Kristin Margrethe Johansen
Statoil og bunnlinja
Helge Lunds avgang åpner muligheter for å styre Statoil mer i tråd med eiernes interesser. Altså det norske folks interesser.
Norsk olje- og gassbransje er et teknologisk eventyr. Uten store kunnskaper og kompetanse i alle ledd hadde denne virksomheten, under krevende forhold på sokkelen, rett og slett ikke vært mulig. Kompetanse bygges opp over år, men rives raskt ned.
Når den suverent største aktøren, Statoil, den siste tiden har strammet kraftig inn på kostnadene er det nettopp dette som skjer. Arbeidstakere som er spesialisert i det arbeidet og den nødvendige sikkerhetskulturen som må prege bransjen, får rett og slett fyken, fordi nødvendig vedlikeholdsarbeid utsettes. Etterslepet på plattformene er på 100.000 arbeidstimer, 20.000 av dem regnes som HMS-kritiske. Innstrammingen har altså en dobbelt negativ effekt: Mange mister jobben, og det blir farligere for dem som blir igjen.
Sjefen for Statoils effektiviseringsprogram uttalte nylig til DN at Statoil nå «måler effekten på bunnlinjen av alt som blir gjort. Det har vi ikke gjort før i Statoil [...]».
Statoil styres altså ikke lenger etter langsiktige mål som ser ut over en helt kortsiktig børsgevinst. For majoritetseierne av selskapet, altså det norske folk (v/ Staten) er ikke dette en holdbar situasjon.
Nylig fratrådt konsernsjef Helge Lund har vært helt sentral i Statoils utvikling vekk fra fellesskapstanken. Noe av det siste han ga uttrykk for som konsernsjef var at Statoil må vekk fra det han negativt omtalte som «fenomenet dugnad», der også forholdene i leverandørindustrien er med i vurderingene selskapet gjør. For Lund var Statoil større enn Norge. Slik er det ikke for oss som eier selskapet.
Etter ti år med Helge Lund i sjefstolen har Statoils oppmerksomhet flyttet seg mer vekk fra Norge og den tross alt fortsatt svært lønnsomme norske sokkelen der det stadig gjøres nye, lovende funn. Store investeringer i prosjekter utenlands og flytting av egen kompetanse ut av landet har vært gjennomgansmelodien. For eksempel er Statoils strategiutvikling i stor grad nå lagt til London – der innleide konsulenter betales for å legge linjene for selskapets satsinger. Ved Lunds avgang kan det se ut til at oljebransjen står foran vanskeligere tider. Prisen er på vei nedover, og Statoils eventyrlige vekst som har kommet mens selskapet har nytt godt av høye priser kan, om ikke annet, settes i pausemodus.
Skiftende norske regjeringer har gjennom år ført en passiv eierskapspolitikk overfor Statoil, og i praksis abdisert i møte med den kortsiktige børstankegangen. At Helge Lund har gått til enda mer lukrative jaktmarker, er en fin anledning til å gjenvinne noe av initiativet.
Når ny toppleder for landets aller viktigste selskap nå skal plukkes ut, er det en gylden mulighet til å få på plass et lederskap som tenker mer langsiktig. En start kan være å velge en sjef som ser mulighetene i dagens situasjon, og heller enn å kutte seg nedover i en synkende spiral satser på å få tettet vedlikeholdsgapet. Fordelene burde være åpenbare: Statoil får utført nødvendig vedlikehold, færre mister jobbene og selskapet beholder kompetanse det er behov for også i framtida.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes