JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanne sammen?

Finanskrisen har ført til at mange bedrifter ser seg nødt til å foreta brutale kutt i kostnader og bemanning. De tillitsvalgte bør tas med i beslutningene.

Det er Ukeavisen Ledelse som har satt opp en del kjøreregler for hva som skal til for å foreta nødvendige kostnadskutt, inkludert nedbemanning. Ett av rådene er å ha et klart og tydelig budskap før prosessen settes i gang, og at de tillitsvalgte blir involvert i prosess og beslutninger, dersom det dreier seg om oppsigelser. Man viser til § 8.1 i Arbeidsmiljøloven, plikten til informasjon og drøfting og § 8.2, gjennomføringen av dette.

ARBEIDSGRUPPE Ukeavisen mener det er lurt å opprette en arbeidsgruppe som skal levere innspill til beslutningen. «Ved å opprette arbeidsgrupper hvor ledere og tillitsvalgte man for en sterkere vi-følelse i prosessen. Det vil også medføre større aksept blant de tillitsvalgte rundt beslutningen man faller ned på», heter det. Arbeidsgruppen skal levere innspill til utforming av sluttpakker, stå-på bonuser, AFPløsninger og andre ting. Man anbefaler at ledere og tillitsvalgte blir trent opp til å takle sin egen rolle i slike situasjoner. Den endelige beslutningen ligger alltid hos styret, heter det.

RASK BEHANDLING Det heter videre at nedbemanninger bør foregå over et kortere tidsperspektiv, slik at bekymringene hos de ansatte ikke slår rot i bedriften. Man anbefaler at informasjonsmøte skal være kort og konkret. Hvis de ansatte skal få bistand til å finne seg nye jobber, anbefaler Ledelse at bedriften tilbyr individuelle jobbsamtaler 1-3 dager etter informasjonsmøtet om oppsigelsene. De kan også få tilbud om jobbsøkerkurs.

Annonse
Annonse