JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner i industrien

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Utdanninga får komme senere

Norges nordligste aluminiumsverk skal bli karbonnøytralt innen 2050. I sjefsstolen for klimasatsingen sitter 22 år gamle Ingri Gryteselv Løkholm.
GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

petter@lomedia.no

Klokka har så vidt passert halv to en fredag ettermiddag i midten av mai. En smilende og litt andpusten Ingri Gryteselv Løkholm kommer inn døra til møterommet i brakkene til Mosjøen Kjemiske Arbeider­forening.

Den siste uka har vært hektisk for 22-åringen, med jobbreiser til industrien på Raufoss og Lista.

Siste post på programmet før helga kan nytes, er et intervju hjemme på Alcoa smelteverk.

– Jeg har frihelg, så det skal blir godt når vi er ferdige og jeg kan slappe av på sofaen, innrømmer hun.

Utsatter utdanning

Det er ikke alle på hennes alder som kan skryte på seg en lederrolle for et så kostbart og stort prosjekt.

Da Løkholm hadde gått to år på yrkesfaglinjer ved Mosjøen Videregående, tok hun to år i lære ved Alcoas smelteverk for å få fagbrevet som fagoperatør.

Etter å ha fullført ett av tre år på fagskolen innenfor prosessteknikk, har hun satt resten av etterutdanning på vent.

For i februar i fjor ble hun leder for den daglige driften av smelteverkets nye induksjonsovn:

– Det her er en «once in a lifetime»-mulighet. Så får utdanninga komme senere, for det forsvinner ikke, forklarer hun til Magasinet Industri Energi.

Muligheten hun ikke kunne si nei til er verkets grønne prosjekt. Faktisk den største vekstinvesteringen i 2021 for hele Alcoa globalt.

Det innebærer et samarbeid med kunde og samarbeidspartner MMG, en metallforhandler, om en induksjonsovn og 20.000 tonn skrapmateriale i året.

Skiftarbeid: Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig

Karbonnøytral i 2050

Utenfor smelteverket vegger og varme, er det fortsatt snødekte fjelltopper på begge sider i midten av mai.

På vestsida ligger Øyfjellet og et vindkraftverk med 72 turbiner. All krafta herfra går til Alcoa, og det dekker nesten 40 prosent av energibehovet.

Det er vanlig å bruke en støperiovn som varmes opp av naturgass, for å utnytte skrap- eller overskuddsmateriale. Men i Alcoa Mosjøens klimaprosjekt bruker de en induksjonsovn, som drives av fornybar vind- og vannkraft.

Den nye induksjonsovnen til Norges nordligste aluminiumsverk, Alcoa i mosjøen, er et steg mot målet om å bli karbonnøytralt innen 2050. Den går på fornybar vind- og vannkraft.

Den nye induksjonsovnen til Norges nordligste aluminiumsverk, Alcoa i mosjøen, er et steg mot målet om å bli karbonnøytralt innen 2050. Den går på fornybar vind- og vannkraft.

Petter Pettersen

– Med den nye ovnen kutter vi 4.400 metriske tonn med CO₂ i året, like mye som tusen fossilbiler, forteller Løkholm.

Smelteverket i Mosjøen sentrum skal bli netto karbonøytral innen 2050.

Fra Løkholm startet i jobben som prosesskoordinator og fram til september i fjor, jobbet de parallelt med å bygge ovnen, programmering og planlegging.

I slutten av september trykte de på startknappen, og den nye ovnen var i gang.

Mye delt: Siri (21) møtte industrikvinner fra hele landet: – Jeg føler at jeg baner vei

Håper å inspirere andre

Prosjektkoordinator Løkholm beskriver seg selv som «støperiets bidrag i prosjektet». Hun kjenner alle verkets stasjoner og har god erfaring i støperidrift, etter årene som lærling.

– Jeg tror de trengte en person som har peiling på alt som skjer. Det har vært hardt, for det er veldig mye jobb som ligger bak. Men alt i alt, så er det en opplevelse.

– Hvordan har det vært for deg å lede dette prosjektet? 

– Det er utrolig kult at de gir sånne sjanser, og at de tør å satse på meg som både jente og ung. Jeg kommer rett fra en operatørrolle og inn i koordinatorrollen, så det har vært veldig kult å få være en del av noe så stort.

Løkholm legger til at hun aldri har opplevd at noen ikke har respektert henne eller hennes erfaringer.

Hun håper at tilliten hun har opplevd, kan være til inspirasjon for både andre unge og bedrifter i industrien.

Debatt: «Kraftmangel løses ikke med nye kabler»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse