JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Morten Bakke i Arbeidsdepartementet om arbeidet med ny «bemanningslov»:

– Vi sitter i midten og ser hvordan det er mulig å løse dette uten å spenne bena under noen

Statssekretær i arbeidsdepartementet Morten Bakke tror det blir en krevende øvelse å sy sammen et nytt regelverk om bemanningsbransjen som både LO og NHO kan leve med.
KREVENDE ØVELSE: Statssekretær Morten N. Bakke skal forsøke å  skru sammen en lov som både LO og NHO kan leve med. T.v. Avesta Gåskjønli i LOs forhandlingsavdeling, t.h. Sigbjørn S. Mygland i NHO Handel og Service.

KREVENDE ØVELSE: Statssekretær Morten N. Bakke skal forsøke å skru sammen en lov som både LO og NHO kan leve med. T.v. Avesta Gåskjønli i LOs forhandlingsavdeling, t.h. Sigbjørn S. Mygland i NHO Handel og Service.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

«Er det behov for strengere regulering av bemanningsbransjen?» spurte forskningsstiftelsen Fafo på fredag, og hadde invitert både politikere, NHO og LO til å svare.

– Er det mangel på reguleringer, eller er det etterlevingen av reguleringene som er problemet?, spurte Anne Mette Ødegård, Fafo-forsker og prosjektleder for Fafo Østforum.

Så forklarte forskningskoordinator Kristine Nergaard at det per nå ikke finnes noen veldig god måte å tallfeste denne arbeidstilknytningsformen på. Men hvis man tar utgangspunkt i arbeidsleie fra bemanningsforetak, har NHO og SSB noen tall. Og disse tallene er ganske samstemte på at bemanningsbransjen har økt kraftig over en tid, med nedgang i forbindelse med finanskrisen og nå er på omtrent samme nivå som før finanskrisa.

Vekst i bygg og anlegg og i Oslo

Tallene viser også at bemanningsbransjen har utviklet seg i retning der det jobber flere med innvandringsbakgrunn, særlig Øst-Europa, i bransjen, og færre fra Norden.

– Det har skjedd store endringer i hvilke land arbeidskraften kommer fra. I 2008 var det omtrent like mange fra Norden som fra EU-land øst i Europa. Nå er det nesten ikke sysselsatte i denne bransjen med bakgrunn fra Norden. Andelen sysselsatte med østeuropeisk bakgrunn har vokst kraftig og ligger langt over det som var i 2008, sier Nergaard.

Videre utmerker bygg og anlegg seg med størst andel vekst, sammenlignet med andre bransjer som holder seg jevnt. Særlig i Oslo. Beregninger Fafo har gjort viser at det 4. kvartal 2015 var mellom 11 og 14 prosent innleie i Oslo, avhengig av hvor stor andel av bemanningsmarkedet man tar høyde for at NHO Service har, mot 6-8 prosent i hele landet. 4. kvartal i 2016 viser anslagene på samme vis 15-18 prosent i Oslo, mot 8-11 prosent i resten av landet

Ifølge Nergaard har de planer om å jobbe videre med estimater før de utgir tallene i rapportform. Antall ansatte i bemanningsbransjen utgjør rundt 1,5 – 2 prosent av landets årsverk.

ORDSTYRER: Anne Mette Ødegård, Fafo-forsker og prosjektleder for Fafo Østforum.

ORDSTYRER: Anne Mette Ødegård, Fafo-forsker og prosjektleder for Fafo Østforum.

Leif Martin Kirknes

Er bekymret

Statssekretær Morten Bakke i arbeids- og sosialdepartementet understreker at bemanningsbransjen spiller en liten, men viktig rolle i dynamikken i arbeidslivet. Det er en viktig aktør ved arbeids-topper og andre uforutsette behov for arbeidskraft, sier han er regjeringens syn.

– Samtidig er det viktig å legge til at det har skjedd en utvikling i bemanningsbransjen som regjeringen ser med bekymring på, sier han.

Han mener særlig arbeidsformer a la «fast ansettelse uten garantilønn» og den økte bruken av innleid arbeidskraft – da særlig i byggbransjen og særlig i Oslo-området – peker seg ut som to konkrete utfordringer.

Innslaget av innleie i arbeidsmarkedet er mellom 1 og 2 prosent, og det er ikke stort, ifølge Bakke. Men 14-18 prosent, som Fafo-tallene viser om byggbransjen i Oslo, er for mye.

– Faste ansettelser skal være hovedregelen i alle ansettelsesforhold i alle bransjer. Derfor er det grunn til å ta grep for å få ned innleieandelen i visse bransjer, sier Bakke.

14-18: – For mye

Det er derfor regjeringen sendte ut en høring om endringer i arbeidsmiljøloven før sommeren, påpeker han.

Det foreslåtte er kort fortalt en mer konkret definisjon av fast ansettelse i arbeidsmiljøloven som er ment å sikre at faste ansettelser gir forutsigbarhet for arbeid, en ny hjemmel for midlertidig ansettelse for bemanningsforetak som skal sikre bemanningsforetakene ekstra fleksibilitet på grunn av uforutsigbar oppdragsmengde når det gjelder utleie for å tre inn i vikariater, samt innføre en kvotebegrensning som er med å få ned innleieandelen i visse bransjer.

Regjeringen leser fortsatt høringssvarene og har ikke konkludert. Det er avveiningen av prinsippet om at faste ansettelser skal være hovedregelen, satt opp mot arbeidsgivernes behov for fleksibilitet, som blir blant de mest krevende øvelsene, ifølge statssekretæren.

– Bransjefordommer

LO og NHO har ulike meninger om temaet. Direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel, Sigbjørn S. Mygland, startet sitt innlegg med et ønske om å oppklare det han mener er en misforstått oppfatning av bemanningsbransjen.

– Det som irriterer bemanningsbedriftene er at vi alltid bare snakker om bygg og anlegg. Men bemanningsbransjen handlet om mer enn bygg og anlegg. 2/3 er andre typer utleie, sier han.

Videre nevner han at blant de 80.000 som er innom i løpet av et år, kommer 40 prosent fra ledighet og 20 prosent fra skolebenken. De fleste som går gjennom bransjen slutter fordi de har fått en annen jobb, ofte der de har vært innleid. Snittopphold er 4 måneder.

– Det er mange som tenker på bemanningsbransjen som noe vanskelig. Vi tenker på bemanningsbransjen som en positiv del av løsningen for fremtidens arbeidsliv, sier Mygland, og nevner at Guy Ryder fra ILO er blant flere som støtter dette synet.

NHO HANDEL OG SERVICE: Sigbjørn S. Mygland.

NHO HANDEL OG SERVICE: Sigbjørn S. Mygland.

Leif Martin Kirknes

Enige, men uenige på noen punkter

Om departementets høring finner de mange av forslagene gode, men det er noen uenigheter.

– Trenger vi strengere regler for bemanningsbransjen? Entydig nei, mener vi. Men vi trenger andre reguleringer for bemanningsbransjen, synes Mygland og NHO.

– Vi mener man må utvide adgangen til midlertidige ansettelser i bemanningsbransjen slik at den blir lik innleiebedriftens adgang. For alle praktiske formål ansetter ikke bemanningsbyråer vikarer for å være vikarer. Derfor blir modellen departementet har lagt seg på krevende, sier han.

NHO støtter forslaget om ny hjemmel for midlertidige ansettelser i bemanningsselskaper i vikartilfellene, men mener adgangen til midlertidig ansettelse for bemanningsforetak også må gjelde for arbeid av midlertidig karakter.

Organisasjonen mener videre departementets forslag om kvoter vil være til hinder for nødvendig fleksibilitet for mange bedrifter, og derfor er de imot kvoter på innleie. Det vil blant annet kunne bli vanskelig for mindre byggmestere fra mindre steder utenfor Oslo-området å levere anbud på entreprenørprosjekter.

Frykter nytt kappløp mot bunnen

Fra LO pratet advokat Lorentz Nagelhus fra LO Juridiske og rådgiver Avesta Gråskjønli fra forhandlingsavdelingen. De mener blant annet den foreslåtte presisering om fast ansettelse er et skritt i riktig retning, selv om den «ikke bringer noe nytt til torgs». Han mener lovforslaget ikke oppstiller klare grenser. Der viser Nagelhus til Clockwork-saken.

Les også: Tapte i retten - fortsetter med "ingen lønn mellom oppdrag"

– De ansatte der står nesten akkurat i samme situasjon som de var. De får tilbud om fast ansettelse i deltidsstilling. Der garanteres de andelen av en årslønn gjennom et år. Men avtalen om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden går over 52 uker, og i den tiden har ikke arbeidstaker adgang til å påta seg andre ansettelsesoppdrag som kan komme i strid med plikten til å utføre arbeid for bemanningsbyrået, påpeker Nagelhus, som bemerker at arbeiderne da i praksis er fastlåst.

Avtaler som noen andre bemanningsbyrå bruker, avregner derimot over 14 dager der du skal være garantert lønn ut fra stillingsprosent. Det er mer forutsigbart for arbeidstaker, argumenterer Nagelhus.

– Sistnevnte kontraktsform er klart å foretrekke. Men i lovverket ligger det fortsatt an til at arbeidstaker får risiko for manglende oppdrag. Markedskreftene tilsier at de som minimerer risikoen for å betale lønn mellom oppdrag, vil få et konkurransefortrinn. Vi tror det vil gi en akselerasjon mot at arbeidstaker får risikoen. Et nytt race to the bottom, sier han.

SPØRSMÅLSRUNDE: Fafos forskningskoordinator Kristine Nergaard, LO Juridiskes Lotenz Nagelhus og LOs forhandlingsavdelings Avesta Gåskjønli.

SPØRSMÅLSRUNDE: Fafos forskningskoordinator Kristine Nergaard, LO Juridiskes Lotenz Nagelhus og LOs forhandlingsavdelings Avesta Gåskjønli.

Leif Martin Kirknes

Ønsker forbud

Gråskjønli stadfester at LO i heller ikke støtter kvoteforslaget slik det foreligger. Men deres argument er annerledes enn hos NHO. Kvoter vil ikke bidra til å begrense innleiebruken, mener LO.

LO vil heller at behovet skal dreies over til innleie mellom produksjonsselskapene.

– Denne formen for innleie har lange tradisjoner i norsk arbeidsliv, sier Gråskjønli.

Hun argumenterer med at LO-forbundene rapporterer inn at tillitsvalgte presses til å godta avtaler om innleie utover hovedregelen. Derfor er LO blant annet for et bransjeforbud mot innleie, i tillegg til at de ønsker eventuelle kvoter skal reguleres i tariffavtaler, som vil åpne for at partene i arbeidslivet kan bransjetilpasse løsninger og endre disse via tarifforhandlinger.

Litt å jobbe med

Det finnes et handlingsrom for å løse en slik floke som byggbransjen i Oslo har havnet i i EU-systemet, men det benyttes ikke, fastslår LO.

– Det er ikke tvil om at et forbud kan innføres uten at det kommer i konflikt med EØS. Det eksisterer tilsvarende forbud i Tyskland og Belgia. Spørsmålet er om det er vilje til å gjøre det, sier Gråskjønli.

LO er også kritisk til NHO Handel og Services ønske om særordninger for midlertidige ansettelser i bemanningsbransjen, som de oppfatter som en 180 graders snuoperasjon fra beskrivelsene av forholdene i arbeidsmarkedet og de øvrige forslagene. LO kan ikke se det foreligger dokumentasjon for å støtte «nok et unntak».

Statssekretær Morten Bakke stadfester at departementet dermed har litt å stri med i tiden fremover.

– Noen vil ikke ha kvote og noen vil ha forbud. Vi sitter i midten og ser hvordan det er mulig å løse dette uten å spenne bena under noen. Det er et komplekst tema og et område der de er viktig å finne en riktig balanse, sier han.

TILSKUERE: Ellisiv Rognlien og Jan Henrik Larsen fra EL og IT Forbundet deltok på seminaret.

TILSKUERE: Ellisiv Rognlien og Jan Henrik Larsen fra EL og IT Forbundet deltok på seminaret.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse