Lønn
Jobbet over 200 timer overtid i året uten ekstra betalt
Ledere ble satt nær minstelønn uten betaling for overtid. Siden 2018 har de kjempet for å få kompensasjon.
– Helt siden begynnelsen har jeg oppfordret våre medlemmer til å registrere all overtiden de jobber, sier klubbleder Andreas Julseth.
Jan Inge Haga/ arkivfoto
Saken oppsummert
tonje@lomedia.no
– Det er oppsiktsvekkende at lederne ikke blir betalt for den faktiske arbeidstiden og ansvaret de har, mener klubbleder Andreas Julseth i den lokale Styrke-klubben.
De aktuelle lederne får lønn rett over minstelønn – uten at de får kompensasjon for blant annet overtid, arbeidets kompleksitet, ansettelsestid og ansvarsområder.
Klubben mener det er i strid mot tariffavtalen og har tatt saken for Arbeidsretten.
Målet er å få justert opp lønna til de aktuelle lederne og etterbetaling for tapt overtid.
Individuelt avlønnet
Lederne jobber på offshore-innretningen Hanne Knutsen, også kjent som Martin Linge B. De har stillinger som kaptein, maskinsjef, overstyrmann og forpleiningssjef.
De har individuelt avlønnede stillinger og har frihet til å planlegge arbeidsdagen, men får ikke betalt for overtid.
Julseth påpeker at lønna deres ble satt til rett over minstelønn i 2018, uten hensyn til kravene i Flyteriggavtalen.
Ifølge denne tariffavtalen er minstelønnssatsene basert på et gjennomsnittlig årsverk på 1460 timer. Klubblederen forteller at dette ikke reflekterer ledernes faktiske arbeidsmengde.
– Hadde en tariffert jobbet like mye overtid som de individuelt avlønnede, ville de fått betydelig mer i lønn, sier Julseth.
En stabilitetssjef i Knutsen OAS ML tjente rundt 10.000 kroner mindre i måneden enn gjennomsnittet i næringen, viser tall fra Forbundet Styrke.
Aktuelt: Nå skal flere få ny lønn. Sjekk datoene her
Dokumenterer overtid
Klubblederen forteller at det er 15 ansatte i ledende stillinger om bord som har dette problemet. Ti av disse er medlemmene hans og organisert i Forbundet Styrke.
– Helt siden begynnelsen har jeg oppfordret våre medlemmer til å registrere all overtiden de jobber. Selv om noen mente at det var nytteløst siden de ikke fikk betalt for overtiden uansett, er dette viktig dokumentasjon, forklarer Julseth.
Det er ledere som har jobbet har registrert opptil drøye 200 timer overtid i løpet av et år. Men det er ikke alle som har like detaljert oversikt.
– Bedriften ønsker lav overtidsbruk for de tarifferte, og noen ledere føler presset for å redusere overtiden. Ressursmangel gjør dette til en utfordring. Så i stedet for å sende ut en tariffert på overtid, gjør de det selv, sier Julseth.
I Flyteriggavtalen står det at ledende personell som ikke er omfattet av reglene for arbeidstid i Arbeidsmiljølovens eller Rammeforskriften, ikke har avtalt begrenset daglig arbeidstid.
De må selv organisere arbeidstiden etter behov og sørge for nødvendige hviletid.
Nye tall: Dette er den vanligste lønna i Norge
Dette svarer bedriften
Det har gått sju år uten at saken har fått en løsning. Det har vært forhandlingsmøter på ulike nivåer uten at partene har blitt enige.
Saken var nylig oppe i Arbeidsretten, og partene venter på dom i saken.
Utfallet av saken kan få konsekvenser for flere individuelt avlønnede enn de som jobber Hanne Knutsen.
Dommen fra Arbeidsretten er ventet torsdag 10. april. Bedriften Knutsen OAS ML AS er medlem i Norges Rederiforbund.
– Vi har lagt fram vår sak for retten og ønsker ikke å kommentere denne ytterligere før dommen har falt, skriver advokat Erlend Vasshus i Norges Rederiforbund i en e-post.

Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.