Kristin Margrethe Johansen
6-timersdagen
Forkortet arbeidsdag bør være et høyst realistisk mål om arbeidstakerne sjøl vil.
jan.erik@lomedia.no
Arbeidsledigheten er stor i Europa. Likevel jobber de av oss som har arbeid mer enn noensinne. Et stort paradoks. Spørsmålet er: Fins det noen grunner for ikke å reise kampen for 6-timersdagen nå?
Det går ikke i ei krisetid, sier motstanderne og skeptikerne – også kalt arbeidsgiverne. Da minner jeg om at Kelloggs innførte 6-timersdagen i 1930, midt i den største økonomiske depresjonen den vestlige verden har opplevd. Ordningen varte til 1985.
Der det er politisk vilje, er det meste gjennomførbart.
Ifølge Roar Eilertsen i De Facto har vi fra 2001 til 2011 hatt den sterkest reallønnsøkningen i Norge noensinne. 30 prosent. Den samme økningen har eierinntektene hatt. 30 prosent.
I 2014 får vi nesten daglige rapporter om at landets bedrifter og banker går så det suser. Fins det noen som mener vi ikke har god råd i dette landet?
Spørsmålet er enkelt – ja, på grensen til det naive: Hvorfor kan vi ikke ta ut en del av denne veksten i forkortet arbeidstid?
For å si det på fagbevegelsk: Vil arbeidstakerorganisasjonene det? Saken må fremmes som krav til arbeidsgiverne – som en del av tariffoppgjøret.
Konferansen «Kvinner på tvers» som gikk av stabelen for tjuende gang i helga, viet hele lørdagen til å debattere 6-timersdagen. Det var få her – om noen – som ikke ønsker at for eksempel LO trykker sterkere på for å realisere 6-timersdagen.
Men bakom hører vi det taktfaste refrenget i LO-sangen, et refreng som går sånn: 6-timersdagen kan sette arbeidsplasser i fare.
Men la oss se på fordelene, argumenter jeg har lånt av Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug. Med 6-timersdagen blir det mindre behov for deltidsarbeid, det er bra for helse og rekreasjon og et ubestridt gode for miljø, sinn og samfunn.
Kan vi fortsette å øke forbruket vårt? Og hva mer skal vi kjøpe? Som Ole Paus så snedig har sagt det: I Norge har vi alt, og det er snart også det eneste vi har.
Hva er det som gjør oss lykkelige?
6-timersdagen er ett av de viktigste likestillingskravene i vår tid, mener Skoghaug. Det er sikkert riktig. Samtidig er det som da 8-timersdagen ble innført i 1919 et sterkt verktøy i kampen for at arbeidstakerne skal få større råderett over sin egen arbeidstid. Sånn sett er det mer enn kvinnekamp, det er klassekamp også.
I april i år sendte NRK en brennpunkt-dokumentar som la gode argumenter for 6-timersdagen på bordet. En liten bevegelse knapt merkbar på Richters skala kunne merkes i de øverste etasjene i LO-bygget på Youngstorget en dag eller to etterpå. Deretter ble det like stille som på et bibliotek.
La meg minne om at ved Tine Heimdal ble 6-timersdagen innført som et prøveprosjekt i 2007. Prosjektet ble så vellykket at ordningen i dag er blitt permanent.
En liten bevegelse knapt merkbar på Richters skala kunne merkes i de øverste etasjene i LO-bygget på Youngstorget en dag eller to etterpå. Deretter ble det like stille som på et bibliotek.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo