JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krafteksport og Norges framtid

Hydro har problemer med å skaffe nok kraft. Kraften skal i stedet eksporteres.

Hydro vil bruke 3,9 milliarder kroner på å bygge et pilotanlegg på Karmøy for ny aluminiumsteknologi. Målet er å redusere energiforbruket ved produksjon av metallet. Dette skal være det største landbaserte industriprosjektet på ti år.

Staten ved Enova har bidratt med 1,5 milliarder kroner. Men nå har det kommet en knute på tråden. Ifølge Dagens Næringsliv vil ikke Statkraft være med på å levere kraft. Statkraft-direktør Asbjørn Grundt bagatelliserer uenigheten:

«Vi er foreløpig ikke enige om pris. Det er ikke vanskeligere enn det. Vi ønsker Hydro hell og lykke med det nye pilotanlegget og selger gjerne strøm, hvis vi får en akseptabel pris», sier han til avisa.

Alle er enige om at det er nødvendig å se på hva Norge skal leve av etter oljealderen. Det er nærliggende å se på hva som kan gjøres for at tradisjonell industri i Norge skal leve videre. Tradisjonell industri i Norge er kraftkrevende industri som nyter godt av ett av Norges fremste konkurransefortrinn, elektrisk kraft.

Når Statkraft nå kvier seg for å tegne langsiktige kontrakter, er det åpenbart at de ser for seg at denne kraften kan selges på et alternativt marked. På tirsdag fattet Statnett og deres tyske forretningspartnere beslutningen om å bygge en ny kraftforbindelse mellom Norge og Tyskland. Arbeidet med en kraftforbindelse fra Norge til Storbritannia har kommet enda lenger.

De nye forbindelsene mellom Norge og utlandet vil gjøre at de norske kraftprisene vil øke. Da Statnett overleverte søknad om konsesjon for de nye kablene, anslo de at kraftprisen i Norge ville øke med 4 øre per kWh. Det nye anlegget på Karmøy trenger 1 TWh (én milliard kWh). Med Statoils anslag vil det bety at driftsutgiftene på Karmøy-anlegget vil bli 40 millioner kroner dyrere i året.

Det er godt mulig at Hydros fabrikk vil kunne tåle en slik prisvekst, for poenget med anlegget er at det skal være mulig å kutte 15 prosent i energiforbruket. Men eksempelet illustrerer hvordan krafteksporten er med på å fjerne et av Norges konkurransefortrinn.

Et viktig argument for krafteksport er at det vil erstatte forurensende kullkraft på kontinentet og i Storbritannia.

Et viktig argument for å produsere aluminium i Norge er at det vil erstatte forurensende aluminiumsproduksjon i andre land.

Det kan se ut som om kraftkablene til utlandet kan stikke kjepper i hjulet for alle som stiller spørsmålet: Hva skal vi leve etter at olja tar slutt?

De nye forbindelsene mellom Norge og utlandet vil gjøre at de norske kraftprisene vil øke.

Annonse
Annonse