Nær kjernefysisk ragnarokk
Under Cuba-krisen i 1962 var verden nærmere et kjernefysisk ragnarokk enn de fleste var klar over. I dag skal de humanitære konsekvensene av atomvåpen diskuteres i Oslo.
stig.christensen@lomedia.no
Verden har aldri vært så nær en altomfattende atomkrig som i 1962. Sovjetunionen hadde i oktober dette året installert utskytingsramper for mellomdistanseraketter som kunne nå store deler av USA.
Det var den 16. oktober president John F. Kennedy ble vist luftfotografier av utskytingsrampene, men amerikanerne visste ikke da at Sovjetunionen allerede hadde plassert ut kjernefysiske stridshoder. Diskusjonen de følgende dager og netter bar preg av hvordan russerne og cubanerne ville svare på ulike amerikanske mottiltak, går det fram av boka «Dette er Cuba, alt annet er løgn», av Vegard Bye og Dag Hoel.
Den militære ledelsen i USA gikk inn for enten et tilintetgjørende luftangrep eller væpnet invasjon, mens president Kennedy og hans bror Robert, justisministeren, gikk for en marineblokade for å hindre tilførsel av atomvåpen, da de ikke var klar over at disse allerede var på plass.
Mens president Kennedy overprøvde de militære lederne, gjorde statsminister Khrustsjov det motsatte. Han hadde gitt sine feltkommandanter på Cuba fullmakter til å fyre av taktiske atomvåpen mot en eventuell amerikansk invasjonsstyrke uten klarering fra Moskva. Hvis den amerikanske militærledelsens klare anbefalinger hadde blitt fulgt, hadde verden stått overfor et kjernefysisk ragnarokk.
Etter at den amerikanske marineblokaden ble iverksatt, tok det to dager før sovjetiske skip med militær utrustning gjorde vendereis, rett før de krysset den kritiske linjen. Så gikk det ytterligere to dager før Khrustsjov gikk med på at rakettene på Cuba skulle fjernes. USA, på sin side, lovte å ikke angripe Cuba. Krisen var over.
USA tok i bruk atomvåpen mot Japan i de siste dagene av andre verdenskrig. Minst 120.000 mennesker ble drept av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander, ifølge NRK. Dette er de eneste tilfellene der atomvåpen er brukt i krig.
I dag er frykten blant annet at atomvåpen kan bli brukt i begrenset omfang, men konsekvensene blir uansett store, og faren for en ukontrollert utvikling er selvsagt til stede. Dessuten kan atomvåpen havne i hendene på terrorister.
Ni land har atomvåpen, nemlig Israel, Russland, India, Pakistan, Kina, Nord-Korea, USA, Storbritannia og Frankrike. Totalt er det 19.000 atomladninger i verden i dag, med et potensiale til å drepe 30 milliarder mennesker, fem ganger jordens befolkning.
2.000 atomvåpen er til enhver tid klare til oppskyting på få minutters varsel. Derfor må konferansen om atomvåpnenes forferdelige virkninger i Oslo i dag hilses velkommen. Formålet er å diskutere hvilke følger atomvåpenbruk vil ha for helse, klima og samfunn. Forhåpentligvis vil dette bidra til en sterkere opinion mot dette våpenet som truer hele vår sivilisasjon.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.
Tri Nguyen Dinh