Pensjon
Mange klarer ikke stå i jobb til pensjonsalder: – Arbeidsgiver må ta mer ansvar
LO-topp Anne Berit Aker Hansen opplever at mange i fysisk krevende yrker ikke klarer å stå i jobb til pensjonsalder.
Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN vil at ansatte i belastende yrker skal bli bedre ivaretatt. Bildet er tatt i forbindelse med et bedriftsbesøk hos Orkla.
Erlend Angelo
Saken oppsummert
tonje@lomedia.no
I en rekke lavlønnsyrker er det mange som ikke klarer å stå i jobb fram til pensjonsalder fordi kroppen er utslitt.
– Vi kaller det et helsetyveri. Det er opplagt at arbeidsgiver må ta mer ansvar, sier forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
Hun har sterkt engasjement for ansatte i tunge, fysiske jobber som ikke klarer å stå i jobb til pensjonsalderen på 67 år.
Hun har tidligere advart mot at folk med de tyngste jobbene ikke har råd til å gå av med pensjon.
Bekymret for «sliterne»
LO-forbundet NNN, som organiserer ansatte i mat- og drikkevareindustrien, arrangerte under Arendalsuka en debatt med tittelen «Det store helsetyveriet» sammen med Industri Energi og Arbeidsmandsforbundet.
Til sammen organiserer forbundene rundt 115.000 ansatte i privat næringsliv. Ansatte i en rekke lavlønnsyrker, som renhold, prosessindustrien og mat- og drikkevareindustrien, har fysisk krevende jobber med repetitive arbeidsoppgaver.
– Vi kan ikke ha en bruk og kastmentalitet når det kommer til arbeidskraft, mener Aker Hansen.
Spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi understreker at mange bransjer skriker etter arbeidskraft.
– Vi må tilrettelegge for at folk kan stå i arbeidslivet og få en verdig avslutning, mener han.
Ser til Danmark
LO-forbundene er både opptatt av å tilpasse og tilrettelegge for folk som er i jobb og å sikre at de som faller ut av arbeidslivet ikke blir pensjonstapere. I dag kan du tape mye hvis du må avslutte arbeidslivet tidlig.
– Vi har blant annet sett på Danmark, hvor man legger vekt på antall år i arbeidslivet når man regner ut pensjon, forteller NNN-lederen.
En slik ordning kan hjelpe dem som startet tidlig i arbeidslivet, har fysisk krevende jobber og må gå av før pensjonsalder.
– Det er urettferdig at du utdanner deg og jobber til du er 70 og får større pensjon enn om du starter i arbeidslivet før og også slutter før, sier Aker Hansen.
Stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap) var med på debatten sammen med spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi (t.v.) og Forbundsleder Brede Edvardsen i Arbeidsmandsforbundet.
Tonje Paulsen Solem
Mye belastningsskader
Det er rundt 2,8 millioner sysselsatte i Norge. 1 av 3 oppgir at de har hatt arbeidsrelatert fravær, ifølge tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt STAMI fra 2019.
Muskel- og skjelettdiagnoser er det som fører til mest av sykefraværet, mens psykiske helseplager ligger på andreplass.
– Det er mye som spiller inn. Viktigheten av å kunne påvirke egen arbeidssituasjon er underkommunisert, mener forbundsleder Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Forbundene er enige at uavhengig av hvilken tilrettelegging man får på plass i industrien, vil det være annerledes enn en kontorjobb. Noe som gjør at pensjonsberegning for de såkalte sliterne er viktig.
Viktig i pensjonsdebatten
Tuva Moflag som er stortingsrepresentant og eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet mener det må legges menneskelige forhold inn i anbud.
– Vi kan ikke akseptere et arbeidsliv hvor man bruker opp kroppen sin, sier hun.
Moflag mener arbeidsgiver har et særlig ansvar for HMS-arbeid og tilpasninger, og at de sammen med fagforeningene må jobbe med å utvikle arbeidsplassene.
Hun understreker at Arbeiderpartiet allerede jobber med kriteriene for å få yrkesskadeerstatning. Som kjent er det flere skader som ikke gir uttelling i form av yrkesskadeforsikring.


Nå: 0 stillingsannonser