JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruk Exit-klausulen, Coop

Da jeg vokste opp i arbeiderbevegelsens vugge Hommelvik var det en selvfølge at de fleste familiene var tilknyttet samvirkelaget Trondos som senere ble Coop. Hadde min far visst at den samme organisasjonen støttet Petter Northug, ville han nok snudd seg i graven.

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

For selv om organisasjonen i dag er litt annerledes, var Arbeiderpartiet og LO organisasjonene som støttet tilblivelsen av samvirkelagene. Tanken om å samarbeide gjennom en kooperasjon handlet om felleskap og solidaritet. Fra mine foreldre og besteforeldre fikk jeg høre historien om hvordan Hommelvik samvirkelag ble til i 1895. Jeg fikk også historien om hvordan lokale samvirkelaget i1906 ble en del av Norges Kooperative Landsforening (NKL) som samlet alle landets samvirkelag, inn med morsmelka.

Selv fikk jeg Coop-medlemskap i dåpsgave og har siden da vært medlem.

I dag er en million nordmenn Coop-medlemmer og selv om ikke alle kobler historien om samvirkelaget til arbeiderbevegelsens verdier, så er det mange av oss som er medlem av den grunn. Derfor var det spesielt da Coop i fjor signerte en sponsoravtale over tre sesonger med Petter Northug, en idrettsmann som står for helt andre verdier enn det jeg trodde Coop sto for.

Jeg har i alle fall aldri hørt Northug snakke om felleskap og solidaritet, men jeg har hørt han snakke om seg selv mange ganger. Blant annet så vi hvordan han valgte å kjøre solo og droppet landslaget under sommerens og høstens OL-oppkjøring i fjor. Han reklamerte for sine sponsorer og virket mest opptatt av sin egen karriere.

Den mangeårige landslagsløper Trude Dybendahl synes dette var utrolig egoistisk av Petter Northug. Det synes jeg også. Coop derimot lukket ørene og støttet ham.

I går innrømmet Petter Northug både fyllekjøring og at han hadde stukket av fra bilulykken der kameraten lå skadet. Hva slags solidaritet er det da? Heldigvis ble ingen drept.

Mange mener Northug ikke bør henges ut i mediene etter ulykken da dette blir dobbelt straff. Men for meg handler det mest om koblingen mellom Northug og Coop. Den gamle samvirkeideen som jeg vokste opp med, handlet om å støtte hverandre og være en del av felleskapet. Northug har valgt å gå sine egne veier. Alene.

Jeg vil ikke mene noe om hvilken straff Northug bør få, men som Coop-medlem har jeg og en million nordmenn rett til å mene noe om hva Coop sponser.

For meg er ikke Northug lenger et godt forbilde for norske barn og unge. Coop bør derfor ikke nøle, men bruke exit-klausulen, altså at sponsoren kan trekke seg fra samarbeidet, dersom utøveren blir tatt for dop eller andre rusmidler. Dette handler om symbolverdier.

Jeg ser at administrerende direktør Svein Fanebust i Coop skriver i en pressemelding i dag at de ville ha alle fakta på bordet før de kan vurdere hvordan de vil stille seg til nattas hendelse.

Det holder ikke. Petter Northug har begått et alvorlig lovbrudd og Fanebust innrømmer at Northug har «oppført seg på en måte som ikke er i tråd med de idealer han skal fremme som en del av samarbeidsavtalen mellom Coop Norge og ham».

Nå må dette få konsekvenser. Ingen mennesker er feilfrie, og alle som begår kriminelle handlinger fortjener å få samme behandling, men at Coop Norge fortsetter å støtte en mann med slike holdninger er for meg et brudd overfor oss som er medlemmer.

Coop skal stå opp for sine verdier om felleskap og solidaritet. Da kan man ikke støtte egoister.

Annonse
Annonse