Norsk oljeproduksjon:
Oljepionerene har ventet lenge. Nå skal de få oppreisning
Nå legges det et løp i Stortinget for å gi erstatning til landets oljepionerer så raskt som mulig.
Per Vidar Kjølmoen er fagligpolitisk ansvarlig for Arbeiderpartiet på Stortinget.
Tri Nguyen Dinh
helgelomedia.no
Nordsjø-dykkerne fikk sin kompensasjonsordning allerede i 2004. En kompensasjon for landets oljepionerer som også jobbet i Nordsjøen i delvis helseskadelige omgivelser, som for eksempel på borerigg med farlige kjemikalier, har latt vente på seg.
Tidligere oljearbeider Bjarne Kapstad er blant de som har vært tydelig opprørt over dette.
Nå kan det se lyst ut med tanke på en kompensasjon. Flertallspartiene på Stortinget er nå enig om at det skal opprettes særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene.
Skal få kompensasjon
– Oljearbeiderne stilte opp for oss og skapte store verdier for velferdssamfunnet. Nå må vi stille opp for dem, sier Per Vidar Kjølmoen til FriFagbevegelse.
Han er saksordfører for saken i Stortinget, som skal gjøre sitt vedtak før jul.
– Arbeiderpartiet har lenge vært opptatt av å sikre rettferdighet for oljepionerene. Vi er glade for at vi har en enighet med Senterpartiet og SV om dette, sier Kjølmoen, som er fagligpolitisk ansvarlig for Arbeiderpartiet.
Bakgrunnen er saken er et representantforslag fra Fremskrittspartiet om nettopp en særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene.
Der legges det opp til å følge et løp senest innen utgangen av februar, slik at bevilgningen kan ivaretas i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2025.
Det lå opprinnelig an til at dette forslaget skulle bli vedtatt, med blant annet støtte fra SV og alle andre partier unntatt de to som sitter i regjering.
Nå er altså de to regjeringspartiene Ap og Sp enig med SV om et forslag som dermed vil få flertall i arbeids- og sosialkomiteen når saken innstilles på onsdag. Og senere på Stortinget.
Forslaget sier det samme, med unntak av at det ikke tidfestes annet enn at det skal skje raskest mulig. Nå skal det gjøres en god og grundig jobb med å avklare rammene for denne ordningen. Fram til en kompensasjonsordning er på plass skal det jobbes videre langs yrkesskadesporet.
– Dette er historisk. Nå betaler Norge endelig regninga vi har hatt utestående til oljepionerene flere tiår. Denne urettferdigheten må ta slutt så raskt som mulig. De har ofret kroppene sine for vår rikdom. Det skulle bare mangle å gi de hjelpen de fortjener før det er for seint, sier SVs arbeidspolitiske talsperson, Freddy André Øvstegård til FriFagbevegelse.
Vil ha fortgang
At vedtaket ikke innebærer noen tidfesting av når dette skal skje, opprører både Rødt og Fremskrittspartiet. Stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson, er godt fornøyd med at det blir en ordning, men er likevel fortsatt opptatt av hvor raskt dette kan skje.
– Denne saken har vært i en prosess veldig lenge, ja i flere år. Nå er det på tide at det skjer noe veldig raskt. Vår bekymring er at dette tar altfor lang tid. Men det er bra at man er enige om at det må etableres en særskilt kompensasjonsordning for disse, sier Kristjánsson til FriFagbevegelse.
Fremskrittspartiet
Dagfinn-Henrik Olsen (Frp) er skuffet over manglende gjennomslag for en tidsramme for kompensasjonsordningen.
– Det er bra at vi får gjennomslag for en kompensasjonsordning. Men det som blir vedtatt sier ingen ting om tidsrammen. Det betyr at dette nok en gang vil dra ut i tid. Vi står på vårt opprinnelige forslag som vil innebære at det komme på plass senest ved revidert nasjonalbudsjett.
Senest i juni vedtok Stortinget at regjeringen i lys av kunnskapen fra en offentlig utredning må følge opp arbeidet med oljepionerene og komme raskt tilbake til Stortinget på egnet vis.
En offentlig utredning har konkludert med at mange oljearbeidere ikke har opplevd å nå fram i de etablerte yrkesskadeordningene. En samlet kommisjon mente at en egen kompensasjonsordning vil være en riktig og hensiktsmessig ordning for oljepionerene.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.