JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner i industrien

Siri (21) møtte industrikvinner fra hele landet og ble stolt: – Jeg føler at jeg baner vei

Menn er i klart flertall på arbeidsplassen til prosessoperatør Siri Karlsnes. Hun har deltatt på Industri Energis kvinnekurs for å bygge nettverk.
BANER VEI: Prosessoperatør Siri Karlsnes (21) på Wacker Chemicals føler hun baner vei for at flere jenter skal velge seg en jobb innenfor industrien.

BANER VEI: Prosessoperatør Siri Karlsnes (21) på Wacker Chemicals føler hun baner vei for at flere jenter skal velge seg en jobb innenfor industrien.

Steinar Væge

petter@lomedia.no

I slutten av mars var 26 unge kvinner samlet på et møterom i Industri Energis lokaler i Stavanger. Fellesnevneren er en arbeidsplass i mannsdominerte yrker i industrien:

– Industrien kan jo være en ganske tøff bransje. Og spesielt for damer, med tanke på ufine kommentarer, gammeldagse holdninger og trakassering, forteller prosessoperatør og kursdeltaker Siri Karlsnes (21).

Blant Norges industriarbeidere er det 49.000 kvinner. Som operatør ved silisiumprodusenten Wacker Chemicals, er 21-åringen én av dem.

– Jeg blir litt stolt når jeg tenker på at jeg er ganske ung, er kvinne og føler at jeg baner vei for flere.

Fikk du med deg denne? Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien: – At jeg liker å sminke meg, betyr ikke at jeg er dårlig til å skru

Unge kvinner i industrien

Selv om det har kommet flere kvinner til den typisk mannsdominerte industrien de siste årene, var fortsatt tre firedeler av sysselsatte i industrien menn i 2021, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi vet at kvinner passer like godt i industrien som menn, men innimellom er det viktig å ha et nettverk der en kan ta opp utfordringer slik at en blir bedre rustet for arbeidsdagen, forklarer nestleder Alida Johanne Domaas i Industri Energi Ung.

Hun påpeker at kvinnene i industrien møter andre utfordringer enn flesteparten, med tanke på den fortsatt skjeve kjønnsfordelingen.

Karlsnes synes det inspirerende og viktig at forbundet skaper en slik møteplass:

– En føler på at jeg faktisk har noen i ryggen og passer på meg, og at jeg ikke står alene, forklarer hun.

Allerede da hun var ungdomsskoleelev på Kyrksæterøra i Trøndelag, visste hun at det var mot yrkesretta utdanning hun skulle.

Hun la raskt fra seg tanken om å jobbe innenfor helse og skole, men det var litt tilfeldigheter og lokale jobbmuligheter som gjorde at 21-åringen endte opp med gult arbeidstøy, hjelm og vernesko ved silisiumprodusenten på Holla.

Lønnsoppgjøret 2020: Kvinner i industrien får tilpassede arbeidsklær

NETTVERK: Elektriker Victoria Emilie Johannessen (23) mener kvinnekurset til forbundet er viktig for å skape et fellesskap og for å skaffe seg et nettverk av kvinner i industrien.

NETTVERK: Elektriker Victoria Emilie Johannessen (23) mener kvinnekurset til forbundet er viktig for å skape et fellesskap og for å skaffe seg et nettverk av kvinner i industrien.

Privat

Skulle bli danser

Elektriker Victoria Emilie Johannessen (23), som også var på kurset i oljebyen, støtter Karlsnes i følelsen av et fellesskap man ikke nødvendigvis har ute på arbeidsplassen:

– Her får du samlet alle på én plass, og du får bygget det nettverket du trenger i hverdagen. Det er kjempeinspirerende.

Bergenseren jobber i dag for Equinor på Oseberg feltsenter utenfor Bergen. Men heller ikke for henne var det klart at hun skulle bli elektriker på sokkelen – planen var egentlig å bli danser.

Hun var fast bestemt på å ta realfagsmatte og fysikk, fordi «det hadde jeg hørt at man burde ta». Det kunne hun ikke ta på danselinja, og hun valgte derfor den nyoppretta linja «elektro med studiekompetanse».

– Da jeg fant ut at jeg ikke kom til å bli noen god danser, var det mer realistisk å gå den veien. Og jo mer jeg gikk på skolen, jo mer forelsket jeg meg i faget. Da ble jeg fast bestemt på at jeg skulle ta fagbrev.

En av lærerne tipset henne om at man også kunne være lærling for Equinor – hun grep muligheten og trives i jobben ute på sokkelen.

Det til tross for at det er stor skeivfordeling – tall fra SSB viser at det i 2019 var 19,2 prosent kvinner i petroleumsindustrien.

– Det er en stolthet å være yrkesarbeider i seg selv. Men å være kvinne, og å normalisere at det er kvinner på arbeidsplassen er kjempeviktig for oss og for alle som kommer etter oss. Jeg tror også resten av industrien merker at det er positivt, for man blir veldig godt tatt imot og tatt vare på, kommenterer elektrikeren.

Veldig stor interesse

I tillegg til de Magasinet har intervjuet, var det kvinner fra hele landet, fra ulike bransjer og bedrifter som Halliburton, Chemring Nobel og Elkem.

Og da én av deltakerne ble oppringt fra sin arbeidsgiver med et tilbud om fast jobb i en farmasøytisk bedrift, ble det både spontan applaus og gledestårer før de startet på gruppeoppgaven med ukokt spagetti og klissete «marshmallows».

Gruppeoppgaven og resten av kurset skal gi et fellesskap og gjøre dem bedre rustet til å ta sin plass på arbeidsplassen:

– Dessverre er det ofte slik, uavhengig av arbeidsplass, at menn tar større rom i debatter både i offentligheten og på arbeidsplassen. Dette fører til at ikke alle meninger blir hørt og kan bidra til mindre mangfold på arbeidsplassen, sier nestleder Domaas.

Og det er helt tydelig at kurset traff sin målgruppe – over 50 meldte seg på og møterommet var fylt opp med 26 ivrige deltakere.

Domaas innrømmer at det var litt surt å måtte si nei til så mange, og erkjenner at hun må booke et større lokale til neste gang.

SAMARBEID: For å bli bedre kjent startet kurset med et samarbeid om å lage tårn med spagetti og marshmellows.

SAMARBEID: For å bli bedre kjent startet kurset med et samarbeid om å lage tårn med spagetti og marshmellows.

Petter Pettersen

– Dame med stor «D»

For prosessoperatør Karlsnes og elektriker Johannessen er det viktig å være forbilder for yngre jenter som ønsker seg til industrien.

Det har det nemlig ikke vært flust av:

– Vi må se flere kvinner i lederroller og i høyere posisjoner i eget yrke. Fordi det gjerne er ulike problemer en har, og det er lettere å ta det opp med noen som man føler representerer en selv, sier Johannessen.

Hun påpeker at det er vanskelig å belyse deres problemer når de aller fleste verneombudene er menn. Nettopp fordi de umulig kan ha hatt de samme opplevelser som dem.

Prosessoperatør Karlsnes er helt enig. Selv om kjønnsfordelinga har en positiv utvikling, finnes det kun én skiftleder ved silisiumfabrikken i Trøndelag:

– Men så er hun ei dame med stor «D», som går foran og baner vei også da.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse