JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart ja-flertall til meklingsresultatet i forbundsstyret i EL og IT:

– Vi har styrket fellesskapet i LO

Med 14 mot fem stemmer vedtok forbundsstyret i EL og IT Forbundet mandag å anbefale medlemmene å si ja i den kommende uravstemningen.
Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet.

Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Dette resultatet vil bli ulikt mottatt i ulike miljøer også i vårt forbund, men jeg er glad for at vi fikk et så klart og tydelig råd fra forbundsstyret, sier forbundsleder Jan Olav Andersen, etter at forbundsstyret i EL og IT Forbundet mandag ettermiddag med 14 mot fem stemmer vedtok å anbefale medlemmene å si ja til resultatet i meklingen i LO/NHO-oppgjøret i den kommende uravstemningen.

To viktige endringer gjør at flere får AFP.

På forhånd var det en viss spenning knyttet til hvordan medlemmene i forbundsstyret ville ta imot meklingsresultatet, delvis med tanke på at man ikke kom noen vei i spørsmålet om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) og da særlig med kravet om pensjonsopptjening fra første krone.

I debatten i forbundsstyret kom det også kritiske røster på at de syntes tettingen av hullene i AFP-ordningen var i minste laget, men det vanket også ros for at man tross alt hadde oppnådd resultater

Fellesskapets behov

Forbundslederen sier EL og IT Forbundet hadde et sterkt ønske om at dette oppgjøret skulle handle om AFP og forbedringer av denne ordningen.

– Det har det gjort og vi har oppnådd forbedringer og det er derfor vi sier ja til dette oppgjøret, sier Andersen.

Han sier en viktig tilleggsdimensjon er at LO har klart å styrke fellesskapet gjennom å ivareta og forene forskjellige interesser.

– Jeg er godt fornøyd med at vi klarte å løse spørsmålene rundt oppgjørsform på en sånn måte at den ivaretok både Fellesforbundet og fellesskapets behov. Måten det samordna oppgjøret har blitt gjennomført på og resultatet som foreligger er etter mitt syn en viktig styrking av fellesskapet i LO, sier Andersen, som var med i LOs delegasjon under meklingen.

Så stort blir slitertillegget i privat sektor. Sjekk hvem som får det

– Lyktes med AFP

Jan Olav Andersen mener man i har lyktes med det som var EL og IT Forbundets viktigste krav, nemlig en forbedring av AFP-ordningen.

– Når det gjelder selve resultatet er det ikke noen tvil om at selve hovedfokuset til EL og IT Forbundet har vært at dette oppgjøret må handle om å forbedre AFP-ordningen. Det har vi lykkes med. Vi har fått på plass et såkalt slitertillegg som jeg mener er veldig viktig og som er helt i hjertet av det som har vært argumentasjonen vår om hva som er nødvendig. Vi har startet på arbeidet med å tette hull, vi har tettet noen hull, eller som noen sier har gjort hullene mindre i noen sammenhenger. Det er bra, konstaterer forbundslederen.

Den nye AFP-ordningen blir mer rettferdig og forutsigbar, mener Fafo-forsker

Omfattende omlegging

Uravstemningen, som starter torsdag morgen og som foregår frem til og med 26. april, gjelder det foreliggende meklingsresultatet. Men også resultatet av omleggingen av AFP-ordningen skal det til slutt stemmes over blant LO-medlemmene. Det skjer trolig en gang ut på nyåret i 2019.

– Vi er jo selvfølgelig ikke i mål med det arbeidet. Vi har lagt grunnlaget for en omfattende omlegging av AFP-ordningen, som etter mitt syn vil gi en mer rettferdig AFP, men som samtidig er så omfattende at medlemmene må få ta stilling til det i en egen uravstemning når den modellen er klar, sier Andersen.

– Det er det viktigste for meg med dette resultatet og den viktigste grunnen til at jeg har valgt å si ja til resultatet og at forbundsstyret har valgt å gjøre det samme.

Les alle saker om lønnsoppgjøret her

OTP må løses politisk

– Når det gjelder OTP som var et høyt prioritert krav fra flere andre forbund må vi nok bare konstatere at de kravene vi har til endringer i obligatorisk tjenestepensjon nok sannsynligvis må forfølges og løses på den politiske arenaen. Det er en lovbestemt ordning og det er regelverket rundt som må endres politisk, forklarer Andersen.

EL og IT-lederen gratulerer også Fellesforbundet med å ha fått en god løsning på reise, kost og losji- problematikken.

– Den er viktig også for oss andre og et viktig bidrag i kampen mot sosial dumping.

• Kommentar: Et oppgjør for sliterne.

Må jobbe mer med lavtlønte

Økonomisk oppnådde man etter Andersen og forbundets mening kanskje ikke all verden, men Andersen mener det viser LOs styrke at man tydelig klarte å prioritere lavtlønte.

– Vi skulle selvsagt ha ønsket oss en annen profil på disse lavtlønnstilleggene, eller hvem som skal omfattes av disse, sier Andersen.

EL og IT Forbundet har medlemmer som tjener under snittet, men flere av overenskomstene til forbundet er slik at snittet ligger over grensen på 90 prosent av gjennomsnittslønn. Dermed går de lavest lønte medlemmene i forbundet glipp av lavtlønnstilleggene som nå er gitt.

– Det er særlig på de vertikalene overenskomstene det er meningsløst å snakke om et snitt fordi det omfatter så ulike arbeidstakere. Når en overenskomst omfatter alle fra de som jobber i kantina til avdelingsingeniører og avdelingsledere, så sier jo gjennomsnitt ikke noe som helst. Så det må vi jo bare jobbe videre med, få en annen profil på de tilleggene i framtida, avslutter Andersen.

Følg Nettverk på Facebook

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse