Industrien har samlet seg rundt fem krav til ny regjering for å øke norsk eksport
Industri Energi og Norsk Industri inngår samarbeid.
Ferdigblåst glass settes inn i avkjølingsovnen på Hadeland Glassverk.
Arkivfoto: Petter Pettersen
tonje@lomedia.no
– Nå har vi muligheten til å vise hvor sterkt trepartssamarbeidet er i landet vårt. Skal vi opprettholde dagens velferdsstat i Norge, må norsk eksport dobles innen 2040, sier Terje Valskår, nestleder i Industri Energi i en pressemelding.
Dette er lista LO-forbundet og Norsk Industri vil at den nye regjeringen skal levere på:
1. Etablere et eksportkontor for design- og ferdigvareindustrien
2. Opprette et FoU – program for forretningsdrevet innovasjon
3. Etablere et kompetansesenter for designindustrien
4. Øke rammene for investeringstilskudd
5. Sikre norsk innhold i offentlige bygg/innkjøp
Les også: Utviklingen i Norges handel med utlandet uroer politikere og industrien
Tror på et solid løft
Samarbeidet mellom Industri Energi og Norsk Industri heter «Velg Norsk Design», og har som mål å styrke norsk design- og ferdigvareindustri. Industrien kjennetegnes av sterke merkevarer som Ekornes og Hadeland Glassverk. Det er en betydelig næring med over 7700 bedrifter og 60 000 ansatte over hele landet.
– Bakgrunnen for kravene er at Norge i dag har en eksportandel på 6 prosent. I motsetning er våre naboland Sverige og Danmark oppe i henholdsvis 24 og 25 prosent. Danmark og Sverige viser at konkrete politiske grep kan øke eksportandelen betydelig, sier Valskår.
Partene mener at bransjen vil få et solid løft gjennom økt eksport. De håper at innspillene – som er sendt over til AP, SP og SV – blir fulgt opp.
(Teksten fortsetter etter bildet)
OPTIMIST: Nestleder Terje Valskår i Industri Energi tror Norge kan øke inntekter og sysselsetting hvis regjeringen satser på designindustrien.
Tonje Paulsen Solem
100.000 sysselsatte
– Nå har vi muligheten til å vise hvor sterkt trepartssamarbeidet er i landet vårt. En dobling av eksport fra denne bransjen gi 100 000 sysselsatte og eksport for over 100 milliarder NOK i året. Det er stor gevinst for Norge, påpeker Valskår.
Samarbeidet er bygd opp av tillitsvalgte innenfor møbel, glass og keramisk, og bransjeforeningen for designindustrien.
– Eksportverdien faller hvert år, og snart får Norge et handelsunderskudd. Disse tiltakene viser at vi kan snu trenden, og at design- og ferdigvareindustrien kan bli en norsk eksportmotor, og en ledestjerne, i arbeidet med å øke eksportandelen i Norge, mener han.
Forbundet har tidligere krevd at det nye regjeringskvartalet bør innredes med norsk design og fungere som et utstillingsvindu.
– Vi må kontinuerlig ruste oss for fremtiden og styrke velferdsstaten vår. Tanken om en felles velferdsstat henger tett sammen med den norske modellen og kjerneverdier som høy sysselsetting, velferd for alle og et organisert arbeidsliv. Dette er idealer vi er stolte av i Norge og som vi virkelig må satse på framover, avslutter Valskår.