Rec Solar i Porsgrunn:
Vidar er ansatt i solcellebedriften for tredje gang: – De fleste ønska seg tilbake da de fikk vite at de skulle starte opp igjen
Rec Solar i Porsgrunn har hatt oppturer og nedturer. Operatør Vidar Hockman er likevel strålende fornøyd med igjen å få jobbe for solcellebedriften.
TILBAKE: Produksjonen av krystaller til solcellepaneler er på nytt i gang i Rec Solars lokaler på Herøya. Det gjør at de tre prosessoperatørene Celine Nyhus (f.v.), Vidar Hockman og Cecilie Magnussen kan smile for arbeid.
Petter Pettersen
petter@lomedia.no
– De fleste ønska seg tilbake da de fikk vite at de skulle starte opp igjen. Det var mange som ville tilbake, for folk trives veldig godt her, sier prosessoperatør Vidar Hockman ved Rec Solar Norway AS i Herøya Industripark.
Han er sekretær i den lokale Industri Energi-klubben og kom tilbake til bedriften, som produserer råstoff til solceller, i januar 2020. Han jobbet i samme bedrift, under ulike eiere, fra 2008 til 2012 og fra 2016 fram til 2019, da bedriften måtte permittere 65 ansatte.
Herøya-fabrikken fikk et problem da etterspørselen etter multiblokker forsvant og solcellemarkedet tok en dreining fra multi- til monokrystallinsk materiale. Fabrikkens ovner er ikke designet for å produsere materiale for mono-wafere. Altså de tynne silisiumskivene på et solcellepanel.
– Vi måtte tenke helt annerledes. Derfor er vi i dag et hakk ned i verdikjeden – et ekstra «rensetrinn» som lager råstoff til de aktørene som har monoovner, forklarer produksjonssjef Frode Jacobsen.
Biomar jakter på fagfolk: Julie (18) er i rute mot fast jobb
Roser arbeidsmiljøet
Prosessoperatør Cecilie Magnussen jobbet i bedriften i 2017 og 2018, og var tilbake i desember i fjor. Den tredje i Hockman og Magnussens skift er 22-åringen Celine Nyhus, som ble ansatt for første gang i november 2020. Hun er veldig fornøyd med sin nye arbeidsplass:
– Det har vært veldig bra. Det er det eneste stedet jeg har trivdes så bra arbeidsmiljømessig, forteller hun.
I dag er flere av de som ble permittert, tilbake i fabrikklokalene til Rec Solar. I tillegg er det gjort nyansettelser. Når de snart øker til syv stykk per skift, blir det litt over 60 hoder på huset, inkludert vedlikehold, innkjøpsfunksjoner og hele produksjonsrekka.
– Vi må jo ha troa, ellers blir det vanskelig, erkjenner Nyhus.
– Det er dette som er framtida, eller en del av framtida. Vi må jo håpe at vi også er med på det grønne skiftet i framtida, supplerer Hockman.
KRYSTALL: Krystallene er ferdig smeltet, avkjølt og kuttet. Nå skal de videre til neste prosess fram til de blir et solcellepanel et sted i verden.
Petter Pettersen
De tre prosessoperatørene jobber i samme 6-ukersskift, der det er 4 uker i produksjon, 1 uke som disponibel og 1 uke fri året gjennom.
– Det er Vidar og oss to, så han får jo gjennomgå, spøker Nyhus og Magnussen, med påfølgende humring fra Hockman og Jacobsen.
Men med spøk til side, er de tre prosessoperatørene og produksjonslederen alle enige om at både arbeidsmiljøet og samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstakerne er godt:
– Jeg synes det er veldig kort vei fra oss og opp til ledelsen – det er ikke noe hierarki, sier Hockman.
Batterifabrikker kan gi tusenvis av arbeidsplasser i Norge: IE-lederen etterlyser satsing på fagfolk
Grønt og gjenvinnbart
Da Magasinet var på besøk var det ikke full produksjon på grunn av en forsinkelse av råstoffet. Alt råstoff kommer fra Rec Solars nye fabrikk i Kristiansand, noe som er helt avgjørende for at de fortsatt har jobb på Herøya-fabrikken:
– Vi får ikke gjort noen ting her hvis ikke de lager noe der. Vi må være takknemlige for de eierne vi har hatt, som har vært tålmodige og spytta inn en del penger for å hjelpe oss over kneika. Spesielt med de tunge investeringene som er gjort i Kristiansand, for vi henger sammen med dem, forteller Jacobsen.
Råstoffet de får fra REC i Kristiansand består av gjenbrukt kuttestøv fra waferfabrikker i Kina. Det, i tillegg til ren vannkraft, gjør at hele produksjonen er veldig energi- og klimavennlig og gir et lavere CO₂-avtrykk. Det miljøvennlige produktet er grunnlaget for at det på nytt er varme i ovnene ved fabrikken.
– Når markedet setter pris på de grønne verdikjedene som dere har – hva tenker dere det har å si for framtida her?
– Det føles godt at man er med på noe som er bærekraftig og som er framtida. På noe som kan være med på å omstille samfunnet og redde klimaet, svarer Hockman.
TILBAKE: Etter at markedet fikk en overraskende svingning og prispresset økte fra Kina, måtte man legge om driften på Herøya for å overleve. Nå er folk tilbake i arbeid, og framtida ser lysere ut.
Petter Pettersen
Det grønne skiftet: Norge kan miste 50.000 oljejobbe. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?
Teknologisk kappløp
Ifølge SINTEF er det forventet at 25 prosent av verdens energibehov er dekket av solenergi i 2050, og tall fra SSB viser at fra 2018 til 2019 skjedde det en dobling i antall eneboliger med solcellepanel i Norge.
– Det er absolutt en grobunn for at det skal gå bra her, men det gjelder å henge med i kappløpet, sier produksjonssjef Jacobsen.
Kappløpet han snakker om er det teknologiske, som stadig går raskere og der det stadig utvikles. Målet er et sluttprodukt som leverer mest mulig effekt i forhold til størrelsen, og hvor lavt CO₂-fotavtrykket til produksjonen er, ifølge produksjonssjefen.
– Men Norge har helt klart en fordel, med tanke på kompetansen og fagarbeiderne vi har. Det er det ikke noe tvil om, og det meste av nyutviklinga i bransjen stammer fra Norge, avslutter han.