JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for vaskeri og renseri:

Vaskeriansatte har sørget for smittefritt tøy til helsevesenet – får nesten 2500 kroner i årlig tillegg

Ansatte i vaskeri og renseri får et årlig tillegg på 2437,50 kroner. I tillegg har Indusri Energi og Norsk Industri blitt enige om at yrkessjåfører skal få betalt for obligatoriske kurs.
Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

petter@lomedia.no

– Selv om resultatet fra dette oppgjøret ifølge NHOs regnemaskiner er høyere enn frontfaget, så er det ikke tilfredsstillende, de ansatte i denne bransjen fortjener så mye mye mer, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i en pressemelding.

Sent torsdag kveld ble Industri Energi og Norsk Industri enige om en ny overenskomst for vaskeri og renseri.

Partene har blitt enige om et generelt tillegg på 2437,50 kroner i året for alle ansatte på overenskomsten, som gjøres gjeldende fra 1. mai 2020, med tilbakebetaling til denne datoen. I tillegg økes skifttillegget med 2,7 prosent.

Samleside: Alt om lønnsoppgjørene

Forventet større velvilje fra arbeidsgiverne

Selv om koronapandemien har satt sitt preg på årets forhandlinger, hadde forhandlingsutvalget til Industri Energi forventet større velvilje fra arbeidsgiverne.

– Uten de vaskeriansatte ville det vært umulig å håndtere denne pandemien, vi hadde forventet at arbeidsgiverne i større grad anerkjente dette. Et av våre hovedkrav var et tillegg til de ansatte på uren side på vaskeriene. Dette ble avvist av arbeidsgiverne, og denne gangen var de ikke til å rikke. Vi kommer ikke til å gi oss på dette kravet i senere oppgjør, sier forhandlingsleder Ommund Stokka.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

FORHANDLINGSLEDER: Ommund Stokka i forbundets valgte ledelse har ledet forhandlingene for Industri Energi.

FORHANDLINGSLEDER: Ommund Stokka i forbundets valgte ledelse har ledet forhandlingene for Industri Energi.

Petter Pettersen

Overenskomsten er en normallønnsavtale uten lokal forhandlingsrett. Det vil si at lønnsoppgjøret skjer sentralt, og gjelder alle som er omfattet av avtalen.

Avtalen omfatter i overkant av 600 Industri Energi-medlemmer i vaskeri- og renseribransjen, og dekker blant annet ansatte i bedriftene Nor-Tekstil, Berendsen og Rent-Gruppen.

– Gitt den viktige rollen våre medlemmer i vaskeri- og renseribransjen har i den alvorlige situasjonen samfunnet vårt står midt oppe i, kunne vi ikke risikere å ende i konflikt dette året, legger Stokka til.

Les også: Vaskeriansatte jobbet doble skift og røde dager for å sikre rent tøy til helsesektoren under koronakrisen

– Det arbeidsgiverne tilbød oss, tilsvarer på ingen måte innsatsen og viktigheten av det arbeidet våre medlemmer utfører, og det så vi oss nødt til poengtere gjennom protokollen, sier Stokka.

Takknemlig for god dialog og for at de slapp å ty til mekling

Forhandlingsleder for Norsk Industri, Vibeke Lærum er glad for at de kom i mål uten å måtte gå veien om mekling, men sier det har vært et utfordrende oppgjør.

– Det er mange bedrifter som gjerne skulle hatt nulloppgjør. Jeg kan derfor ikke si vi er fornøyd, men jeg synes det var en god dialog med Industri Energi og vi er takknemlige for at vi kom til enighet, sier Lærum til FriFagbevegelse.

Hun er enig i at det er en krevende tid for de ansatte ved vaskeriene.

– Vi ser at de som jobber i vaskerier er i frontlinjen nå, og kan være eksponert for smitte og frykt for smitte i sitt daglige arbeid. Vi har forståelse for at de ønsker en anerkjennelse for jobben de gjør, men det er altså mange bedrifter som strever i denne krevende tiden og vi har fokus på å trygge arbeidsplassene.

Skal jobbe for å få flere fagarbeidere i bransjen

Industri Energis forhandlingsutvalg krevde at veien til fagbrev må bli enklere i vaskeri- og renseribransjen, noe som vil være en fordel også for arbeidsgiverne.

– Lyspunktet i forhandlingene er et utvalgsarbeid i tariffperioden, hvor vi skal se nærmere på kompetanseløft for bransjen, skape yrkesstolthet, få flere gjennom fagutdanning og også se på mulighetene som ligger i Industrifagskolen, sier Lærum i Norsk Industri.

Partene ble enige om å gjennomføre et partssammensatt utvalgsarbeid med mål om at andelen fagarbeidere skal opp.

– Kompetanseutvikling og muligheten for å få formalisert mye av den kompetansen de ansatte i denne bransjen har, er utrolig viktig, og derfor er dette et viktig skritt i riktig retning for vaskeri- og renseribransjen, sier Stokka.

Stokka legger til at det blir viktig for Industri Energi å bidra til en god oppfølging av dette utvalget, og at han forventer det samme fra arbeidsgiverne.

Sjåfører får betalt for kurs og stopp av forskjellsbehandling av syke

De er også blitt enige om at yrkessjåfører på tyngre kjøretøy skal bli kompensert med timelønn for kurs de må ta hvert femte år for å kunne utføre jobben sin. De vil også få dekket kursavgiften, og til sammen vil tapt lønn og kursavgift ha en verdi på 15–20 000 kroner.

Særskilte lønnstillegg, som enkelte arbeidstakere med oppgaver som krever særlige kunnskaper eller kvalifikasjoner kan få, skal nå avtales med tillitsvalgte. Tillitsvalgte får nå mulighet til å sikre likebehandling av arbeidstakerne i bedriften.

I liket med blant annet oppgjøret i elektrokjemisk industri, er det også i overenskomsten for vaskeri og renseri nå lagt inn en ny paragraf som sikrer at bedriften ikke kan forskjellsbehandle ansatte når det kommer til forskuttering av sykepenger.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse