Biomar jakter på fagfolk:
Julie (18) er i rute mot fast jobb
Fiskefôr-produsenten BioMar i Myre i Vesterålen måtte tenke nytt for å skaffe seg vital kompetanse. Nå kan de skilte med 95 prosent fagarbeidere.
REKRUTTERING: Som 16-åring fikk Julie Holten tilbud om å få sponset fagbrev i kjemiprosess med mål om fast ansettelse ved BioMar Myre.
André Riise/Nettrakett
tonje@lomedia.no
Den ene av Biomars fabrikker i Norge ligger i Myre, på grensa mellom Nordland og Troms. Fiskeværet har rundt 2 100 innbyggere og over 40 mil til nærmeste videregående skole med kjemiprosess-linje. Denne kompetansen ligger godt oppe på ønskelista til HR-sjef Skjalg Steiro. Over tid har antall søkere på stillingsutlysningene deres gått ned og særlig gjelder det søkere med relevant bakgrunn.
Bedriften har ansatt både kokk og bilmekaniker, som de har lært opp over tid med godt resultat. Likevel mener Steiro at fagbrevet i kjemiprosess gir en viktig forståelse for prosessene bak det som skjer i produksjonen; Det gir noe ekstra.
Rekordvekst: Antallet som tar fagbrev på nett har vokst enormt under pandemien
Nye jaktmarkeder
Etter et knapt tiår med møter og arbeid for å få kjemiprosess-linje på den lokale videregående skolen, har BioMar Myre gitt opp. Bedriften prøvde for noen år siden å møte kjemiprosess-klassen ved den videregående skolen i Mo i Rana. De lyktes i å sikre seg dyktige lærlinger derfra, men ingen ble i bedriften etterpå. De måtte tenke nytt, og HR-sjefen startet derfor jobben med å sette sammen et tilbudet som fikk navnet «BioMar-pakken», som skal stimulere lokal ungdom til å utdanne seg til prosessoperatører.
– Vi er kommet så langt teknologisk at uten fagarbeidere ville det ha stoppet opp her etter veldig kort tid. Det gjelder i produksjonen, lageret, vedlikeholdsavdelingen, kantina, laboratoriet og alle deler av organisasjonen, forteller Steiro, som tror det er lettere å holde på ansatte som kommer fra Vesterålen.
Hver tredje NHO-bedrift har forsøkt å rekruttere uten å få tak i ønsket kompetanse det siste året, kommer det fram i NHOs kompetansebarometer for 2020. Forskjellene mellom bransjer er større enn mellom ulike steder i landet. Men Nordland er blant regionene med størst andel udekket behov for kompetanse. BioMars søsterfabrikk på Karmøy ligger i en etablert industriklynge med nærhet til videregående skole som tilbyr relevant utdanning. De har ikke utfordringer når det kommer til å få tak i prosessoperatører.
Batterifabrikker kan gi tusenvis av arbeidsplasser i Norge: IE-lederen etterlyser satsing på fagfolk
VARIERT HVERDAG: I kontrollrommet følger Julie Holten og Emil Johansen med på produksjonsprosessen. I løpet av ei arbeidsuka veksler de mellom å sitte i kontrollrommet og jobbe ute i produksjonen.
André Riise/Nettrakett
Sponser 16-åringer
Lokal ungdom som skal studere kjemiprosess andre året på videregående skole, må reise langt hjemmefra og bo borte. BioMar la derfor 50 000 kroner i potten til å dekke utgifter, samt at de ville dekke to hjemreiser med fly i løpet av skoleåret. Samtidig kunne elevene ta læretid og utplassering på fiskefôrbedriften.
Så tok de tilbudet og reiste ut til Melbu videregående skole for å sjekke om de fikk napp. Flere interesserte 16-åringer fra teknikk og industriell produksjon (TIP) kom på bedriftsbesøk i 2019.
– Jeg visste ikke at kjemiprosess var en ting. Nærmeste linje er i Glomfjord, og det var ikke noe vi ungdommer snakket noe om, forteller Emil Johansen fra Sortland.
Han kastet seg over tastaturet og søkte opp informasjon om hva en prosessoperatør er og hva de gjør. Han ble positivt overrasket.
Senere gjennomførte han også intervju mens faren hans fikk omvisning på bedriften. Produksjonen er datadrevet, og på vanlige dager handler det om å trykke på knapper. Skulle det oppstå problemer må de mørke kjeledressene på.
Johansen gikk på videregående i Melbu. Studielånet gikk ikke opp, og mamma måtte betale for hybelen. BioMars tilbud ville gjøre underverker for økonomien, og jobben virket variert og spennende med mange muligheter for utvikling innenfor bedriften.
To blad Johansen var begeistret etter bedriftsbesøket.
Butikkansatt fikk ikke fagbrevtillegg verdt nesten 20.000 kroner: – Følg godt med, er rådet fra klubblederen
Lærer hver dag
Det ble Emil Johansen og Julie Holten fra Melbu, som sammen med sine foresatte, kunne skrive under på en intensjonsavtale om et treårig løp med mål om fast ansettelse. BioMar var innforstått med at mye kan endre seg i løpet av tre år i en tenårings liv, men etter sommeren i år startet de begge på læretiden i bedriften. De er fortsatt i rute mot fast jobb.
Holten setter veldig pris på at de ikke blir satt på sidelinja, men får lov å prøve selv under tilsyn.
– De er veldig flinke til å ta vare på ung arbeidskraft. Så langt tror jeg ikke det kunne blitt så mye bedre, sier Holten, som gleder seg til å bli selvgående.
Magasinet snakker med ungdommene når de har vært noen måneder i lære. Det er vedlikeholdsstopp, noe som gjør at det er litt andre lukter på fiskeforbedriften enn vanlig.
Da Holten var på omvisning første gang tenkte hun: Hvordan skal jeg klare å jobbe i denne lukta?, men nå reagerer hun ikke.
– Med en gang jeg kommer inn i bygget så lukker alle kanaler seg, sier hun og ler.
Nordlendingen medgir at hun tar seg en dusj når hun kommer hjem til leiligheten sin på Myre, siden venner og familie ikke er like tolerant ovenfor lukten.
Fikk et spark bak: Tone tar fagbrev gratis med nytt koronatilbud
På BioMar produserer de 146 ulike typer pellets som oppdrettsfisken spiser. Mer enn hver fjerde laks og ørret i Norge spiser fôr fra BioMars fabrikker på Myre og på Karmøy. Produksjonslinja og utstyret har samme oppsett som produksjonen av ostepop. HR-sjefen sier med et smil at de kunne lagt om produksjonen på få dager.
TRAVEL HVERDAG: I produksjonen kan Emil Johansen se fram til en hektisk arbeidshverdag. Høysesongen er fra uti april til november, når det er varmere i havet og fisken spiser mest.
André Riise/Nettrakett
Det grønne skiftet: Norge kan miste 50.000 oljejobbe. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?
Investerer i staben
Samtidig som BioMar Myre sponser 16-åringer under utdanning, er de også opptatt av å ta vare på den eksisterende flokken. Totalt har de 100 ansatte i Karmøy og på Myre.
Petter Leknes, som er hovedtillitsvalgt ved BioMar Karmøy, er selv praksiskandidat som har fått fagbrev via samarbeid med studieforbundet AOF. BioMar har tradisjon for å tilrettelegge for at ansatte kan forsøke seg på fagbrev så mange ganger som de trenger, også når det gjelder ansatte med lese- og skrivevansker. Skulle noen arbeidere gi opp, har de opprettet det de kaller for et «bedriftsinternt fagbrev» for ansatte som har vært over ti år i bedriften. Da vurderer en gruppe med representanter fra tillitsvalgtapparatet og bedriftsledelsen kompetansen til den ansatte. Hittil har alle som har gått opp, fått bestått.
Aktuelt: Fire fra Industri Energi går inn det nye regjeringsapparatet
Forrige julebord ble det delt ut bedriftsinternt fagbrev til en dagarbeider og en skiftarbeider, som da ble likestilt med fagarbeiderne på huset. Det gir både 20 kroner ekstra i timen og stolthet i arbeidshverdagen.
Fagtillegget er det som er lettest å forhandle opp, ifølge Leknes. Han skryter av bedriftens satsing på ansattes kompetanse i en hektisk arbeidshverdag.
– Vi har mange med ulike utfordringer. De jobber like godt, og noen ganger bedre, enn de som liker å gå på skole, sier han.
Leknes berømmer også den såkalte BioMar-pakken, som både han og HR-sjefen, tror er kommet for å bli. Den tillitsvalgt finner iallfall ingenting negativt ved den; Sånn bortsett fra at ingen kom på det før.
FINNER LØSNINGER: (F.v.) Hovedtillitsvalgt Petter Leknes på BioMar Karmøy, hovedtillitsvalgt Truls Olsen på Myre-fabrikken og HR-sjef Skjalg Steiro i BioMar mener godt samarbeid er det som tar bedriften framover.
André Riise/Nettrakett
Dette er tilbudet til ungdommene
Tilbud om omvisning på BioMar Myre til både elever og foresatte.
Praksisplass ved bedriften i 2. semester av Vg1 teknikk og industriell produksjon (TIP).
Sommerjobb på BioMar Myre i 2020.
Stipend inntil 50 000 kroner for gjennomføring av Vg2 kjemiprosess-linjen ved Meløy-, Polarsirkelen- eller Mosjøen videregående skole.
2 betalte hjemreiser med fly under Vg2-oppholdet.
Sommerjobb BioMar Myre 2021.
Lærlingplass «Kjemi og prosessfaget» 2021–2023.
Målet er tilbud om fast jobb som prosessoperatør ved BioMar Myre fra 2023 og et langt, lykkelig arbeidsliv i bedriften.
Kilde: BioMar
Flere saker
Dette er tilbudet til ungdommene
Tilbud om omvisning på BioMar Myre til både elever og foresatte.
Praksisplass ved bedriften i 2. semester av Vg1 teknikk og industriell produksjon (TIP).
Sommerjobb på BioMar Myre i 2020.
Stipend inntil 50 000 kroner for gjennomføring av Vg2 kjemiprosess-linjen ved Meløy-, Polarsirkelen- eller Mosjøen videregående skole.
2 betalte hjemreiser med fly under Vg2-oppholdet.
Sommerjobb BioMar Myre 2021.
Lærlingplass «Kjemi og prosessfaget» 2021–2023.
Målet er tilbud om fast jobb som prosessoperatør ved BioMar Myre fra 2023 og et langt, lykkelig arbeidsliv i bedriften.
Kilde: BioMar