Oljebransjen
Harald vant fram: Oljearbeidere får etterbetalt for koronatesting
Klubblederen fikk gjennom kravet om kompensasjon for tid brukt på testing før avreise ut på sokkelen. Ordningen får tilbakevirkende kraft.
KLUBBLEDER: Harald Hereid i Odfjell Drilling og Industri Energi har blitt enige med Norges Rederiforbund og deres medlemsbedrifter. Nå får alle ansatte kompensasjon for ekstratiden de har brukt for å ta koronatest.
Privat
petter@lomedia.no
Da myndighetenes smitteverntiltak var fjernet for siste gang, krevde fortsatt flere oljeselskap at de ansatte som skulle ut på sokkelen måtte ta en koronatest på utreisestedet.
For enkelte innebar det å reise hjemmefra én dag tidligere og dermed miste en fridag. Men de fikk likevel ikke betalt ekstra.
– Det blir litt det samme som hvis du blir pålagt å jobbe overtid, men at bedriften ikke vil betale for det, fortalte klubbleder Harald Hereid i Odfjell Drilling da han og Industri Energi tok saken inn i rettssystemet.
Nå har arbeidsgiverne snudd og kompensasjonen er på vei.
Bakgrunn: Harald krever kompensasjon for koronatesting – tar arbeidsgiverne til retten
Tilbakevirkende kraft
LO og Industri Energi skulle møte Norges Rederiforbund og flere av deres medlemsbedrifter i Arbeidsretten torsdag denne uken.
Nå har partene blitt enige om at arbeiderne i medlemsbedriftene får en ulempekompensasjon som tilsvarer to timer overtidsbetaling per reise.
Kompensasjonsordningen får tilbakevirkende kraft og gjelder fra 1. januar 2021.
Odfjell-klubbleder Hereid forklarer at det alltid vil være en risiko ved å kjøre en sak for retten:
– Vi er tilfreds med å nå få samme kompensasjon som operatøransatte, som i det store og hele har fått kompensert med medgått overtid for testing.
Operatørselskaper i oljebransjen er selskap som har rett til å lete etter olje og gass i en blokk og bygge ut et felt for produksjon ved et funn.
De ansatte som det aktuelle forliket angår, går på flyteriggavtalen og jobber i bedrifter som 4 Service Offshore, KCA Deutag Modu Operations, Odfjell Drilling, Rowan Norway Limited, Floatel Service Ab, Saipem Drilling Norway og Seadrill Europe Management.
Vil finne en løsning for framtida
Advokat Pål Tangen, som har representert Norges Rederiforbund og medlemsbedriftene, understreker den gode dialogen og at dette er en løsning de kan leve med:
– Det ligger i et forliks natur at begge parter må gi noe for å komme fram til en løsning som gjør at man unngår en full hovedforhandling i Arbeidsretten.
Uenigheten har i hovedsak handlet om under hvilke bestemmelse i tariffavtalen man skal plassere pålagt koronatest.
LO og forbundet har ment at det bør gå under en bestemmelse i flyteriggavtalen som omhandler «møter og konsultasjoner». Men det har da Norges Rederiforbund ikke vært enig i.
I tillegg til kompensasjonen har partene derfor blitt enige om «å drøfte en tariffmessig løsning for fremtiden», i tilfelle en lik situasjon på nytt skulle melde seg.