JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Energibransjen

Anne-Marte er årets kraftkvinne

Blant en forsamling av mektige energibransjekvinner var det en ung montør som stakk av med prisen årets kraftkvinne 2024.
Energimontør i BKK, Anne-Marte Mehammer (26), ble kåret til «årets kraftkvinne 2024» 4. februar.

Energimontør i BKK, Anne-Marte Mehammer (26), ble kåret til «årets kraftkvinne 2024» 4. februar.

Privat

leif.kirknes@lomedia.no

– Det var ganske stort! Det var ikke noe jeg hadde trodd!, sier energimontør i BKK, Anne-Marte Mehammer (26).

4. februar ble hun kåret til «årets kraftkvinne 2024».

Det er nettverket «Kraftkvinnene» som står bak prisen. Det er femte gang den deles ut.

Mehammer synes det er stort å bli plukket ut til årets «kraftkvinne» som energimontør med fagbrev, i en forsamling som også består av mange mektige og dyktige andre kvinner i norsk kraftbransje.

Det var 65 nominerte.

I finalen kjempet Mehammer mot samfunnskontakt-rådgiver og advokat Astrid Hilde i Glitre Nett («en av de mest kompetente innen nettregulering og politikk i Norge») og Jorunn Røegh, sivilingeniør, i Norconsult («en bauta i norsk vannkraft»).

– Det er ganske kult at en med fagbrev stakk av med prisen i år, mener Mehammer.

Ser få energi-kvinner i hverdagen

Det var fem enmergimontører til stede under utdelingen i Oslo, fire fra BKK og en fra Eviny.

Det ble ikke noe lang fest utover kvelden, men til gjengjeld skulle Mehammer hjem til kakemarkering sammen med BKK-kollegaer hjemme i Bergen dagen derpå.

Så er det tilbake til den vanlige arbeidshverdagen, der Mehammer selv beskriver at det er henne «og gutta boys».

– Jeg ser ingen andre damer til vanlig. Det begynner å bli en god del kvinner i BKK, men der er ingen jeg ser i hverdagen. Det er ganske langstrakt på Vestlandet, sier hun.

Traff jackpot til slutt

Hun begynte på studiespesialiserende linje på videregående etter anbefaling fra skolens rådgiver, men skjønte umiddelbart at dette slettes ikke var et blivende sted for henne.

Mehammer oppsøkte rådgiveren og rektoren og lurte på om hun kunne bytte til elektro.

Heldig for henne, og for BKK for så vidt, var det en ledig plass der.

Planen var egentlig å bli skipselektriker.

Under utplassering var hun innom både prosjekt og service hos Thunestvedt, men også i BKK.

Hun fant fort ut at hennes plass måtte være i energimontør-yrket.

– Det var det at det var så variert. Det er ingen dag som er lik, og man visste ikke hva man gikk til når man kom på jobb. Man kunne begynne dagen i bynære strøk, og så plutselig fly helikopter til langt ut på fjellet, sier Mehammer.

Aktiv på SoMe

Hun har også utmerket seg som aktiv med å spre informasjon og glimt fra jobbhverdagen på sosiale medier.

Blant annet via Instagram-kontoen @energi.annemarte, der det er motorsager, energikabler, gravemaskiner, trafostasjoner, helikoptre og stolpeklatring om hverandre.

– Jeg legger ut hvis vi skal gjøre litt gøye ting og vi har tid til det, sier Mehammer, som presiserer at de er veldig bevisste på at det ikke skal gå på bekostning av selve jobben som skal gjøres.

Hun for hjelp av blant annet formannen som sender bilder og videoer fra jobber de gjør.

– Så legger jeg det ut og bruker litt tid på det når jeg kommer hjem, sier Mehammer.

Juryen mener

«Hun er uredd, nytenkende og deler sin kunnskap med andre. Anne-Marte er kjent for å tenke utenfor boksen og finner gode løsninger på utfordringer i hverdagen. (...) Hennes innsats som verneombud og i opplæringen av nye lærlinger viser hennes engasjement for å forme fremtidens fornybarbransje», heter det blant annet fra juryen, som avslutter:

«Gjennom sitt personlige engasjement har Anne-Marte bidratt til å synliggjøre bransjen. Hun deler sin arbeidshverdag på sosiale medier med både små og store utfordringer, og gjør dette med stor arbeidsglede og stolthet over samfunnsoppdraget. Dette gjør henne til en inspirerende rollemodell for kvinner som ønsker å søke seg til fornybarbransjen.»

30. mai i fjor ble for øvrig Heidi Lie, utdannet telekommontør fra Vestlandet og nå forbundssekretær i EL og IT Forbundet, kåret til årets elektrokvinne. Den prisen er opprettet av Elektroforeningen (EFO).

Kraftkvinnene er et fagnettverk med formål å forme og løfte fornybarnæringen. Kraftkvinnene ble etablert i mars 2019 og i dag har over 1.200 medlemmer fra over 250 ulike bedrifter og tiltrekker seg stadig nye medlemmer.

ÅRETS KRAFTKVINNE: Anne-Marte Mehammer (26), ble kåret til «årets kraftkvinne 2024» 4. februar.

ÅRETS KRAFTKVINNE: Anne-Marte Mehammer (26), ble kåret til «årets kraftkvinne 2024» 4. februar.

Privat

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse