JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
REKRUTTERING: Som 16-åring fikk Julie Holten tilbud om å få sponset fagbrev i kjemiprosess med mål om fast ansettelse ved BioMar Myre.

REKRUTTERING: Som 16-åring fikk Julie Holten tilbud om å få sponset fagbrev i kjemiprosess med mål om fast ansettelse ved BioMar Myre.

André Riise/Nettrakett

Biomar jakter på fagfolk:

Julie (18) er i rute mot fast jobb

Fiskefôr-produsenten BioMar i Myre i Vesterålen måtte tenke nytt for å skaffe seg vital kompetanse. Nå kan de skilte med 95 prosent fagarbeidere.31.10.2021
09:22
02.11.2021 15:06

tonje@lomedia.no

Den ene av Biomars fabrikker i Norge ligger i Myre, på grensa mellom Nordland og Troms. Fiskeværet har rundt 2 100 innbyggere og over 40 mil til nærmeste videregående skole med kjemiprosess-linje. Denne kompetansen ligger godt oppe på ønskelista til HR-sjef Skjalg Steiro. Over tid har antall søkere på stillingsutlysningene deres gått ned og særlig gjelder det søkere med relevant bakgrunn.

Bedriften har ansatt både kokk og bilmekaniker, som de har lært opp over tid med godt resultat. Likevel mener Steiro at fagbrevet i kjemiprosess gir en viktig forståelse for prosessene bak det som skjer i produksjonen; Det gir noe ekstra.

Rekordvekst: Antallet som tar fagbrev på nett har vokst enormt under pandemien

Nye jaktmarkeder

Etter et knapt tiår med møter og arbeid for å få kjemiprosess-linje på den lokale videregående skolen, har BioMar Myre gitt opp. Bedriften prøvde for noen år siden å møte kjemiprosess-klassen ved den videregående skolen i Mo i Rana. De lyktes i å sikre seg dyktige lærlinger derfra, men ingen ble i bedriften etterpå. De måtte tenke nytt, og HR-sjefen startet derfor jobben med å sette sammen et tilbudet som fikk navnet «BioMar-pakken», som skal stimulere lokal ungdom til å utdanne seg til prosessoperatører.

– Vi er kommet så langt teknologisk at uten fagarbeidere ville det ha stoppet opp her etter veldig kort tid. Det gjelder i produksjonen, lageret, vedlikeholdsavdelingen, kantina, laboratoriet og alle deler av organisasjonen, forteller Steiro, som tror det er lettere å holde på ansatte som kommer fra Vesterålen.

Hver tredje NHO-bedrift har forsøkt å rekruttere uten å få tak i ønsket kompetanse det siste året, kommer det fram i NHOs kompetansebarometer for 2020. Forskjellene mellom bransjer er større enn mellom ulike steder i landet. Men Nordland er blant regionene med størst andel udekket behov for kompetanse. BioMars søsterfabrikk på Karmøy ligger i en etablert industriklynge med nærhet til videregående skole som tilbyr relevant utdanning. De har ikke utfordringer når det kommer til å få tak i prosessoperatører.

Batterifabrikker kan gi tusenvis av arbeidsplasser i Norge: IE-lederen etterlyser satsing på fagfolk

VARIERT HVERDAG: I kontrollrommet følger Julie Holten og Emil Johansen med på produksjonsprosessen. I løpet av ei arbeidsuka veksler de mellom å sitte i kontrollrommet og jobbe ute i produksjonen.

VARIERT HVERDAG: I kontrollrommet følger Julie Holten og Emil Johansen med på produksjonsprosessen. I løpet av ei arbeidsuka veksler de mellom å sitte i kontrollrommet og jobbe ute i produksjonen.

André Riise/Nettrakett

Sponser 16-åringer

Lokal ungdom som skal studere kjemiprosess andre året på videregående skole, må reise langt hjemmefra og bo borte. BioMar la derfor 50 000 kroner i potten til å dekke utgifter, samt at de ville dekke to hjemreiser med fly i løpet av skoleåret. Samtidig kunne elevene ta læretid og utplassering på fiskefôrbedriften.

Så tok de tilbudet og reiste ut til Melbu videregående skole for å sjekke om de fikk napp. Flere interesserte 16-åringer fra teknikk og industriell produksjon (TIP) kom på bedriftsbesøk i 2019.

– Jeg visste ikke at kjemiprosess var en ting. Nærmeste linje er i Glomfjord, og det var ikke noe vi ungdommer snakket noe om, forteller Emil Johansen fra Sortland.

Han kastet seg over tastaturet og søkte opp informasjon om hva en prosessoperatør er og hva de gjør. Han ble positivt overrasket.

Senere gjennomførte han også intervju mens faren hans fikk omvisning på bedriften. Produksjonen er datadrevet, og på vanlige dager handler det om å trykke på knapper. Skulle det oppstå problemer må de mørke kjeledressene på.

Johansen gikk på videregående i Melbu. Studielånet gikk ikke opp, og mamma måtte betale for hybelen. BioMars tilbud ville gjøre underverker for økonomien, og jobben virket variert og spennende med mange muligheter for utvikling innenfor bedriften.

To blad Johansen var begeistret etter bedriftsbesøket.

Butikkansatt fikk ikke fagbrevtillegg verdt nesten 20.000 kroner: – Følg godt med, er rådet fra klubblederen

Lærer hver dag

Det ble Emil Johansen og Julie Holten fra Melbu, som sammen med sine foresatte, kunne skrive under på en intensjonsavtale om et treårig løp med mål om fast ansettelse. BioMar var innforstått med at mye kan endre seg i løpet av tre år i en tenårings liv, men etter sommeren i år startet de begge på læretiden i bedriften. De er fortsatt i rute mot fast jobb.

Holten setter veldig pris på at de ikke blir satt på sidelinja, men får lov å prøve selv under tilsyn.

– De er veldig flinke til å ta vare på ung arbeidskraft. Så langt tror jeg ikke det kunne blitt så mye bedre, sier Holten, som gleder seg til å bli selvgående.

Magasinet snakker med ungdommene når de har vært noen måneder i lære. Det er vedlikeholdsstopp, noe som gjør at det er litt andre lukter på fiskeforbedriften enn vanlig.

Da Holten var på omvisning første gang tenkte hun: Hvordan skal jeg klare å jobbe i denne lukta?, men nå reagerer hun ikke.

– Med en gang jeg kommer inn i bygget så lukker alle kanaler seg, sier hun og ler.

Nordlendingen medgir at hun tar seg en dusj når hun kommer hjem til leiligheten sin på Myre, siden venner og familie ikke er like tolerant ovenfor lukten.

Fikk et spark bak: Tone tar fagbrev gratis med nytt koronatilbud

På BioMar produserer de 146 ulike typer pellets som oppdrettsfisken spiser. Mer enn hver fjerde laks og ørret i Norge spiser fôr fra BioMars fabrikker på Myre og på Karmøy. Produksjonslinja og utstyret har samme oppsett som produksjonen av ostepop. HR-sjefen sier med et smil at de kunne lagt om produksjonen på få dager.

TRAVEL HVERDAG: I produksjonen kan Emil Johansen se fram til en hektisk arbeidshverdag. Høysesongen er fra uti april til november, når det er varmere i havet og fisken spiser mest.

TRAVEL HVERDAG: I produksjonen kan Emil Johansen se fram til en hektisk arbeidshverdag. Høysesongen er fra uti april til november, når det er varmere i havet og fisken spiser mest.

André Riise/Nettrakett

Det grønne skiftet: Norge kan miste 50.000 oljejobbe. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?

Investerer i staben

Samtidig som BioMar Myre sponser 16-åringer under utdanning, er de også opptatt av å ta vare på den eksisterende flokken. Totalt har de 100 ansatte i Karmøy og på Myre.

Petter Leknes, som er hovedtillitsvalgt ved BioMar Karmøy, er selv praksiskandidat som har fått fagbrev via samarbeid med studieforbundet AOF. BioMar har tradisjon for å tilrettelegge for at ansatte kan forsøke seg på fagbrev så mange ganger som de trenger, også når det gjelder ansatte med lese- og skrivevansker. Skulle noen arbeidere gi opp, har de opprettet det de kaller for et «bedriftsinternt fagbrev» for ansatte som har vært over ti år i bedriften. Da vurderer en gruppe med representanter fra tillitsvalgtapparatet og bedriftsledelsen kompetansen til den ansatte. Hittil har alle som har gått opp, fått bestått.

Aktuelt: Fire fra Industri Energi går inn det nye regjeringsapparatet

Forrige julebord ble det delt ut bedriftsinternt fagbrev til en dagarbeider og en skiftarbeider, som da ble likestilt med fagarbeiderne på huset. Det gir både 20 kroner ekstra i timen og stolthet i arbeidshverdagen.

Fagtillegget er det som er lettest å forhandle opp, ifølge Leknes. Han skryter av bedriftens satsing på ansattes kompetanse i en hektisk arbeidshverdag.

– Vi har mange med ulike utfordringer. De jobber like godt, og noen ganger bedre, enn de som liker å gå på skole, sier han.

Leknes berømmer også den såkalte BioMar-pakken, som både han og HR-sjefen, tror er kommet for å bli. Den tillitsvalgt finner iallfall ingenting negativt ved den; Sånn bortsett fra at ingen kom på det før.

FINNER LØSNINGER: (F.v.) Hovedtillitsvalgt Petter Leknes på BioMar Karmøy, hovedtillitsvalgt Truls Olsen på Myre-fabrikken og HR-sjef Skjalg Steiro i BioMar mener godt samarbeid er det som tar bedriften framover.

FINNER LØSNINGER: (F.v.) Hovedtillitsvalgt Petter Leknes på BioMar Karmøy, hovedtillitsvalgt Truls Olsen på Myre-fabrikken og HR-sjef Skjalg Steiro i BioMar mener godt samarbeid er det som tar bedriften framover.

André Riise/Nettrakett

Dette er tilbudet til ungdommene

Tilbud om omvisning på BioMar Myre til både elever og foresatte.

Praksisplass ved bedriften i 2. semester av Vg1 teknikk og industriell produksjon (TIP).

Sommerjobb på BioMar Myre i 2020.

Stipend inntil 50 000 kroner for gjennomføring av Vg2 kjemiprosess-linjen ved Meløy-, Polarsirkelen- eller Mosjøen videregående skole.

2 betalte hjemreiser med fly under Vg2-oppholdet.

Sommerjobb BioMar Myre 2021.

Lærlingplass «Kjemi og prosessfaget» 2021–2023.

Målet er tilbud om fast jobb som prosessoperatør ved BioMar Myre fra 2023 og et langt, lykkelig arbeidsliv i bedriften.

Kilde: BioMar

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.10.2021
09:22
02.11.2021 15:06Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før


Flere saker