MEDBESTEMMELSE: Mange lokale tillitsvalgte opplever at arbeidsgiver i større og større grad forholder seg til lov- og avtaleverk som forslag – og medbestemmelsesapparatet som et pliktløp, skriver Zubilaga.
colourbox.com
«Er forhandlingsretten under avvikling?»
Forhandlingsretten kan stå på spill når hovedavtalen i staten skal reforhandles i år, mener Natalia Zubillaga, leder NTL UiO. Hun liker ikke signalene fra de 15 toppledere som utgjør arbeidsgiverrådet i staten.
«Ville en avskaffelse av forhandlingsretten medføre et større rom for reell medbestemmelse gjennom grundig drøftinger av de viktige spørsmålene?»
Dette spørsmålet stilles av arbeidsgiverrådet i staten i et notat til ledere i statlige virksomheter (sendt ut i november 2018).
Rådet, som består av 15 toppledere i statlige virksomheter, skal diskutere arbeidsgiverpolitikken i staten og gi råd til departementet.
I år er Hovedavtalen i staten oppe til revisjon. Frem til nå har forhandlingene vært konsensusbasert - det betyr at partene må være enige om eventuelle endringer. Men at denne praksisen står ved lag, er det ingen garantier om.
Spørsmålet om hvorvidt fagforeningene har for mye de skulle ha sagt er reist i forbindelse med denne revisjonen. Notatet fra arbeidsgiverrådet forteller oss mye om arbeidsgivers syn på partssamarbeidet.
De beholder gjerne modellen som prinsipp, men vil i praksis ha all makt og siste ordet sjøl.
De statlige lederne i rådet er bekymret for at fagforeningene har for mye makt og spør:
«Selv om arbeidsgiver er grunnleggende positiv til medbestemmelse, kan kravet til enighet i viktige saker oppleves uriktig. Arbeidsgiver sitter med mål- og resultatansvaret, og det kan fremstå som lite hensiktsmessig å være fratatt muligheten til å ha siste ordet i saker av betydning for virksomhetens resultat.»
Det er altså et problem at fagforeningene ved uenighet kan få prøvd saken i nemd, som er tvisteløsningen ved uenigheter i saker hvor fagforeningene har forhandlingsrett.
I tillegg spør arbeidsgiver «om dagens utfordringsbilde skaper et ubehagelig stort ansvar for tillitsvalgte, og at dette er mer fremtredende i forhandlingssituasjonen enn under drøfting.»
Det er vel nå jeg som tillitsvalgt bør takke for omtanken, men det er ikke omtanke for tillitsvalgte dette utspillet bunner i.
Over lang tid har tillitsvalgte i mange statlige virksomheter pekt på, og frustrert seg over, arbeidsgivers manglende vilje til nettopp samarbeid.
Lokalt opplever mange tillitsvalgte at arbeidsgiver i større og større grad forholder seg til lov- og avtaleverk som forslag – og medbestemmelsesapparatet som et pliktløp. For de ansatte har dette store konsekvenser fordi demokratiet på arbeidsplassene svekkes.
På arbeidsplassene har fagforeninger, gjennom tillitsvalgte, og ansatte rett til medbestemmelse og medvirkning i organisering av arbeidet, og forhandlingsrett på organisatoriske endringer i virksomhetene. Dette har skapt en betydelig forutsigbarhet for de ansatte, og for arbeidsgiver. Og dette får ofte æren for å ha bidratt til stor omstillingsevne i arbeidslivet.
Arbeidsgiverrådets notat om endringer i Hovedavtalen begrunnes i behovet for raske endringer i staten – fordi staten står overfor krav om digitalisering og effektivisering, men også kutt i budsjettene, tett fulgt av kutt i antall stillinger.
Endringene er store, mange og uoversiktlige, en kombinasjon som har skapt stor usikkerhet hos de ansatte. Da er det et paradoks at arbeidsgiverrådet i dagens situasjon velger å problematisere forhandlingsretten til fagforeningene.
Dette viser at anerkjennelsen av at fagforeninger representerer andre legitime interesser innenfor virksomheten og derfor partssamarbeid, etter dette notatet å dømme, ikke er tilstede.
Vi snakker ikke her om medbestemmelse under press, men medbestemmelse under avvikling.
Og hvis arbeidsgiverrådets fremstøt ikke er representativt for statens syn, selv når den består av ledere i staten, er det legitimt å spørre hva vi skal med et råd som gir så dårlig råd.
• Ansatte synes staten opptrer aggressivt som arbeidsgiver
• Statsansattes medbestemmelse kan bli dårligere når hovedavtalen reforhandles, frykter LO Stat
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
Rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige, mener LOs sjeføkonom
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.
Knut Viggen
Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi