JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon:

Arbeidsgiver betalte tre millioner for lite i pensjonspenger: – Følg med på lønnsavregningen

Arbeidsgiveren etterbetalte beløpet først da arbeidstaker selv påpekte det. Saksbehandler i Norsk Sjømannsforbund, Hellen Solhaug, anbefaler alle å sjekke om innberetningen stemmer med faktiske tall.
SAKSBEHANDLER: Norsk Sjømannsforbund og Hellen Solhaug sjekket saken da sjømannen fattet mistanke om feil.

SAKSBEHANDLER: Norsk Sjømannsforbund og Hellen Solhaug sjekket saken da sjømannen fattet mistanke om feil.

Vigdis Askjem

tri@lomedia.no

I nesten fire år betalte rederiet for lite pensjonspenger for sine ansatte. Hadde det ikke vært for en oppmerksom arbeidstaker hadde pensjonspengene aldri kommet til rette, og i stedet havnet i rederens egne lommer.

Det var helt tilfeldig at «Tommy» oppdaget at det var for lav innbetaling til «Avtalefestet tilleggspensjon».

Sa ifra, ble upopulær

– Jeg har jo ikke så mye peiling på sånne pensjonsgreier, sier «Tommy» som ønsker å være anonym.

Hans «avsløring» kostet rederiet rundt tre millioner. Det var ikke særlig populært, så han vil holde en lav profil. «Tommy» jobber som kokk om bord på et norsk skip som frakter oljeprodukter langs norskekysten. Han har seilt siden han var 15, i dag er han 57 år og nærmer seg pensjonsalderen.

Det var på vårparten han mottok et brev fra forsikringsselskapet med oversikt over hva som var innberettet som pensjonsgrunnlag fra arbeidsgiver.

Color Line-ansatte må fortsatt vente i spenning

– Men beløpet stemte ikke med årslønnen min.

Differansen på hva som ble innberettet og hva lønnen faktisk var, vil slå negativt ut på pensjonsutbetalingen. «Tommy» kontaktet Norsk Sjømannsforbund for å få råd. Etter å ha sett nærmere på saken kunne de slå fast at det var gjort en feil. Ikke bare i «Tommys» tilfelle, men også for hans kollegaer i kystbåten.

– Jeg ble ikke en populær mann på kontoret. Selv om det er rederiet som har gjort feil, ble det jo kostbart for dem.

Ubevisst feil?

Han anbefaler sjøfolk og andre arbeidstakere å sjekke om informasjonen man får fra forsikringsselskapet stemmer.

– Selv om jeg ikke har peiling på forsikring var det ikke vanskelig å avdekke feilen. Men man må ta seg tid og være oppmerksom på hva som faktisk står i dokumentene, sier «Tommy».

Han vil ikke spekulere i om rederiet bevisst innberettet feil tall. Men han slår fast at disse pengene aldri hadde kommet til rette, men havnet i rederens egne lommer hvis feilen ikke hadde blitt oppdaget.

Fordi «Tommy» fortsatt jobber i dette rederiet ønsker han ikke å gå ut med navn på rederiet.

I samtale med rederiet bekrefter de kokkens historie, men gjør det klart at de ikke ønsker å kommentere denne konkrete saken. Deres kontaktperson mener at dette er et bransjeproblem og vil ikke uttale seg på vegne av næringen. Han innrømmer imidlertid at denne feilen kan forekomme hos mange aktører.

Rederiet er medlem hos arbeidsgiverorganisasjonen Kystrederiene. De har ikke oversikt over hvor stort dette problemet er, men understreker at det er rederienes eget ansvar å følge avtaler og regler.

– Vi beklager om dette er tilfelle for de ansatte og kan bare oppfordre alle rederiene om å være nøye når de innberetter tallgrunnlag. Vi har ingen oversikt over dette problemet, sier Ingunn Eikeset hos Kystrederiene.

Alle kan rammes

Norsk Sjømannsforbund hjelper bare sine egne medlemmer, men saksbehandler Hellen Solhaug i Sjømannsforbundet anbefaler alle arbeidstakere å være oppmerksomme.

– Selv om vi ikke kan si om arbeidsgiver bevisst eller feilaktig innberetter feil grunnlag for pensjon, så er det ikke til å stikke under en stol at det kan være lønnsomt for arbeidsgiver om feilen ikke blir oppdaget. Derfor må hver arbeidstaker selv følge med, sier Solhaug.

Frp-grasrota: Forskriftsendring er galskap

Om feil blir oppdaget, så må rederen eller arbeidsgiveren etterbetale pensjonsbeløpet, men det blir ingen straffegebyr. De har ingenting å tape ved feil innberetning, forklarer Solhaug.

Hun tror mange sjøfolk får mindre utbetalt i pensjon enn de skulle hatt, og kommer med følgende råd:

– Følg med på lønnsavregningen fra arbeidsgiver, Nav eller forsikringsselskapets/bankens pensjonskalkulator og Pensjonstrygden for sjømenn, sier Solhaug.

Dette gjelder ikke bare de som nærmer seg pensjonsalder, men alle arbeidstakere, uansett alder.

– Det er arbeidsgivers ansvar å rydde opp hvis registreringene er mangelfulle. Men redere og bedrifter fusjonerer, kjøpes og selges. Hvis det går for lang tid er kanskje tidligere arbeidsgivere blitt borte og det er umulig å rydde opp i manglende data.

Det er ikke bare sjøfolk som kan få for lite pensjon om man ikke følger med. Alle som har «Obligatorisk tjenestepensjon» er avhengig av at arbeidsgiver innberetter riktig.

– Alle bør sjekke lønnslippen om det trekkes riktig, sier Solhaug.

Med 30 års opptjeningstid skal summen av Sjømannspensjon og Avtalefestet tilleggspensjon tilsvare rundt 60 prosent av bruttolønna når en går over i pensjonistenes rekker.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse