JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronapandemien

Harald krever kompensasjon for koronatesting – tar arbeidsgiverne til retten

Oljebedrifter pålegger ansatte å ta en koronatest før de reiser ut, men vil ikke kompensere for den ekstra tida de bruker.
I april tar klubbleder Harald Hereid og Industri Energi en rekke oljebedrifter til arbeidsretten.

I april tar klubbleder Harald Hereid og Industri Energi en rekke oljebedrifter til arbeidsretten.

Privat

petter@lomedia.no

Å unngå koronasmitte på installasjonene i Nordsjøen gjennom de siste årene har vært viktig. Og selv om myndighetene nå har åpnet opp og restriksjoner er fjernet, må fortsatt en del oljearbeidere teste seg før utreise.

– Man får ikke teste seg hjemme i forkant av utreise, men må komme seg til utreisestedet i forkant. Veldig mange har da fått forkorta fritida med én dag, forklarer klubbleder Harald Hereid i Odfjell Drilling.

Testinga er pålagt av bedriften, men den ekstra tiden ansatte bruker blir ikke kompensert. Det reagerer klubblederen på:

– Man begynner plutselig å spise veldig mye av fritida til folk, og vi mener man derfor er berettiga kompensasjon.

Uenige om definisjonen

LO og Industri Energi møter Norges Rederiforbund og flere av deres medlemsbedrifter i arbeidsretten i april.

Der skal det avgjøres om oljearbeidere som må ta test før de reiser ut på sokkelen, har krav på kompensasjon for den ekstra tida det tar å bli testa eller ikke.

Det finnes noen bedrifter som har valgt å kompensere for det ekstra en test medfører, men det gjelder langt fra alle.

LO og forbundet mener på sin side at det bør gå under en bestemmelse i flyteriggavtalen som omhandler «møter og konsultasjoner». Da skal de ansatte godtgjøres «ordinær timebetaling tillagt 65 prosent for den medgåtte møtetid, dog minimum 4 timer».

Advokat Pål Tangen for Norges Rederiforbund og medlemmene finner det ikke naturlig å kommentere saken på nåværende tidspunkt, siden «saken er i en fase hvor saksforberedelser mellom partene og retten før hovedforhandling ennå ikke er sluttført».

Men ifølge Hereid mener arbeidsgiverne at dersom testinga i det hele tatt er regulert etter tariffavtalen, vil det være under punktet om legeundersøkelse.

Ved legeundersøkelser skal bedriften dekke legitimerte utgifter, men ikke for tiden det brukes.

Mye delt: Ansatte fikk sjokkbeskjed på e-post. Olje-jobben flyttes fra Norge til Dubai

Som ubetalt overtid

Klubblederen Hereid understreker at de forstår hvorfor arbeidsgiverne er opptatt av å ikke få smitte ute på installasjonene:

– Hovedproblemet er at bedriften pålegger mange å reise ut dagen før for å ta en koronatest. Og da mener vi det følger med noen forpliktelser, som kompensasjon, på grunn av det.

Siden de ikke får lov til å teste seg på hjemstedet, men må gjøre det på utreisestedet, er det veldig ulikt hvordan det slår ut på bruk av friperioden.

I verste fall kan det bety å måtte reise en dag tidligere, og dermed miste en fridag.

– Felles for alle er at man får en forkorta friperiode, sier Hereid og legger til:

– Det blir litt det samme som hvis du blir pålagt å jobbe overtid, men at bedriften ikke vil betale for det.

Siden de mener mangel på kompensasjon er tariffstridig, er dette blitt en viktig sak for både de lokale klubbene og forbundet.

– I og med at arbeidsgiverne her disponerer de ansattes friperiode uten at de mener at dette må kompenseres på noen som helst måte, sier forhandler Robert Jaques de Vries i Industri Energi.

Denne skaper debatt: Monica er blant dem som tjener minst i Norge: – Vi er ikke dårligere enn alle andre

Målet er etterbetaling

Enn så lenge har ingen ansatte i bedriftene som er part i saken, fått noe kompensasjon. Målet for Hereid er at medlemmene skal få etterbetalt kompensasjon:

– Vi har stor tro på at vi skal vinne gjennom. Vi mener bedriften må bære de kostnadene, så lenge dette er pålagt av dem.

Saken er berammet i Arbeidsretten 28. og 29. april. Partene er LO og Industri Energi mot Norges Rederiforbund, 4 Service Offshore, KCA Deutag Modu Operations, Odfjell Drilling, Rowan Norway Limited, Floatel Service Ab, Saipem Drilling Norway og Seadrill Europe Management.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse