JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte i Aker Solutions vil vekke politikerne

– Norsk leverandørindustri kan skape titusenvis av nye industriarbeidsplasser innen fornybar

Tillitsvalgte i Aker Solutions er lei av å bli fremstilt som en del av klimaproblemene, Nå vil de slå et slag for både karbonfangst og havvind og ønsker fagbevegelsen og politikerne med på laget.
FORNYBARSATSING: Ledere for havvind og karbonfangst  i Aker Solutions og konserntillitsvalgte fortalte om fornybarsatsingene i selskapet i møte med representanter for flere LO-forbund. Fra venstre, Astrid Skarheim Onsum, Hilde Karlsen, Oscar Graff og Atle Teigland.

FORNYBARSATSING: Ledere for havvind og karbonfangst i Aker Solutions og konserntillitsvalgte fortalte om fornybarsatsingene i selskapet i møte med representanter for flere LO-forbund. Fra venstre, Astrid Skarheim Onsum, Hilde Karlsen, Oscar Graff og Atle Teigland.

Marit Gabler

knut.viggen@lomedia.no

– Vi ønsker å nyansere bildet av oss som kun en leverandør av teknologi til olje- og gassektoren, sier Atle Teigland og Hilde Karlsen, konserntillitsvalgte i Aker Solutions.

Nylig inviterte de konserntillitsvalgte representanter for norsk fagbevegelse til en formiddag med havvind og karbonfangst i sentrum.

Unyansert debatt

– Jeg synes den til tider har vært både unyansert og urettferdig, sier Teigland om den norske klima- og miljødebatten. Når arbeidsplassene til de ansatte i Aker-konsernet blir trukket fram som «svarte» og eksempler på jobber som må erstattes, føler han det er behov for å fortelle en litt annen historie.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MULIGHETER: Konserntillitsvalgte Hilde Karlsen og Atle Teigland mener det skapes et unyansert bilde av norske industriarbeidsplasser. De mener det ligger store muligheter og mange arbeidsplasser i utvikling av fornybarteknologi.

MULIGHETER: Konserntillitsvalgte Hilde Karlsen og Atle Teigland mener det skapes et unyansert bilde av norske industriarbeidsplasser. De mener det ligger store muligheter og mange arbeidsplasser i utvikling av fornybarteknologi.

Marit Gabler

Aker Solutions har nemlig over flere tiår utviklet teknologi innen karbonfangst som nå kan skaleres. På havvind har selskapet teknologi klar som kan overføres til havvind. Om norske politikere tør og vil satse.

– Det er noen som innbiller seg at vår framtid skal være teknologiarbeidsplasser der vi trykker på tastaturer, det mangler en forståelse av at vi er helt avhengige av industrien vår, sier Teigland.

Flytende vindkraft

For bare få dager siden åpnet regjeringen opp for søknader om vindkraft til havs på Utsira Nord og ønsket samtidig innspill til området Sørlige Nordsjø II. Utsira Nord egner seg for flytende vindkraft, mens Sørlige Nordsjø II ligger nær territorialgrensen mot Danmark.

Forbundsleder Jan Olav Andersen har tidligere kommet med kritikk fordi det ikke er knyttet penger til denne satsingen.

Så sent som i april sa olje- og energiminster Kjell-Børge Freiberg (Frp) til Aftenposten at det ikke var noe marked for havvind i Norge.

Astrid Skarheim Onsum, sjef for havvindsatsingen i Aker Solutions mener norske politikere og myndigheter ikke har fått med seg hvor fort den internasjonale utviklingen på havvind har gått og hvordan erfaringene fra blant annet olje og gass gir norske leverandører, som Aker, et konkurransefortrinn.

Trenger forutsigbarhet

– I dag ser vi et globalt havvindmarked vokse fram og utviklingen de neste årene vil bli voldsom. Denne bransjen er langt forbi pilotstadiet. Per i dag har vi et konkurransefortrinn. Men da trenger vi forutsigbare politiske regimer. Ser vi på Norge er ikke dette foreløpig på plass, sier Skarheim Onsum.

På spørsmål om det ville ha vært lønnsom hvis ting kom på plass svarer hun at det ikke vil være det hvis man ikke inkluderer norske selskaper.

(artikkelen fortsetter under bildet)

INDUSTRISATSING: Hilde Karlsen (t.v.) og Atle Teigland er konserntillitsvalgte i Aker Solutions. Oscar Graff og Astrid Skarheim Onsum er henholdvis direktør for CO2-håndteringen og sjef for havvindsatsingen i Aker Solutions.

INDUSTRISATSING: Hilde Karlsen (t.v.) og Atle Teigland er konserntillitsvalgte i Aker Solutions. Oscar Graff og Astrid Skarheim Onsum er henholdvis direktør for CO2-håndteringen og sjef for havvindsatsingen i Aker Solutions.

Marit Gabler

– Det vil kreve en voldsom offentlig medvirkning. Jeg tror man må handle utrolig raskt. Vi må opp med nasjonale mål. I stedet drar NTNU til København for å lære opp danskene. Vi må plante flagget. Venter vi til man er i bunn av kostnadskurven vil det få stor negativ effekt på norsk industriutvikling, tror hun, før hun legger til:

– Vi kan begynne nå vi!

Enig med ungdommen

Oscar Graff, direktør for CO2-håndtering i Aker Solutions, mener i likhet med Skarheim Onsum at industrien må få muligheter til å utvikle seg på hjemmebane først for så å bringe teknologien ut i verden.

– Det skjedde et skifte med Paris-avtalen. Det betød en helt annen interesse for industrien vår. Vi har en medvind, både politisk og i opinionen. Greta Thunberg sa at det var nettopp karbonfangst som startet hennes aktivitet, men politikerne har de levert? Så langt har vi ikke lagret en eneste karbon. Jeg er enig med ungdommen. Vi må komme i gang, sier Graff. Han viser til at Storbritannia i mai stengte ned alle sine kullkraftverk, Tyskland sier de skal gjøre det samme innen 2025.

– Alle eksperter sier at klimamålene ikke nås uten karbonfangst. Alle politikerne i Europa snakker om karbonfangst, med det er veldig langt igjen til målet, forklarer Graff.

– Vi har blinket ut energi, industri, biomasse og avfallshåndtering. det er de store utslippene vi må fokusere på, sier Graff. Han sier selskapet har 70 ingeniører som jobber med dette i Oslo, Mumbai, Kuala Lumpur, Houston og London.

– For oss var det avgjørende at vi fikk levert anlegget til Teknologisenteret på Mongstad. Det prosjektet ble en suksess for oss og for Norge. Hadde vi ikke fått levert hadde vi ikke vært i dette markedet. Vi har jobbet veldig lenge med Heidelberg, Norcem i Breivik. Det er en kjempegod lokasjon for karbonfangst. I et jafs her kan du ta ut CO2 tilsvarende utslippene fra 205.000 biler, det er veldig mye, sier han.

Norge må våkne

Aker Solutions har i tre år jobbet med utviklingen av et modult anlegg for karbonfangst.

– Dette er noe vi tror kommer. Kostnadene for å slippe ut CO2 øker og de vil sannsynligvis øke mer i tiden som kommer. Det blir mer og mer interessant for industrien, det begynner å bety noe, sier Graff. Han sier CCUS-markedet er i gang i Europa.

– Men Norge har ikke skjønt det. Her må vi gjøre noe, sier han.

I løpet av 2021 skal Aker Solutions levere et renseanlegg til det nederlandske Twence Waste to Energy-plant i Hengelo i Nederland. Dette er om lag to ganger større enn avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo, der det etter planen skal komme CO₂ rensing i 2023 om Stortinget sier ja neste år.

CO₂ som Aker Solutions henter ut av røyken fra det nederlandske avfallsanlegget, skal leveres nedkjølt og flytende til hollandske drivhus. Det betyr at en tilsvarende mengde naturgass kan kuttes.

Han sier markedet er stort, og de store aktørene kan ha et 50-talls fabrikker som lagrer CO2 i 2050. Det vil skape nye arbeidsplasser. En SINTEF-rapport fra 2018 anslår at det kan komme et sted mellom 30. og 50.000 nye arbeidsplasser knyttet til karbonfangst og lagring.

– Både Industri Energi og Fellesforbundet satt i utvalget som så på dette. Fellesforbundet har sagt at det er viktig å få arbeidsplasser ut av dette. Vi trenger ingen flere utsettelser, nå må vi våkne i Norge, sier Graff.

Ønsker mer aktiv politikk

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener det politiske miljøet i Norge ikke ser nødvendigheten av omstilling.

– Fortjenesten i olje- og gass har vært så enorm og gjort oss fryktelig mette. Vi mangler en aktiv industripolitikk i dag, sier han og legger til at det tross alt er noen av de politiske partiene som ønsker en mer aktiv næringspolitikk enn den som føres i dag.

– Det er i allefall påbegynt en tanke om en mer aktiv utvikling av næring og politikk, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

EL og IT: Atle Teigland, konserntillitsvalgt i Aker Solutions og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

EL og IT: Atle Teigland, konserntillitsvalgt i Aker Solutions og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Marit Gabler

Astrid Skarheim Onsum sier Aker Solutions ønsker å snakke med hele spekteret av politiske partier.

– Det er en gryende interesse, spørsmålet er om Norge kommer på banen raskt nok, sier hun.

Skarheim Onsum sier norsk olje- og gassindustri ikke kom fra en forståelse for olje, den kom fra norsk maritim industri, fra norsk byggeindustri.

– Nå har vi en unik mulighet til å kapitalisere på overføring av kompetansen vi har opparbeidet på dette området over til noe annet, sier hun.

Store muligheter

Konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland, mener det ligger store muligheter i fornybar industri. Det vil kunne skape arbeidsplasser ikke bare på kontorene i eget selskap, men også ute i felt og i nærområdene, enten det er på Stord eller i Haugesund.

– Vi kan konkurrere på teknologien, men aldri på timepris på arbeidet. Det er jo ikke bare det som foregår innenfor portene, men det er støtteapparatet som holder i gang lokalsamfunnene, sier Teigland. Han etterlyser flere modige politikere.

– I dag sitter mange av dem litt usikre på gjerdet, mener han.

– Derfor trenger vi å påvirke politikerne. Vårt apparat er ikke stort. Vi har ikke så mange tillitsvalgte, men tillitsmannsapparatet er en vei for oss til å bringe kunnskapen videre til politikerne, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse