JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statnett-underleverandør politianmeldes etter grove brudd på arbeidstakeres rettigheter:

– Statnett må bruke underleverandører med egne faste ansatte, krever EL og IT-lederen

Det er bra at brudd på arbeids- og lønnsbetingelser avdekkes, men på tide å ty til hardere skyts, mener forbundslederen. – Arbeidslivskriminalitet blir stadig verre å avdekke, sier Statnett.
KRAV: Jan Olav Andersen, leder av El og IT-forbundet, her fotografert på LOs pensjonsdemonstrasjon utenfor Stortinget.

KRAV: Jan Olav Andersen, leder av El og IT-forbundet, her fotografert på LOs pensjonsdemonstrasjon utenfor Stortinget.

Ole Palmstrøm

leif.kirknes@lomedia.no

I dag ble det kjent at Statnett nylig har oppdaget grove brudd på arbeidstakernes rettigheter hos en underleverandør. Ifølge arbeiderne har de fått norsk lønn, men blitt tvunget til å tilbakebetale store deler av lønnen i hjemlandet. Det er en underleverandør av Statnetts leverandør ABB som skal stå bak.

Les også: Statnett-underleverandør er politianmeldt for grove brudd på arbeidstakeres rettigheter

Det er ikke første gang det oppdages kritikkverdige forhold hos Statnetts underleverandører. Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, setter pris på at Statnett har et ordentlig system for å avdekke denne typen forhold, men mener det likevel finnes en grense for hvor lenge man kan avdekke forhold hos underleverandører uten at det får konsekvenser for andre enn underleverandøren.

En grense

– Det er en grense for hvor lenge man bare kan avdekke uten at det får noe mer strukturelle konsekvenser enn bare for underleverandøren. Jeg vil nå kreve at Statnett vurderer å avskaffe hele kjeden under underleverandører. Jeg vil at de inngår kontrakter med sine underleverandører der de stiller krav om at arbeidet utføres med egne faste ansatte. Det er nede i kontraktkjedene det avdekkes slike ting, gang på gang, sier han.

– Arbeidsoppgaver settes ut til underleverandører av underleverandører, og det skjer grove brudd på arbeidstakeres rettigheter, utdyper han.

– Vi har et problem

Hos Statnett er det kommunikasjonssjef Henrik Glette som uttaler seg om saken. Han ønsker ikke å si noe om hvor det aktuelle prosjektet er eller hva de bygger. Det eneste han kan si, er at det ikke er snakk om et nordisk selskap.

– På grunn av situasjonen, for å beskytte arbeiderne til alt er avklart, kan vi ikke si noe om hvor det er, eller hvilket selskap det er. Vi peker tydelig på at det er ABB som har kontakt med selskapet. Vår policy er å ikke si noe for å unngå at arbeiderne blir sittende i en klemme, sier han.

– Nå er det ikke første gang det etter hvert oppdages snusk hos underleverandører i forbindelse med Statnett-prosjekter. Har du noen tanker om hvordan Statnett kan bli mer proaktiv på dette området?

– Det første å erkjenne, er at vi har et problem. Situasjonen er helt uholdbar. Og våre leverandører har et enda større problem. Det er et samfunnsproblem. Men det er åpenbart at vi nok en gang må gjennomgå våre systemer for å se på hva vi kan gjøre for å stamme inn ytterligere, sier Glette.

Ser fint ut, men er galt under overflaten

Noe av løsningen tror han kan være å finne gode samarbeidspartnere blant byggherrer, myndigheter og leverandører. Men det er snakk om kompliserte forhold å avdekke, og det blir stadig mer vanskelig, legger han til.

– Arbeidslivskriminalitet blir stadig verre å avdekke. Det finnes systemer der laget som er på toppen ser helt flott ut med kontrakter, lønnsslipper, timelister og alt ser riktig ut, men så er det et lag under der det er helt annerledes. Det gjør det krevende å avdekke slike ting, som er et problem vi må komme til livs på en eller annen måte, sier Glette.

– Jeg tror ikke vi skal garantere at dette ikke vil skje igjen, men jeg vil understreke at jeg er godt fornøyd med at vi har et kontrollapparat som klarer å avdekke særdeles komplekse situasjoner, som vi klarer fordi vi får til å etablere et tillitsforhold til arbeiderne og dem som er rammet, sier han.

Vil samarbeide om løsning

Han tror Statnett fremover må kreve av sine leverandører at de tar mer grunnleggende ansvar og også erkjenner at de har et problem hos seg. Leverandørene må leve opp til sine kontraktsfestede krav overfor Statnett om at det skal være anstendige norske lønns- og arbeidsvilkår for alle som jobber hos Statnett.

– Forbundslederen i EL og IT tar til ordet for å kutte i bruken av underleverandører, hva tenker du om det?

– Det er vanskelig å si noe om nå, men vi ser at det i underleverandørsjiktet er et problem. Men i Valard-saken var det ikke slik, der var de ansatt i et norsk selskap som hadde kontrakt med oss, men hvor det fantes en bakenforliggende kontrakt i hjemlandet, sier Glette.

Les også: Bosniere som jobber på Statnetts linjer slipper ut av «slavekontrakter»

– Vi er helt sikre på at det ikke finnes noen enkle løsninger på dette problemet. Men vi skal uten tvil utvikle en løsning i dialog med fagbevegelsen, andre byggherrer og våre leverandører.

Sjokkert

ABB understreker at de har rent mel i posen og at de derfor har gått til politianmeldelse av sin underleverandør i denne saken. Even Fladberg, informasjonssjef i ABB, sier han er trist og sjokkert over de påståtte forholdene.

– Dette er påstått lønnssvindel og vi har anmeldt forholdet til politiet, samtidig som vi har terminert kontrakten med underleverandøren og tilbudt de som har arbeidet hos underleverandøren midlertidig jobb hos oss. Hos oss i ABB er integritet og sosial ansvar nummer én, sammen med HMS, sier Fladberg.

Han understreker at det er opp til politiet å etterforske forholdene for å se om det stemmer.

– Politiet må etterforske og komme til bunns i denne saken. Vi vil ikke forhåndsdømme, men vi har også tatt grep for å kompensere for påstått tap av lønn og å tilby midlertidig jobb i forbindelse med fullføring av prosjektet. Vi gjør det vi kan for å løse situasjonen, sier Fladberg.

Så fint ut på overflaten

– Forbundslederen i EL og IT tar til ordet for å kutte i bruken av underleverandører, hva tenker du om det?

– Sånn som vi har fått det presentert fra Statnett, hvis det medfører riktighet, er dette en virksomhet som er tilnærmet umulig å oppdage til tross for våre grundige gjennomganger av denne underleverandøren, som også har vært og presentert seg og blitt godkjent av Statnett, svarer Fladberg.

– Vi har sammen med Statnett foretatt inspeksjoner der alt det formelle har sett riktig ut fra overflaten, men så viser det seg at noen angivelig blir truet til å betale tilbake penger. Så det er positivt at vi har oppdaget dette, så vi kan rydde opp i det, sier Fladberg.

Han vil ikke si noe om hvor dette aktuelle prosjektet er i landet, eller hva slags prosjekt det er snakk om.

– Det er for å skjerme de det gjelder mest mulig. Det er potensiell risiko for sanksjoner og andre verre skader. Vi vet ikke hvem vi har å gjøre med på andre siden hvis det som er påstått medfører riktighet, sier Fladberg.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse