North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Strømprisen
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Norge importerer høye strømpriser gjennom kraftkablene til utlandet, mener forskningsstiftelsen De Facto.
trond.elstad@lomedia.no
jan.erik.ostlie@lomedia.no
– De skyhøye strømprisene skyldes i hovedsak de to nye strømkablene til England og Tyskland. Næringslivet trenger en stans i krafteksport når vannmagasinene er lave. Regjeringen må reforhandle kraftkontraktene slik at kapasiteten blir redusert, sier utreder Isak Lekve i De Facto, som driver kunnskapsarbeid for norsk fagbevegelse.
Deres analyse viser tydelig at de to kablene er hovedårsaken til at strømprisene har gått bananas. Med en dobling i pris mellom juni til september og en ny dobling fra november til januar – noe som harmonerer ganske nøyaktig med når de to kablene kom i drift.
– Selv om regjeringen er tydelige på at de ønsker at lave kraftpriser skal være et konkurransefortrinn for industrien også i fremtiden, kommer det foreløpig ingen tiltak som monner, og kommisjonen de har oppnevnt leverer ikke sin rapport før i desember. Det er altfor sent. Næringslivet blør nå, og de grønne industrisatsingene på batterier og hydrogen kanselleres eller flyttes til andre land akkurat nå, sier Lekve.
Sterkere press fra LO
Han mener det nesten er poetisk hvordan Hydro og Equinor kansellerer sine batterifabrikkplaner i Sør-Norge – samtidig som det lanseres planer for nye batterifabrikker i Northumberland og Schleswig-Holstein.
– Dette er jo akkurat der kraftkablene kommer i land. Vi leverer tyskerne og engelskmennene ren kraft til deres industri, mens våre fabrikker legges ned, sier han.
Isak Lekve i De Facto foreslår å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia om eksport av norsk kraft, stanse eksport av vannkraft når det er lite vann magasinene og makspris på kraft for industrien.
Jan-Erik Østlie
For industrien haster det å få med Ap/SP-regjeringen på et linjeskifte i politikken.
– Men for å klare det trenger en sterkt press fra LO. Derfor bør LO-kongressen som skal representere disse interessene, om en ukes tid gjøre vedtak som vil påvirke regjeringen til å vise handlekraft, sier Lekve.
Til LO-kongressen har sekretariatet (alle LO-forbundene) i sitt forslag til næringspolitisk uttalelse tatt til orde for økt utbygging av vindkraft til lands og til havs. Ved siden av opprustning av vannkraft, mener LO at man skal få til en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft, som fører oss tilbake til «normale norske kraftpriser».
Jan Haugen, tillitsvalgt for Industri Energi i Washington Mills og delegat til LO-kongressen, sier følgende.
– Det er klart vi snakker sammen, både innad i Trøndelag og Industri Energi. Vi kan ikke stoppe de kablene som er i dag. Vi må bare sørge for at kraft er tilgjengelig til industrien til konkurransedyktig pris for å utvikle og skape nye arbeidsplasser. Det burde være et krav om at vi ikke kan utnytte kabelkapasiteten fullt ut før vi har kraftproduksjon som står i samsvar med dette.
Haugen opplever en økende forståelse også fra offentlig sektor, og særlig Fagforbundet i distriktene.
– De høye strømprisene fører til at det eksempelvis blir dyrere å drive skole, barnehager og helsevesen.
– Slik sett går det rett inn og påvirker mange kommuners økonomi, sier han.
Debatt: «Kraftprisene må ikke overlates til markedet»
Si opp avtaler
Konkret foreslår De Facto fire hovedtiltak for å bøte på strømpriskrisen.
1) Bruke beskyttelsesklausulen i EØS-avtalen for å regulere krafteksporten ut fra hensynet til et lavt og konkurransedyktig prisnivå på strøm i hjemmemarkedet.
2) Forhandle, og om nødvendig si opp gjeldende avtaler med Tyskland og Storbritannia, for å få til endringer i volum og tidspunkter for eksport av norsk kraft i avtalene for mellomlandskablene Nordlink og North Sea Link.
3) Ta energibyrået Acer og grensehandelsforordningen (EF 714/2009) ut av EØS-avtalen.
4) Sikre at norske myndigheter skal ha full politisk styring med Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i Norges vassdrags- og energidirektorat.
Mangedoblet pris
De to kablene til England og Tyskland medført så dramatiske endringer at regjeringen har måttet innføre direkte strømstøtte til husholdningene og deler av næringslivet.
– Til nå har ikke regjeringen tatt grep for å gjøre noe raskt med at grunnlaget for strømprisene har skutt i været. Den tragiske krigen i Ukraina har forsterket problemene noe, men strømprisene var mangedoblet lenge før krigen startet, sier Lekve.
Det moderne Norge ble i stor grad bygget opp basert på vannkraft med lavere priser enn land vi konkurrerer mot.
– Den kraftforedlende industrien eksporterer eksempelvis for 200 milliarder kroner i året. Den står for 17000 arbeidsplasser direkte. Videre er industrien med på å sikre arbeidsplasser i leverandørindustri, tjenestesektor og offentlig virksomhet i distriktene, påpeker Lekve.
Mye delt: Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger
De Facto slår følgende fakta i bordet:
* Norge har hatt kraftkabler til utlandet siden 1960. Fram til i fjor vår hadde vi i alt 15 utenlandskabler til Sverige, Danmark, Finland, Russland og Nederland.
* Med åpningen av kablene Nordlink til Tyskland i mai 2021 og North Sea Link til England noen måneder seinere traff to suksessive etterspørselssjokk det norske kraftmarkedet.
* Med åpningen av disse to kablene økte den norske eksportkapasiteten til 80 TWh (terrawattimer), vel halvparten av en samlet normalårsproduksjon på 155 TWh. Effekten på strømprisene var umiddelbar og svært kraftig.
* Da Nordlink ble åpnet, steg strømprisene i Oslo og prisregion NO1 til det dobbelte fra juni til september, fra 55 øre per kilowattime (KWh) til 110 KWh.
* Så, da North Sea Link kom i drift på høsten i fjor, skjedde det en ny prisdobling. Fra november i fjor til januar i år steg strømprisene i Oslo fra 110 til 220 KWh.
Børs og prisfest
Forklaringen er ifølge Lekve knyttet til prisdannelsen på energibørsen Nord Pool.
– Det er ikke først og fremst eksporten i seg selv som skaper de høye prisene, men den økte kapasiteten til markeder med høy pris hvor kraften kan selges. Dette kalles «alternatipris», som tilsvarer det kraften kunne blitt solgt for. Når norske privatkunder eller bedrifter likevel kjøper kraften, er det fordi de trenger den. De blir dermed nødt til å betale det samme som om kraftprodusenten solgte til høyeste tilbyder i det tyske eller britiske markedet..
Are Tomasgard, energiansvarlig i LOs ledelse, hadde ikke anledning til å kommentere rapporten.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox
Her er de vanligste jobbene i Norge
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm