MED LONDON I SIKTET: Forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund, Jacqueline Smith, ser fremover. 25. september har hun sin siste arbeidsdag som forbundsleder. 1. oktober drar hun til London og blir ITFs nye maritime-koordinator. En epoke er slutt, mens en ny starter for den dyktige forbundslederen.
Jogvan H. Gardar
Ny internasjonal stilling for Jacqueline Smith
På Sjømannsforbundets landsmøtets siste dag, 25. september, har også leder Jacqueline Smith, sin siste arbeidsdag. 1. oktober begynner hun som maritim-koordinator for ITF (International Transport Fedration) i London.
csd@lomedia.no
Det er riktig som datteren til Jacqueline Smith sier, at hun er et stykke historie. For åtte år siden ble Smith valgt som den første kvinnelige forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund. Og ikke nok med det, hun var også tidenes yngste forbundsleder. Til sammen har hun vært en del av forbundets valgte ledelse i 12 år.
– Det er lenge. Nå synes jeg det er tid for et skifte. I en slik rolle som jeg har hatt de siste årene blir en fort satt. Jeg også. Derfor er tiden moden for å slippe nye krefter til i ledelsen i forbundet. Nye folk med nye ideer som vil bringe arbeidet vårt videre på en god måte, sier Smith, eller Jacqui som mange kaller henne.
Muligheter til sjøs
Jacqui er født i Wyoming i USA. Hun kom til Norge som niåring. Familien bodde først i Stavanger. Da Jacqui var i tenårene flyttet familien til Asker. Veien til Norsk Sjømannsforbund, og forbundets ledelse, kom egentlig ved tilfeldigheter. Etter videregående, og en kort stund på universitetet, var lysten på noe annet større enn forelesninger.
– Jeg var rett og slett skolelei. Sjansen å begynne som croupier på Color Line dukket opp og det fristet, sier Jacqui.
I åtte år jobbet hun som croupier om bord på fergen som opererte mellom Oslo/Kristiansand-Hirtshals og Oslo-Kiel. I denne perioden ble hun også tillitsvalgt for croupierene.
– Da de norske croupierene tok over fra de engelske, hadde vi ingen kollektiv tariffavtale. Alle hadde individuelle avtaler med forskjellig lønns- og arbeidsvilkår. Det eneste som var likt var at vi hadde turnus på to uker på og to uker av, forklarer Jacqui.
Det måtte finnes en mer rettferdig løsning mente hun og kollegene hennes. De tok kontakt med Norsk Sjømannsforbund og ville bli medlem, men Sjømannsforbundet sa nei.
– Dermed gikk vi til LO. LO henvendte seg til Sjømannsforbundet og ved hjelp av dem fikk croupierene en overenskomst i Sjømannsforbundet, sier Jacqui.
Fra Miami til lederstolen
Tillitsvalgtvervet var bare begynnelsen. I 1998 ble Jacqui valgt inn som vara i Sjømannsforbundets landsstyre. Året etter, i 1999, ble hun hyret inn som Sjømannsforbundets representant i Miami, som assistent på forbundets spesialkontor for cruisebransjen. I en periode på tre år pendlet hun frem og tilbake mellom Oslo og Miami. I 2002 ble hun valgt til forbundssekretær under landsmøtet, før hun fire år etter, i 2006 ble valgt ved akklamasjon til forbundets første kvinnelige leder.
– Tiden som forbundssekretær var det som virkelig lærte meg hvordan en fagforening fungerer. Forbundssekretæren er selve limet i forbundet og må ha full oversikt. Vervet lærte meg masse, sier Jacqui.
Da spørsmålet om å overta som leder kom i 2006, gikk hun likevel noen runder. Som mor med eneansvar for den gangen 11-år gamle Monique, betydde det at jobben ville ta mye av tiden.
– Monique har alltid vært veldig selvstendig, så det har gått veldig bra, sier Jacqui.
1. maiengasjement
Etter åtte år som leder har Jacqui utrettet mye. Hun har vært med å omstrukturere forbundet ved å redusere ledelsen fra fem valgte til tre, samt styrke ansattedelen av ledelsen. Hun har sett hvordan arbeidsvilkårene til sjøfolk har endret seg og blitt enda tøffere enn den gangen hun selv seilte, og hun har vært vitne til at konkurransesituasjonen for norske sjøfolk stadig blir tøffere.
– Og det kommer ikke til å bli noe enklere. Kanskje særlig med den regjeringen vi har nå. Mitt råd til dem som skal inn i den nye ledelsen i Sjømannsforbundet er å fortsette å kjempe for den norske sjømann, sier Jacqui.
Det er mye hun er stolt av å ha fått til som leder, men noe er litt mer spesielt.
– Jeg er veldig stolt over at vi har klart å blåse liv i engasjementet rundt 1. mai igjen. Nå legger vi landsstyremøtet til 1.mai, samt ungdomskonferansen, og i år var vi over 80 stykker fra forbundet som deltok. Det er kjempebra, sier hun.
Hun er også veldig stolt av at yngre medlemmer engasjerer seg, og med god støtte fra de med lang fartstid i forbundet.
Til London
Ifølge forbundets vedtekter kan Jacqui som hovedregel sitte som leder i tre perioder, men nå har hun bestemt seg for å «mønstre av» som leder. Det er imidlertid nesten fire år siden hun fikk forespørselen fra ITF (International Transport Fedration) om hun kunne tenke seg å overta som ITF maritim-koordinator med base i London, dersom Stephen Cotton ble valgt til leder av ITF. Gjennom den siste lederperioden hennes, har tilbudet fra ITF blitt nevnt jevnlig. I våres informerte Jacqui forbunds- og landsstyret om sin beslutning, og i juni fikk valgkomiteens leder beskjeden om at hun ikke stiller til gjenvalg som leder på dette landsmøtet. 15. august ble Cotton valgt som ny leder under ITF-kongressen i Sofia, og jobben i ITF er hennes.
– Jeg gleder meg. Det blir spennende. Jeg er overbevist om at jeg kommer med nye innspill og ideer, og ser frem til å komme i gang og bli kjent med dem jeg skal samarbeide med, sier Jacqui.
Hun er ikke i tvil. Valget hennes er helt rett. 25. september takker Jacqui av og 1. oktober tar hun fatt på oppgaven som ITF maritim-koordinator. Men for en travel forbundsleder som ofte reiser jorda rundt i løpet av en arbeidsuke, har ikke flytteplanene helt gått på den mest organisatoriske måten.
– Jeg flytter til London, men har ikke noe sted å bo ennå. Det viktigste blir å komme i gang som ITF maritim-koordinator, så får bopel komme senere, ler hun.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og tillitvalgt for Fellesforbundets medlemmer i Foodora, Paul Olai-Olssen, anklager Foodora sin hovedkonkurrent, budselskapet Wolt, for å bidra til et useriøst arbeidsliv.
Roy Ervin Solstad