Lønnsoppgjør
Seks nye tiltak skal sikre bedre lønnsforhandlinger for industriarbeidere
Ansatte og tillitsvalgte i elektrokjemisk industri har ment at det er ledelsen som dikterer lønna. Nå kommer mottiltakene.
STOR STREIKEVILJE: Leder i Elektrokjemisk samarbeidskomite, Jan Haugen, i Forbundet Styrke besøkte Elkem Thamshavn under streiken i 2022. Haugen er nummer tre fra venstre.
Egil Brandsøy/Forbundet Styrke (arkiv)
tonje@lomedia.no
Forbundet Styrke har siden 2016 tatt opp misnøye med de lokale forhandlingene innen elektrokjemisk industri.
Ansatte og tillitsvalgte på flere bedrifter mener at det er ledelsen som dikterer lønna, og at det ikke er snakk om reelle forhandlinger mellom partene.
Lokale lønnsforhandlinger
På tariffavtalen for elektrokjemisk industri er det avtale om at det skal forhandles lokalt på hver enkelt bedrift i tillegg til minstelønnen, som settes sentralt.
Det er krav til at det skal gjennomføres «reelle forhandlinger» om lønn, som skal ta utgangspunkt i de fire kriteriene; bedriftens økonomi, konkurranseevne, produktivitet og framtidsutsikter.
Krevde pressmiddel
Under årets forhandlinger krevde forbundet at klubbene skal få rett til å gjennomføre sanksjoner på bedriften hvis de ikke klarer å bli enige med ledelsen.
I 2022 var det en stor streik på dette området hvor kravet var å få tilgang til lovlig gjennomføring av lokale sanksjoner.
Forbundet har ikke fått gjennomslag for dette, men har fått inn flere tiltak som skal sikre reelle forhandlinger. (Se faktaboks)
Seks nye virkemidler for å sikre lokale forhandlinger
1. Ledelsen på bedriften skal være representert i de lokale lønnsforhandlingene.
2. De lokale partene får rett til bistand fra de sentrale organisasjonene, Norsk Industri og Forbundet Styrke, under gjennomføringen av de lokale forhandlingene.
3. Det innføres plikt til å ha gjennomgang av lønna lokalt på bedriften.
4. Det innføres plikt til å utarbeide lokal lønnsstatistikk, noe som tilbake i tid har vært vanlig i denne industrien.
5. En suspensjon av lokale avtaler om utvidet overtid og kortere daglig/ukentlig friperiode ved uenighet.
6. Innføring av en ny lønnsnemnd for avtaleområdet. Nemnda skal kunne komme med anbefalinger.
Kilde: Forbundet Styrke
– Vi har jobbet mye med tiltakene og forankret dem med lokale tillitsvalgte underveis. Det er reelle maktmidler som vil legge press på begge sider for å få gjennomført lokale lønnsforhandlinger på en god måte, mener Frode Alfheim, som leder Forbundet Styrke.
Administrerende direktør i Norsk Industri, Harald Solberg, understreker i en e-post til Magasinet at de kom til enighet etter at begge parter har strekt seg langt.
Lokale forhandlinger
Under streiken for to år siden gikk over 2000 ansatte i elektrokjemisk industri ut i streik for å få på rett til lokal sanksjonsrett. Den gang ble Industri Energi (nå Forbundet Styrke) og Norsk Industri enige om å jobbe mot en slik sanksjonsrett, som kan benyttes av arbeiderne som pressmiddel i lønnsforhandlinger lokalt.
På smelteverket Eramet i Kvinesdal har arbeiderne hatt en slik sanksjonsrett i lokale forhandlinger siden 70-tallet. Da reduseres produksjonen, og arbeiderne får lavere lønn, fram til partene blir enige.
De nye virkemidlene, er ikke det samme som den lokale sanksjonsretten som opprinnelig var kravet. Målet er at de nye virkemidlene skal gi samme effekt.
Over 7700 medlemmer i store industrikonsern som Hydro, Elkem, Yara, Eramet, Bilfinger og Alcoa er omfattet av elektrokjemisk overenskomst.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.