JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk olje og gass

Oljearbeider ut mot letestans: – Snillisme å tenke at vi skal være de flinke i klassen

Oljearbeider Tommy Årsland mener vi er nødt til å fortsette med leteboring.
Stopp i oljeleting betyr slutten for mange tusen arbeidsplasser, advarer Tommy Årsland i boreselskapet Sea Drill.

Stopp i oljeleting betyr slutten for mange tusen arbeidsplasser, advarer Tommy Årsland i boreselskapet Sea Drill.

Privat

Saken oppsummert

petter@lomedia.no

– Det er snillisme å tenke at vi skal være de flinke i klassen. Vi har verdens reneste olje, og det er fortsatt stor etterspørsel etter olje og gass, sier Tommy Årsland, RIG-administrator og radiooperatør for boreselskapet Sea Drill.

Årsland er bedriftstillitsvalgt for Forbundet Styrke, som organiserer blant annet ansatte i norsk petroleumsbransje.

Og når det kommer til miljø-aspektet, er han uenig i at det er Norge som skal stenge oljeproduksjonen først.

Årsland frykter forslagene om å stoppe letinga etter nye oljefelt vil bety at mange tusen arbeidsplasser legges ned.

– For framtida er det rein og skjær katastrofe. Det er ekstremt viktig og avgjørende for min og mine kollegers jobb at vi fortsetter med oljeleting.

Uenighet i LO

LOs mektigste møte, kongressen, nærmer seg. Der bestemmes blant annet politikken de skal styre etter og jobbe for fram til neste kongress.

Under forrige kongress foreslo Norsk Tjenestemannslag (NTL), Handel og Kontor (HK) og Fagforbundet stans i eller redusert leting etter mer olje og gass. Det endte med et kompromiss.

Men også under årets kongress har videre oljeleting blitt en kime til uenighet.

Fellesorganisasjonen (FO) har foreslått at «leting etter nye olje- og gassforekomster på norsk sokkel må umiddelbart opphøre, og NTL foreslår at «LO vil jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.»

I forslaget til nytt handlingsprogram er kompromisset fra forrige gang beholdt, men LO-forbundene kan foreslå endringer og opprettholde det de har sendt inn.

Les også: To LO-forbund vil stanse all ny oljeleting

– Viktig for framtida

Oljearbeider Årsland er sterkt uenig med NTL og FO.

I 28 år har han jobba i olja, og de siste 13 årene med nettopp oljeleting.

– Jeg er meget sterkt bekymret for at denne diskusjonen i det hele tatt finner sted. Selvsagt skal alt evalueres og konsekvens-utredes, men det må være klinkende klart fra kongressen at Norge skal være ledende innenfor leteboring de neste 30 årene også.

En stopp i letinga bety kroken på døra for hans egen arbeidsplass.

Men det er ikke nødvendigvis hans egen jobbsikkerhet som skremmer ham mest, siden han om seks-sju år kan gå av som pensjonist i en alder av 62.

– Når du tenker på rekruttering og på ungdommen: Hvis vi ikke fortsetter kontinuerlig leting, hvem er det som tør å satse på denne industrien framover, hvis det ikke er trygge jobber og kontinuerlig drift?

For Årsland handler det om å opprettholde og videreføre kompetansen de sitter på. Også fordi denne kompetansen er noe man kan bygge videre på i andre næringer, hvis det tvinger seg fram.

Beredt på kamp

Barbro Auestad i Forbundet Styrkes valgte ledelse er optimistisk på vegne sine medlemmer foran LO-kongressen.

– Vi er godt fornøyde med at formuleringene rundt olje i forslaget til nytt handlingsprogram er i tråd med det vi kom fram til ved forrige kongress, sier hun.

Men de er beredt på å ta kampen dersom forslagene om å stoppe letinga blir tatt opp.

Det er oljearbeider Årsland glad for:

– Det viktigste for meg og mine medlemmer med kongressen blir at vi skal fortsette med leteboring i samme tempo, gjerne større, avslutter han.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss