JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrk permitteringsreglene

Regjeringen svekker bedriftenes kompetanse og bidrar til oppisgelser, mener Steinar Rasmussen.

LO Media

Høyre/Frp-regjeringen har i budsjettet for 2014 endret permitteringsreglene, slik at arbeidsgiver får økt sin lønnsplikt fra 10 til 20 dager. I tillegg er perioden med dagpenger endret fra 30 til 26 uker.

Denne endringen medfører store konsekvenser for mange bedrifter og ansatte.

Mange bedrifter vurderer nå oppsigelser istedenfor permitteringer. Hovedårsaken er dobling av antall dager med lønnsplikt for arbeidsgiver.

Denne situasjonen medfører også at bedrifter vegrer seg for å ansette personer, noe som igjen svekker bedriftens kompetanse og på sikt reduserer muligheten til å rekruttere fagpersoner.

Det kan virke som om Høyre/Frp–regjeringen har et mål om å få flere ansatte over til bemannings- og vikarbyråene. For utleieselskapene har ingen lønnsplikt dersom det ikke finnes arbeid til de ansatte. Og det kan også virke som det er et mål for Høyre/Frp-regjeringen å øke antall midlertidige ansettelser fremfor å ha faste ansettelser. I så fall vil mange arbeidstakere gå en meget utrygg fremtid i møte. Rettigheter i arbeidslivet svekkes med midlertidig ansettelse, og spesielt ungdom vil være meget utsatt med en slik utvikling. Personer uten fast ansettelse vil få meget store problemer med å få lån i bank, og med økt bruk av midlertidig ansettelse vil spesielt ungdom være de som kommer dårligst ut.

Høyre/Frp-regjeringen tar heller ikke hensyn til bedriftenes behov for forutsigbarhet i forhold til fagkompetansebehovet i bedriften. Det vil også bli en stor utfordring å gi ungdom den fagopplæringen som er nødvendig for å videreutvikle bedrifter og vårt samfunn.

Permitteringsreglene har i perioder vært noe regulert, men da i overenstemmelse med partene i arbeidslivet. I denne saken så trumfer Høyre/Frp-regjeringen gjennom en bestemmelse uten å ta hensyn til partene. Dette skaper uforutsigbarhet for bedrifter, svekker tryggheten for arbeidstakere og svekker bedriftenes kompetansebehov.

Det norske arbeidslivet har stort behov for ansatte med høy kompetanse på alle felt og områder, og partene har gjennom mange tiår samarbeidet for at det norske arbeidslivet skal være basert på det som kalles 3-partsamarbeidet. Det vil si at partene og myndighetene samarbeider tett, og dette samarbeidet er unikt i en global sammenheng. Det gir norske bedrifter konkurransefortrinn, som igjen skaper vekst til fordel for det norske velferdssamfunnet.

LO lokalorganisasjon i Aust-Agder er bekymret. 3-partssamarbeidet i Norge har alltid vært viktig, og er en stor konkurransefordel for det norske samfunn. Med en regjering som ikke tar hensyn til partenes behov, vil samarbeidet over tid bli svekket. Regjeringen må reversere bestemmelsene til hva som er formålstjenlig for både bedrifter og ansatte. Bestemmelsene må være slik utformet at bedrifter i perioder med lavere sysselsettingsbehov kan permittere fremfor å si opp ansatte. Det vil tjene bedriften, de ansatte og samfunnet.

Annonse
Annonse