Sosiale medier
Oljearbeider Amalie er en hit på Tiktok
Da Amalie Elea Olin Lunstad startet å dele bilder og videoer om arbeidet i Nordsjøen, rant spørsmålene inn. Nå blir hun ofte gjenkjent på gata.
Millioner er interessert i jobben til Amalie.
Privat
tonje@lomedia.no
– Det som går best er videoer der jeg snakker inn i kameraet og svarer på spørsmål jeg får om jobben, forteller Amalie Elea Olin Lundstad.
Etter at hun startet å arbeide offshore i 2020 har hun delt bilder og videoer fra jobben på sosiale medier.
Slår an
Amalie jobber skift i Nordsjøen. Hun er ansatt i Equinors offshore fagsenter og jobber på plattform.
Hun bruker kanaler som Instagram, Snapchat og Tiktok. På Instagram har hun over 83.000 følgere. Det mest populære innlegget hennes, som viser at hun gjør seg klar for to uker offshore, har 6,5 millioner visninger.
På Snapchat har hun nesten 15.000 følgere, og på TikTok har hun rundt 55.000 som følger henne. Det er de to sistnevnte kanalene hun liker best, og her når hun i hovedsak sitt publikum i Norge.
– Jeg liker å dele bilder og videoer, og jeg synes det er gøy at det er så stor interesse for det, forteller hun.
Det er begrenset hva hun kan dele fra jobben, og filming og redigering må skje utenfor arbeidstiden. Prosessteknikeren jobber såkalt 2-4-ordning, hvor hun arbeider 12 timers skift i to uker og har restitusjon og fri i fire uker.
Selv elsker hun livsstilen. Hun jobber, bor, spiser og trener med kollegene sine.
Når hun ikke jobber, har hun tid til å reise i inn- og utland. Noe hun også deler på sosiale medier.
Unge søker info
På kontoene sine bruker hun en del tid til å svare på kommentarene hun får fra folk. Noen spørsmål går igjen.
Mange vil vite hvor Amalie jobber, hvilken utdanning hun har, om hun deler lugar og hva hun pakker med seg når hun reiser offshore.
– Det er en hel verden som ikke alle kan ta del i, og som mange ikke vet så mye om, sier Amalie.
Hun opplever at mange unge ønsker informasjon om arbeid i oljebransjen. Særlig unge som ikke kommer fra oljebyer som Stavanger og Bergen, etterspør kunnskap. Amalie synes det er ekstra givende å hjelpe de som sitter inne med ubesvarte spørsmål.
– Jeg får ofte meldinger fra personer som takker meg og forteller at de har søkt utdanning som er rettet mot oljebransjen. Det er en god følelse å kunne hjelpe andre, forteller hun.
Krever innsats
Amalie har en bachelorgrad i gass og energiteknologi, som nå har skiftet navn til ren energi og prosessteknologi. Hun har også fagbrev i kjemi og prosess, og hun er sertifisert personlig trener.
På en Instagram-video av Amalie i solnedgang har hun skrevet; Bare en påminnelse om at jeg fikk rundt 30 nei før jeg landet drømmejobben offshore.
– Det er viktig for meg å fortelle at du ikke automatisk får en jobb offshore, men at det er viktig å ikke gi seg hvis dette er det du vil, sier hun.
På et innlegg på Snapchat svarer hun på en melding fra en danske som lister opp bakgrunnen sin og ber om tips til å få jobb på norsk sokkel. I videoen sier Amalie at hun får slike meldinger daglig.
Gjenkjent på gata
For tiden bor Amalie i Oslo. Hun har opplevd å bli gjenkjent både på gata, på festival og på jobb. Og noen vil ta bilder med henne. Det lever Amalie greit med. Selv hadde hun ingen slike forbilder da hun valgte karrierevei.
Nabil Harchaouen, leder i ungdomsutvalget til Forbundet Styrke, har fått med seg innleggene til Amalie. Han synes det er veldig bra at oljearbeideren deler erfaringer og informasjon om jobben sin til et yngre publikum.
– Det er vanskelig som 15-åring å forestille seg hvordan arbeidshverdagen offshore er eller at det faktisk kan være en mulig karrierevei. Det er ikke alle som får så mye rådgiving på valg av yrkesretning, og ofte er unge avhengige av å kjenne noen som jobber i industrien for å vite om mulighetene, sier han.
Ungdomslederen understreker at det fortsatt er et stort behov for fagarbeidere, og at det også er ønskelig å få enda flere kvinner inn i flere bransjer i industrien. I så måte håper han på mer av denne type innlegg på TikTok og Snapchat også i framtida.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.