JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Mange klarer ikke stå i jobb til pensjonsalder: – Arbeidsgiver må ta mer ansvar

LO-topp Anne Berit Aker Hansen opplever at mange i fysisk krevende yrker ikke klarer å stå i jobb til pensjonsalder.
Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN vil at ansatte i belastende yrker skal bli bedre ivaretatt. Bildet er tatt i forbindelse med et bedriftsbesøk hos Orkla.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN vil at ansatte i belastende yrker skal bli bedre ivaretatt. Bildet er tatt i forbindelse med et bedriftsbesøk hos Orkla.

Erlend Angelo

tonje@lomedia.no

I en rekke lavlønnsyrker er det mange som ikke klarer å stå i jobb fram til pensjonsalder fordi kroppen er utslitt.

– Vi kaller det et helsetyveri. Det er opplagt at arbeidsgiver må ta mer ansvar, sier forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Hun har sterkt engasjement for ansatte i tunge, fysiske jobber som ikke klarer å stå i jobb til pensjonsalderen på 67 år.

Hun har tidligere advart mot at folk med de tyngste jobbene ikke har råd til å gå av med pensjon.

Bekymret for «sliterne»

LO-forbundet NNN, som organiserer ansatte i mat- og drikkevareindustrien, arrangerte under Arendalsuka en debatt med tittelen «Det store helsetyveriet» sammen med Industri Energi og Arbeidsmandsforbundet.

Til sammen organiserer forbundene rundt 115.000 ansatte i privat næringsliv. Ansatte i en rekke lavlønnsyrker, som renhold, prosessindustrien og mat- og drikkevareindustrien, har fysisk krevende jobber med repetitive arbeidsoppgaver.

– Vi kan ikke ha en bruk og kastmentalitet når det kommer til arbeidskraft, mener Aker Hansen.

Spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi understreker at mange bransjer skriker etter arbeidskraft.

– Vi må tilrettelegge for at folk kan stå i arbeidslivet og få en verdig avslutning, mener han.

Ser til Danmark

LO-forbundene er både opptatt av å tilpasse og tilrettelegge for folk som er i jobb og å sikre at de som faller ut av arbeidslivet ikke blir pensjonstapere. I dag kan du tape mye hvis du må avslutte arbeidslivet tidlig.

– Vi har blant annet sett på Danmark, hvor man legger vekt på antall år i arbeidslivet når man regner ut pensjon, forteller NNN-lederen.

En slik ordning kan hjelpe dem som startet tidlig i arbeidslivet, har fysisk krevende jobber og må gå av før pensjonsalder.

– Det er urettferdig at du utdanner deg og jobber til du er 70 og får større pensjon enn om du starter i arbeidslivet før og også slutter før, sier Aker Hansen.

Stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap) var med på debatten sammen med spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi (t.v.) og Forbundsleder Brede Edvardsen i Arbeidsmandsforbundet.

Stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap) var med på debatten sammen med spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi (t.v.) og Forbundsleder Brede Edvardsen i Arbeidsmandsforbundet.

Tonje Paulsen Solem

Mye belastningsskader

Det er rundt 2,8 millioner sysselsatte i Norge. 1 av 3 oppgir at de har hatt arbeidsrelatert fravær, ifølge tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt STAMI fra 2019.

Muskel- og skjelettdiagnoser er det som fører til mest av sykefraværet, mens psykiske helseplager ligger på andreplass.

– Det er mye som spiller inn. Viktigheten av å kunne påvirke egen arbeidssituasjon er underkommunisert, mener forbundsleder Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Forbundene er enige at uavhengig av hvilken tilrettelegging man får på plass i industrien, vil det være annerledes enn en kontorjobb. Noe som gjør at pensjonsberegning for de såkalte sliterne er viktig.

Viktig i pensjonsdebatten

Tuva Moflag som er stortingsrepresentant og eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet mener det må legges menneskelige forhold inn i anbud.

– Vi kan ikke akseptere et arbeidsliv hvor man bruker opp kroppen sin, sier hun.

Moflag mener arbeidsgiver har et særlig ansvar for HMS-arbeid og tilpasninger, og at de sammen med fagforeningene må jobbe med å utvikle arbeidsplassene.

Hun understreker at Arbeiderpartiet allerede jobber med kriteriene for å få yrkesskadeerstatning. Som kjent er det flere skader som ikke gir uttelling i form av yrkesskadeforsikring.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse