JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaksinedebatt

Liv kan reddes om vi får til norsk vaksineproduksjon, mener bransjeforening

Karita Bekkemellem, leder i Legemiddelindustrien, mener flere hadde vært koronavaksinert nå, dersom vi hadde hatt vaksineproduksjon i Norge.
DEFENSIVT: Leder for Legemiddelindustrien Karita Bekkemellem mener Norge har vært for tilbakelent og ikke grepet muligheten som ligger i norsk vaksineproduksjon.

DEFENSIVT: Leder for Legemiddelindustrien Karita Bekkemellem mener Norge har vært for tilbakelent og ikke grepet muligheten som ligger i norsk vaksineproduksjon.

Skjermdump

petter@lomedia.no

– Krisesituasjonen vi er inne i nå, gir oss nye muligheter til å tenke positivt og til å bruke de offentlige støtteordningene til å etablere nye arbeidsplasser. Så det er egentlig en vinn-vinn situasjon, men det spørs hvordan politikerne velger å ta tak i det.

Bekkemellem løftet blant annet fram det nye selskapet Ecam Norge, som vil starte med vaksineproduksjon i Norge.

Les også: Vaksineprodusent etablerer seg i Stokke

Industri Energi mener pandemien viser at norsk vaksineproduksjon må på plass for å sikre beredskap, eksportinntekter og nye arbeidsplasser.

– Vi må erstatte gamle arbeidsplasser med ny industri, og vaksineproduksjon er en veldig god idé. Hvis vi posisjonerer oss riktig vil vi skape nye arbeidsplasser, store eksportinntekter som Norge vil være avhengig av i framtida, og vi vil være bedre rustet ved neste pandemi, sa Industri Energi-leder Frode Alfheim under en paneldebatt arrangert av forbundet.

Kan aldri bli billigst, men kan bli best

Bekkemellem mener Norge har hatt en defensiv holdning til vaksineproduksjon og beredskap, og at norske politikere må handle nå.

– Jeg synes ikke det er godt nok at vi som nasjon er så tilbakelent og hele tiden støtter oss på at vi er et rikt land og kan bruke oljefondet vårt til å kjøpe oss ut av enhver krise.

Legemiddellederen mener liv kan reddes om vi får til norsk vaksineproduksjon, og at staten må gå inn for å utløse potensialet vi har i landet.

– Det er ikke noe «quick fix» her, men jeg støtter ambisjonen. Vi har sterke fagmiljøer og sterk forskning, men så forsvinner det ut. Vi er enige om at vi aldri kan bli billigst i Norge, men vi kan bli best. Dette er et område som ikke er et lavprismarked uten videre, men det er et kompetansemarked, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen mener norsk legemiddel- og vaksinekapasitet må opp, og pekte på legemiddelkrisen vi har hatt i Norge med manglende legemidler vi trenger.

– Så et land må stille seg spørsmålet om vi skal gjøre oss helt avhengig av at det ordner seg der ute, eller skal vi ha noe beredskap selv? Det har pandemien minnet oss om.

(Saken fortsetter etter bildet)

INDUSTRI: Ap-lederen mener norsk vaksineberedskap må opp, og at vi i framtida bør produsere det i Norge.

INDUSTRI: Ap-lederen mener norsk vaksineberedskap må opp, og at vi i framtida bør produsere det i Norge.

Johnny Håvik

Den eneste vaksineproduksjonen i Norge i dag, er produksjon av fiskevaksiner. Industri Energi la i fjor høst fram en rapport der de foreslo vaksineproduksjon i Norge og ba om 40 millioner til et nytt vaksinesenter.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet ga full støtte til forbundets ønsker om vaksineproduksjon i Norge. Ifølge Støre vil Ap etablere et kompetansenettverk med vaksineproduksjon som mål, ikke med en nødvendigvis som et statlig selskap, men der staten tar lederskap for å etablere en industri.

– Vi skal jobbe med de private miljøene på en god måte, men de sier også at du trenger den kraften at staten kommer inn med virkemidler og drivkraft for å få dette i gang. Men vi ønsker å se ved utgangen av denne krisen og innover på 20-tallet, at vi bygger en kapasitet som kan produsere det vi trenger for norsk beredskap og at det er et stort eksportpotensial om vi lykkes, sier han.

Enige om målet, men ikke veien

Også Høyre har vært positive til norsk vaksineproduksjon, og paneldeltaker og stortingsrepresentant fra Høyre, Kårstein Eidem Løvaas mener pandemien har vært en omstillingsvekker for flere.

– En av de viktigste bieffektene av pandemien, er at behovet for et taktskifte har kommet fram i pannen til både politikere og næringslivet. Vi har snakket om behovet for omstilling i mange år, også har vi kanskje ikke vært gode nok på det. Og helsenæringen er et av de nye beina vi skal stå på i framtida.

Han legger til at de selv om man ikke er enige om hvilke vei man skal ta, så har det noe av det samme målet om vaksineproduksjon.

– Jeg tror ikke nødvendigvis løsningen er mer stat, jeg tror løsningen er flere private arbeidsplasser. Og hvordan vi skal komme dit, uavhengig av hvem som sitter i regjering etter september, helt sikkert en av de store politiske sakene framover.

Løvaas mener Bekkemellems påstand om at norsk vaksineproduksjon automatisk ville gitt flere vaksinerte i dag blir for enkel.

– Det blir ikke mer råvarer i verden dersom vi hadde hatt vaksineproduksjon i Sandefjord. Jeg deler tanken om at vi skal ha egen produksjon, men vi må også ha de internasjonale avtalene.

Støre er enig med Løvaas om at vi må både ha egen produksjon, og de internasjonale avtalene vi har i dag.

– Men Norge har en stor mulighet på dette feltet vi ikke har brukt godt nok. Innenfor feltet vaksiner har vi en lang erfaring som folkehelsepioner. Det er noen brikker som vi ikke har fylt ut, og en av brikkene er den Karina peker på, sier Støre og legger til:

– Vi kan definere en ny spennende ambisjon vi kan jobbe med. Det å lage et sterkt vaksinenettverk, med ambisjon om produksjon, bør vi virkelig jobbe for. Da tror jeg vi utover på 2020-tallet kan få en veldig spennende næring som gir oss litt større trygghet i beredskapssammenheng, og vi kan skaffe en eksportmulighet.

(Saken fortsetter etter bildet)

VAKSINEDEBATT: Industri Energi inviterte til digital panelsamtale om norsk vaksineproduksjon og beredskap, med (f.v.) Karita Bekkemellem (Legemiddelindustrien), Kårstein Eidem Løvaas (Høyre), moderator Gry Haugsbakken (Industri Energi), Ap-leder Jonas Gahr Støre og forbundsleder Frode Alfheim.

VAKSINEDEBATT: Industri Energi inviterte til digital panelsamtale om norsk vaksineproduksjon og beredskap, med (f.v.) Karita Bekkemellem (Legemiddelindustrien), Kårstein Eidem Løvaas (Høyre), moderator Gry Haugsbakken (Industri Energi), Ap-leder Jonas Gahr Støre og forbundsleder Frode Alfheim.

Johnny Håvik

– For tafatt og defensivt

Industri Energi-lederen mener det ikke er nødvendig med en statlig legemiddelprodusent, men mener i likhet med Støre, at man er nødt til å ha en aktiv stat som imøtekommer de private aktørene.

– Dette er en global næring som har en global vekst. Og jeg er ganske sikker på at de som skal etablere produksjon, leter etter de landene som legger til rette for å utvikle de arbeidsplassene sammen med private aktører, sier Alfheim.

Og utgangspunktet politikerne sitter med kan sikre mange nye arbeidsplasser i Norge, og nye inntekter til fellesskapet.

– Jeg tror det er et veldig godt utgangspunkt i Norge for å ha en ny kunnskapsbasert næring, som skal sørge for at vi både har arbeidsplasser, eksportinntekter og sørger for vår egen beredskap, men der vi også kan bidra til den globale beredskapen.

Legemiddelverk-leder Bekkemellem påpeker at med mange næringer bankende på døra med ønske om å bidra, må man gripe mulighetene det gir før det er for sent.

– Norge bør få litt mer selvtillit. Vi har fått en nobelpris i medisin og vi har et fantastisk politisk utgangspunkt for denne saken. En utfordring til politikerne er hva de vil gjøre med det. Nye handlingsplaner er vel og bra, men hvordan kan vi bruke dette tidsrommet vi har nå fram til valget, etterspurte Bekkemellem.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse