JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

De truet med politisk streik. Nå varsler regjeringen mer penger

Den såkalte CO₂-kompensasjonsordninga har skapt mye debatt. Nå er LO-forbundet IE & FLT glad for tiltakene regjeringa foreslår.

Petter Pettersen

petter@lomedia.no

Regjeringa la tirsdag fram sitt forslag på revidert nasjonalbudsjett for 2024 – altså justeringer og omprioriteringer av statsbudsjettet for i år.

Der kommer de med en rekke justeringer som er viktige for IE & FLTs medlemmer, som styrking av CO₂-kompensasjonsordningen.

– Budsjettforslaget viser at regjeringen står ved og bekrefter viktige gjennomslag for oss, nå forventer vi at også Stortinget bidrar til et bredt flertall, sier leder Frode Alfheim på LO-forbundets nettsider.

I tillegg øker de oljepengebruken med rundt ni milliarder kroner. Noe blant annet LO mene både er riktig og nødvendig.

LO advarer: – Arbeidsledigheten kan bite seg fast

Mer i CO₂-kompensasjon til industrien

En veldig viktig sak, som i fjor skapte opphetet debatt, er den såkalte CO₂-kompensasjonsordninga. Det er en slags strømstøtteordning for kraftkrevende industri, som er blitt gitt siden 2013 for å stoppe at industribedrifter flytter produksjonen ut av landet.

LO-forbundet truet med politisk streik da regjeringa la fram et forslag om kutt i ordninga, men de ble til slutt enige om ny ordning i mars i år.

I sitt oppdaterte statsbudsjett foreslår regjeringa å gi ytterligere 500 millioner til ordninga.

– Det har vært viktig for oss å sikre at vi har god nok kapasitet til å følge opp EU-samarbeidet slik at norsk industri har like konkurransevilkår som resten av Europa, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

Pengene kommer med krav om å investere mer i klima- og energitiltak, som en oppfølging av enigheten de kom fram til tidligere i år.

Dermed blir den «økonomisk bærekraftig, forutsigbar og bidrar til energieffektivisering og utslippsreduksjoner», skriver de i meldinga.

– Med denne enigheten rydder vi bort usikkerheten som er skapt, og vi sikrer industriens viktigste rammevilkår i mange år framover, sier Alfheim i pressemeldingen.

Forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet IE&FLT.

Forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet IE&FLT.

Ole Palmstrøm

CO₂-kompensasjonsordningen

• CO₂-kompensasjonsordningen kompenserer strømintensive bedrifter for økningen i strømprisen som følge av EUs klimakvotesystem.

• Formålet med ordningen er å hindre at bedrifter flytter produksjon fra Europa til andre land med en mindre streng klimapolitikk.

• Norge har hatt en kompensasjonsordning siden 2013.

• I Hurdalsplattformen står det at regjeringen vil «videreføre og styrke CO₂-kompensasjonsordningen, eller tilsvarende ordninger så lenge det er behov, for å sikre industriens konkurranseevne og hindre karbonlekkasje». 

Kilde: Regjeringen.no

Energipartnerskap for utslippskutt

I går kom også nyheten om at det vurderes et energipartnerskap mellom myndighetene og olje- og gassnæringen.

Håpet er at et slikt samarbeid skal kunne stoppe en svekkelse av norsk kraftbalanse og sørge for raskere klimaomstilling på norsk sokkel.

– Potensialet for å bygge ut ny fornybar kraft, spesielt på sokkelen, er enormt. Vi har en petroleumssektor som skaper enorme verdier for Norge. Skal den kunne omstille seg, må vi finne gode mekanismer for at utslippskutt ikke svekker kraftbalansen, sa energiminister Terje Aasland.

Forbundsleder Alfheim er positiv til initiativet og er opptatt av en bred forankring er viktig for å sikre forutsigbarhet:

– Dette er et viktig virkemiddel for å kunne utvikle en konkurransedyktig olje- og gassnæring også for framtida, sier han.

Regjeringa ser for seg å benytte KonKraft for dialog med næringa om hvordan en eventuelt partnerskap skal se ut.

Konfkraft er samarbeidsarena for Offshore Norge, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, NHO og LO, med LO-forbundene, Fellesforbundet og IE & FLT.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse