JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Lønnshopp for vaskeriansatte: – Et viktig skritt for de lavtlønte

Vaskeriansatte får 11,50 kroner mer i timen. LO-forbundet Industri Energi ser på oppgjøret som et første steg på veien for å få de ansatte ut av lavlønns-statistikken.
ENIGHET: Norsk Industri og Industri Energi kom torsdag til en enighet i forhandlingene om tariffavtalen for vaskerier og renserier. Bildet er tatt på Sentralvaskeriet for Østlandet.

ENIGHET: Norsk Industri og Industri Energi kom torsdag til en enighet i forhandlingene om tariffavtalen for vaskerier og renserier. Bildet er tatt på Sentralvaskeriet for Østlandet.

Arkivfoto: Petter Pettersen

tonje@lomedia.no

Torsdag ettermiddag ble det enighet mellom partene i forhandlingene om lønn og arbeidsvilkår for ansatte på landets vaskerier og renserier. LO-forbundet Industri Energi organiserer over 600 ansatte i bransjen.

– Det er ingen grunn til at disse ansatte skal være lavtlønte. Vår ambisjon på sikt er at dette ikke skal være en lavlønnsbransje, for det er det ingen grunn til, sier Ommund Stokka, som ledet Industri Energis delegasjon som forhandlet med arbeidsgiversiden i Norsk Industri om lønn og arbeidsvilkår.

Arbeidstakere som tjener 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, har tradisjonelt vært definert som lavtlønte, ifølge LO.

Øker med over 20.000 i året

Forhandlingsutvalget til Industri Energi er satt sammen av tillitsvalgte fra ulike bedrifter i bransjen.

– Resultatet ble vedtatt av et enstemmig utvalg, og stemningen var god, forteller Stokka.

Resultatet er 11,50 kroner mer i timen. Det tilsvarer 22 425 kroner mer i årslønn for de vaskeriansatte. Forhandlingene ga også en økning på ettermiddagstillegget fra 10 til 12 kroner i timen.

Sunniva Berntsen ledet forhandlingene på vegne av arbeidsgiverne i Norsk Industri.

– Vi er fornøyde med at vi kom i havn med forhandlingene på vaskeri- og renserioverenskomsten, skriver hun i en kort kommentar på tekstmelding.

De nye lønnssatsene:

10 år: 218,59 kroner per time

7 år: 215,59 kroner per time

4 år: 211,05 kroner per time

2 år: 207,07 kroner per time

Begynnerlønn: 203,11 kroner per time

De nye skifttilleggene:

Ettermiddagsskift-tillegg: 15,65 kroner per time

Nattskifttillegg: 23,29 kroner per time

Søndagstillegg: 49,99 kroner per time

Helligdagstillegg: 114,29 kroner per time

Lønnsøkningen gjelder fra 1. mai, men utbetales ikke før oppgjøret er vedtatt, ifølge protokollen.

OVERLEVERTE KRAV: Forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi og forhandlingsleder Sunniva Berntsen i Norsk Industri startet forhandlingene onsdag 27. april.

OVERLEVERTE KRAV: Forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi og forhandlingsleder Sunniva Berntsen i Norsk Industri startet forhandlingene onsdag 27. april.

Arkivfoto: Egil Brandsøy/ Industri Energi

Misfornøyde med lønn

I fjor var det mellomoppgjør, hvor det kun ble forhandlet om lønn. Den gang var Industri Energi tydelig skuffet over resultatet; En lønnsøkning på 3,50 kroner per time, samt to prosent økning av skifttillegget.

– Det er skuffende å måtte konstatere at store industrivaskerier som Nor-Tekstil, Elis og Rent-Gruppen ikke verdsetter sine hardtarbeidende og dyktige ansatte mer enn dette, vaskeriarbeiderne hadde fortjent bedre, sa forhandlingsleder Ommund Stokka i en pressemelding etter fjorårets forhandlinger.

Store forventninger

Det var knyttet stor spenning til de aktuelle forhandlingene. Ansatte på norske vaskerier har håndtert rekordmye smittetøy under pandemien. Det har vært mye å gjøre for de ansatte på bedrifter som vasker helsetøy.

– Det er en industri som hele landet vårt trenger og som er viktig for både industrien og helseforetak. Det er også en industri som har blitt hengende etter lønnsmessig. Det mener vi ikke er riktig, sier Stokka før forhandlingene startet.

Industri Energi argumenterte da blant annet med at de ansatte er lavtlønte, og at bransjen ikke er i direkte konkurranse med utlandet.

Bakgrunn: Vaskeriansatte jobbet doble skift og røde dager for å sikre rent tøy til helsesektoren under koronakrisen

Likelønn og risikotillegg

Magasinet Industri Energi Industri har tidligere skrevet om vaskeriansatte som krever å få et smittetillegg. Det gjelder førstelinja som jobber i uren sone og håndterer smittetøy. Dette fikk ikke Industri Energi gjennomslag for under årets forhandlinger.

– Vi tok opp tillegg på uren side, men det ble kategorisk avvist. For oss var det i år viktig å øke lønna, slik at folk får betalt regningene sine, kommenterer Stokka.

Oppgjøret omfatter i overkant av 600 Industri Energi-medlemmer og dekker ansatte på vaskerier og renserier i hele Norge.

– Dette er en lavtlønnet gruppe hvor rundt halvparten er kvinner, så det er også et likelønnsperspektiv her, sier Stokka.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse