JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffkonferanse på Lillehammer:

Vi ønsker en storrengjøring i norsk arbeidsliv velkommen, sier EL og IT Forbundet

Men EL og IT Forbundet lover å stå på videre i kampen mot bemanningsbransjen.
LØNNSTILLEGG: Leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, Fornes tror også at at medlemmene denne gangen vil være opptatt av generelle tillegg.

LØNNSTILLEGG: Leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, Fornes tror også at at medlemmene denne gangen vil være opptatt av generelle tillegg.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi ønsker en storrengjøring i norsk arbeidsliv velkommen, sier leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet.

101 tillitsvalgte elektrikere fra 13 distrikter er denne uka samlet til landstariffkonferanse på Lillehammer. Her meisles kravene til neste års hovedoppgjør på forbundets største overenskomst, Landsoverenskomsten for elektrofagene.

i november skal også tillitsvalgte i energi og ITK møtes for å diskutere krav og foretrukket oppgjørsform.

i tillegg til tariff er det tradisjon for at disse konferansene også handler om politikk.

Den tariffpolitiske debatten tirsdag tok utgangspunkt i den politiske situasjonen etter stortingsvalget.

Bjørn Fornes kom naturlig nok inn på løftene som til nå er gitt fra regjeringen Støre, mange av dem vender forbundet tommelen opp for.

– Vi vil ha en slutt på uverdige forhold i arbeidslivet, vi heier på innføring av kollektiv søksmålsrett. Det er veldig positivt at regjeringen sier de vil styrke allmenngjøringsordningen og faste ansettelser, sa Fornes.

Malurten i begeret for forbundet er manglende tiltak mot bemanningsbransjen.

Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

Økt prisstigning

Det siste hovedoppgjøret for elektrikerne ga i tillegg til penger, et fellesbrev om allmenngjøring, nye regler om kvinnegarderober, og en forståelse for lokale forhandlinger.

Fornes tror også at at medlemmene denne gangen vil være opptatt av generelle tillegg.

– Vi ser en veldig økt prisvekst. Siste KPIen er på 4,1. Det skyldes i hovedsak økte energipriser. Dette kan forsterke at vi får en realønnsnedgang i 2021 og at det folk sitter igjen med i lommeboka kan bli mindre.

– Ap sier at nå er det vanlige folks tur. LO at det til og med er vanlige arbeidsfolks tur. Det skapes forventninger. De har lovt fordobling av fagforeningsfradraget, pensjon fra første krone og en storrengjøring i norsk arbeidsliv. Det de ikke sier noe om er lønn og lønnsvekst. Jeg tror folk forventer det, sa Fornes.

Aktuelt: Nå finpusser elektrikerne kravene til neste års lønnsoppgjør

Forbundsvist og reisetid

AFP er fortsatt uløst, men det er lite trolig at dette vil bli noe tema i forhandlingene neste år. Så langt tyder alt på at elektrikerne på landsoverenskomsten vil prioritere forbundsvist oppgjør og krav om at reisetid må regnes som arbeidstid.

– Noe som ikke har vært så diskutert her, som på Kongsberg i 2019 er utviklinga innen faget. På forrige konferanse nevnte vi en dyster spådom fra Ove Guttormsen i Nelfo om at fremtidens installasjoner kunne risikere å bli utført av ikke-fagfolk med dobbeltsidig tape. Dette er noe vi må ta tak i, mente Fornes, som også kom inn på lavt akkordvolum.

Fikk du med deg denne? Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat

Innleie og tillitsvalgte

Flere av delegatene som var oppe under debatten kom inn på problematikk rundt innleie, entrepriser og bortsetting av oppdrag. Styrking av tillitsvalgtrollen og kursing ble også nevnt, samt akkord.

Lars Roar Mjøen, Trøndelag, mente forbundets viktigste oppgave er å sette tillitsvalgte i stand til å forvalte tariffavtalen.

– I fagforeningen har vi 60 klubber og 99 ledere og nestledere, 2/3 av de tillitsvalgte har hatt vervet i under to år, halvparten er 21-30 år, de har lite historikk med seg og utsettes også for press på å bruke minst mulig tid på tillitsvalgtarbeidet. Uten gode tillitsvalgte ute i bedriftene er ikke LOK'en verdt noen ting, sa Mjøen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse