- KJENNER MEG IGJEN: - Wow. Jeg føler meg skikkelig truffet. Det er absolutt mye sannhet i det du sier, sier verneombud i Telenor på Gjøvik og nyvalgt leder av ungdomsutvalget i Hedmark og Oppland, Rikke Svenstad (22) etter Sørens foredrag.
Knut Viggen
Dansk forsker tror fagbevegelsen må tenke og handle kjappere:
– Digitalt innfødte - en misforstått generasjon
Digitalt innfødte gjør at fagbevegelsen må tenke veldig annerledes, ifølge Søren Schultz Hansen.
leif.kirknes@lomedia.no
Søren Schultz Hansen var invitert som innleder på EL og ITs vervekonferanse denne uken. Der kunne han fortelle at fagbevegelsen må tenke ganske så annerledes om man ønsker å være virkelig attraktive for de unge snapchatterne.
Les også: Slik bidro Geir «Mythbuster» Aasen til verving av 300 IT-arbeidere
Fagbevegelsen kan begynne med å «misforstå dem rett», mener forskeren, og kommer med er par oppklaringer rundt dem som har levd hele sitt liv med mobiltelefoner, internett og sosiale medier, samt noen råd til hvordan fagbevegelsen kan håndtere «den kompliserte ungdommen».
Det eneste sikre er at alt endrer seg.
• De har vokst opp med digital logikk, sånn i motsetning til greske filosofers klassiske teorier om retorisk oppbygning etc. Det betyr en «hypertekstuell» tilnærming, i motsetning til en lineær tilnærming. De er vokst opp med at det eneste konstante er eksponentiell forandring. Det fører til at de heller ikke forstår konsepter som «langsiktige mål» fordi de tenker mer som en GPS, der det mest avgjørende er hvilken vei neste sving går og ikke hvorvidt den endelige destinasjonen ligger øst, vest, nord eller sør målt i luftlinje. Det skjer jo hele tiden endringer, og er sånn sett meningsløst å planlegge mange år frem i tid. «Hvorfor budsjettere når man da må bruke tid etterpå for å forklare hvorfor budsjettet ble overskredet?»
Lærdom for fagbevegelsen: å være medlem fordi du kanskje kan komme i trøbbel med sjefen om ti års tid, er ikke nødvendigvis et argument som gir stor mening for «digitalt innfødte». De forventer en «puls» der de fornemmer at de får verdi for sitt medlemskap hele tiden, ikke bare når det skjer noe spesielt. Gjør også at de heller vil være generalister enn spesialister i redsel for å havne i et sidespor der deres kunnskap er ubrukelig. («Jeg vil være sveitsisk lommekniv, ikke saks. Tenk om det i fremtiden ikke lenger trengs å klippes.»
GENERASJONSFORSKER: Søren Schultz Hansen har undersøkt danske digitale innfødtes virkelighetsoppfattelse.
Knut Viggen
Tid trumfer rom. Og ikke selfies, men wefies.
• De har en annen oppfatning av tid og rom der rom også strekker seg inn på internett. Vi «gamlinger» er kjent med begrepet tilstedeværelse. Det begrepet gir ikke nødvendigvis mening for «digitalt innfødte», og derfor har Hansen lansert begrepet «tiltideværelse», «å være til tide». For eksempel: du lar deg irritere over at 18-åringens mangel på tilstedeværelse ved middagsbordet fordi vedkommende sitter og chatter med mobiltelefonen med noen som ikke befinner seg i det samme fysiske rommet. Mens for 18-åringen gir ikke dette mening, fordi rommet ikke er noen ramme. 18-åringen har levd hele livet med at det er viktig å være i samme tid, men ikke nødvendigvis i samme rom.
• «Selvsentrerte folk som tar selfies», sier kanskje vi «gamlinger». Men går man selfiene i sømmene, vil man oppdage at det meste streng tatt er «wefies» - et selvportrett der hele poenget er å vise at man ikke er alene. Denne generasjonen er ikke nødvendigvis individualister slik oss gamlinger gjerne tror, men snarere tvert imot en type mennesker som aldri noen sinne er alene ettersom det fysiske og virtuelle har smeltet sammen og er vanskelig å skille fra hverandre. Hvis du skriver en tekstmelding mens du er alene på toalettet – er du da egentlig alene på toalettet?
Lærdom for fagbevegelsen: å arrangere en demonstrasjon i tradisjonell forstand, med faner og store grupper som marsjerer fra en fast plass, gir ikke nødvendigvis mening. I det digitale nettverk fungerer fellesskapet bedre a lá hva man kan se hackergruppen Anonymous har klart å stable på beina av mer popup-atige aksjoner. Anonymous er ikke som et tradisjonelt fellesskap. Det er en bevegelse som popper opp, og så forsvinner igjen. Det digitale fellesskapet fungerer best uten grenser, og er dermed ganske så annerledes fra tradisjonelle felleskap som er noe som eksisterer over langt tid med en felles historie og har klare grenser.
– Det er derfor ikke individualismen som er problemet, med nettverket, mener Hansen.
Kjapp i avtrekkeren.
• At de kikker på mobiltelefonen, også midt i en fysisk samtale eller ved middagsbordet, er ikke uhøflig. Mobilen er å anse som en integrert del av kroppen, så at mobilen vibrerer fordi noen har sendt en melding er for «digitalt innfødte» akkurat som om noen står bak dem og prikker dem på skulderen. I så måte ville det snarere tvert i mot være uhøflig å ikke svare.
Lærdom for fagbevegelsen: Fagbevegelsen må være tilgjengelig for de kommunikasjonsplattformer som brukes. Og svare fort. En klassisk og tidkrevende kvalitetssikringsprosess gjennom flere ledd før svaret kommer, vil ikke imponere de digitalt innfødte. Da er det bedre om svaret korrigeres ved høve, om det skulle vise seg å være noe feil der. Eller eventuelt i det minste å gi umiddelbar tilbakemelding på at «dette må jeg sjekke, la meg komme tilbake til deg», ifølge Hansen.
Les mer om hans tanker om digitale innfødte her.
Les hva den norske analytikeren OIe Petter Nyhaug har funnet ut om «ungdommen»: – Kler seg heller i tradisjonell dress enn skamslått skinnjakke, og snakker i ikoner
Søren Schultz Hansen
• Frittstående næringslivsforsker med over 12 års erfaring fra den digitale kommunikasjons og reklamebransjen. Ekstern lektor på Copenhagen Business School. Har de siste åtte år undersøkt og dokumentert de første digitale innfødte gjennom kvantitative studier. Har gitt ut flere bøker om dette temaet.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media