Norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge er avgjørende for om vi i fremtiden har norske sjøfolk og kan kalle oss en sjøfartsnasjon
Det ligger ikke noe i EØS-avtalen som kommer i konflikt med kravet om norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge og på sokkelen, skriver Jan Nilsen i dette leserinnlegget.
INNLEGGSFORFATTER: Jan Nilsen er kokk i Havila og administrerer Facebookgruppen "Norske sjøfolks fremtid".
Tri Nguyen Dinh
Saken oppsummert
Vi ser at ratene går opp og flere skip går ut av opplag.
Nå som oppturen er her sliter rederiene med å få tak i folk fordi mange sjøfolk har gått på land. Det er naturlige årsaker og noe av skylden må bransjen ta selv.
Et eksempel er utstrakt bruk av faste vikarer, noe jeg har advart mot lenge. Få faste jobber gir ikke en forutsigbar og stabil livssituasjon for de med studie- og huslån.
Håper vi ser en endring fremover og at oppturen i bransjen fortsetter.
Etter at vi gikk ut med et leserinnlegg innlegg til norske sjøfolk (som var starten til denne gruppen) for tre år siden, har jeg flere ganger blitt kontaktet av sjøfolk med ganske alvorlige og til dels sjokkerende historier.
Jeg frykter vi ser en eskalering av det jeg kaller et angrep på våre rettigheter som har vært kjempet frem i årtier og som vi i dag tar for gitt. Det har kommet en kynisme og mangel på empati som jeg ikke har opplevd før.
LES OGSÅ: Servitøren Kim nektes pensjon og sykepenger av skatt han betaler av tipsen
Jeg frykter vi ser så smått begynnelsen på tilstander vi ikke skal ha i norske farvann på norske båter på norsk sokkel.
Forbundene har lenge kjempet for norske lønns- og arbeidsvilkår. Nå har utredningen kommet. Ikke unaturlig ser Sjømannsorganisasjonene og LO lysere på situasjonen enn næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gjør. Det er noen punkter som kan tolkes at de går i vår disfavør, men de stemmer ikke overens med hva kontrollorganet i EU, ESA, har uttalt; Det ligger ikke noe i EØS-avtalen som kommer i konflikt med norske lønns- og arbeidsvilkår.
Det er tydelig at utredningen ikke gir næringsministeren så mye kjøtt på bena når det kommer til overbevisende og tydelige argumenter for at Norge ikke kan innføre trygge og forutsigbare ordninger for sine sjøfolk. Det som jeg har vanskelig med å forstå, er konklusjonen til ministeren der han sier at marginale oljefelt ikke kan utvinnes fordi at båtene vil bli for dyre. Og at da vil båtene gå inn i Norsk sektor fra utlandet.
Det har jo vi sett i mange år.
Dette kan regjeringen stoppe, eller vil den Norske stat innføre sosial dumping i norske farvann og på norsk sokkel? Jeg tviler på at oljeselskapene flytter sine baser utenlands med de følger det vil få for arbeiderene og kommunene det gjelder.
Panikken må ha fått godt fotfeste i regjeringskontorene når de ikke ser galskapen i det de sier.
Du trenger ikke å være økonom for å forstå at dette ikke henger på greip.
Vi sjøfolk tjener ikke så mye at oljeselskapene vil finne det lønnsomt å legge ned virksomheten i Norge for å tekkes regjeringen og Rederiforbundet.
LES OGSÅ: Konkurransekraften svekkes for sjøfolk i offshore service
Noe annet som forundrer meg er regjeringspartiet, som sier de kjemper for norske sjøfolk, er helt stille og det ser ut som at de har godtatt at regjeringen kommer med denne svadaen for å tekkes Rederiforbundet. Det virker besynderlig fra et parti som har så mange medlemmer som er sjøfolk.
Det vi sjøfolk må være klar over er at oppturer og nedturer følger en syklus. Det er like sikkert som «amen» i kirka. Og selv om ting tilsynelatende ser bedre ut nå så er ikke rederiene kommet over kneika og vi er ikke trygge.
Oljesektoren kommer til å eksistere i mange tiår til. Spørsmålet er om det skal være norske sjøfolk med på å ta opp våre felles ressurser opp av havet. I tillegg kommer nye næringer.
Oljeselskapene trenger båter, norske rederier har båtene men klarer ikke å skaffe mannskap. Dermed må enten oljeselskapene ta inn utenlandske båter med utenlandsk mannskap som konkurrerer vekk norske båter. Eller slippe utlendinger inn i en større målestokk enn i dag. Og på grunn av den økonomiske situasjonen klarer de ikke å betale lønn i forhold til Norske forhold. Dermed har regjeringen grunn til å lette på regelverket og vips er vi norske sjøfolk historie.
LES OGSÅ: Tillitsvalgt i Hurtigruten frykter mulig utflagging av norske skip
Derfor er norske lønns- og arbeidsvilkår så avgjørende for om vi i fremtiden har norske sjøfolk og at vi kan kalle oss en sjøfartsnasjon.
Derfor må vi ikke gi oss og la oss lure av regjeringen til å tro at dette er så vanskelig.
Jeg sier ikke at der ikke er ting en må se på og at der ikke finnes hindringer. Men jeg er overbevist om at de lar seg håndtere, så lenge der er vilje og en forstår alvoret i situasjonen.
Næringsministeren inviterer nå flere til å komme med innspill. Og han skal arrangere møter flere plasser i landet. Der sjøfolk og andre kan komme med innspill til en ny maritim melding.
Det er flott og jeg anbefaler alle som kan til å møte.
Men parallelt så må vi holde full oppmerksomhet på norske lønns- og arbeidsvilkår. Det kan avgjøres nå uten å la det bli trenert i påvente av dette initiativet til næringsministeren.
Så ikke la andre ting stå i veien nå, jobben er ikke gjort.

Dette er en sak fra
Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Nå: 0 stillingsannonser