Den nye AFP-ordningen blir mer rettferdig og forutsigbar, mener Fafo-forsker
Reglene blir mer sjenerøse, konkluderer forskningsleder Jon Hippe ved Fafo.
Forskningsleder Jon Hippe i Fafo
Tri Nguyen Dinh
helge@lomedia.no
Han mener det er forståelig at AFP-ordningen var for komplisert til å bli løst ved dette lønnsoppgjøret.
– Jeg er ikke overrasket over at det ble resultatet. Det er mange veier fram og kompliserte spørsmål. Men partene er enige om å få til en løsning som viderefører dagens AFP-ordning. Det er i seg selv svært viktig, sier Jon Hippe til FriFagbevegelse.no.
• To viktige endringer gjør at flere får AFP
Viktige endringer
Samtidig mener Hippe at partene har gjort viktige endringer som trer i kraft umiddelbart ved justeringer i den såkalte treårsregelen. Der blir det nå mer sjenerøse regler ved sykdom og ved nedbemanning som bidrar til at færre av disse mister AFP-en.
I tillegg er partene enige om å bruke et år på å utrede modeller for en revisjon av AFP der hovedmålet er å tette flere hull og at det skal være den tiden man jobber i en tariffdekket bedrift som gir opptjening.
Hippe mener det er høyst realistisk å få til dette.
– Ordningen vil kunne gå videre som en løpende finansiert ordning med statlig bidrag og bidrag fra arbeidsgiver. Når det bare er perioder man har vært ansatt i en tariffdekket bedrift som teller med, vil det bli lettere å tette hullene for de som faller ut rett før 62 år. Det vil bli litt omfordeling internt i ordningen, men det kan sees som rimelig, poengterer Jon Hippe.
• Hva er AFP? Sjekk vårt tariffleksikon
Mulig omlegging
I dag må du ha jobbet i en virksomhet med tariffavtale i sju av de ni siste årene før du fyller 62 år. AFP er dermed en kvalifiseringsordning og ikke en opptjeningsordning som tjenestepensjonen.
Det kan bli endret.
Med en slik endring som partene vil ha utredet vil du tjene opp pensjon mer på linje med dagens rettighetsbaserte tjenestepensjon. Det du tjener i en tariffdekket bedrift, vil du også få med deg selv om du avslutter yrkeskarrieren i en bedrift som ikke er tariffdekket. Dermed tettes de såkalte hullene.
– Det er en løsning som mange vil oppfatte som mer rettferdig enn dagens ordning, mener Hippe.
– I forlengelsen av en slik omlegging skal partene også utrede å styrke ordningens fondering. Det kan bli mer krevende å få til uten at staten er villig til å delta, tror Hippe.
Staten vil bidra
Enigheten om å skyve på AFP-løsningen, kom etter lovnader fra statsminister Erna Solberg om at staten skal bidra i utredningsarbeidet.
Hippe mener det ikke umiddelbart ligger noe mer penger i dette, men leser det som et bidrag i det tunge utredningsarbeidet og som en klargjøring av at AFP har kommet for å bli.
– Samtidig skal også kostnadene til staten belyses i utredningsarbeidet, påpeker han.
• Kommentar: Et oppgjør for sliterne
• Norge unngår storstreik i privat sektor. LO sier ja til løsningen i lønnsoppgjøret
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.