Heidi Lie er Elektrokvinnen 2024.
Leif Martin Kirknes
Heidi Lie er årets elektrokvinne: – Jeg blir litt rørt
På Eliaden ble det jubelstemning og noen tårer i øyekroken da vinneren ble annonsert.
leif.kirknes@lomedia.no
– Årets vinner er, veldig velfortjent, Heidi Lie! Sier en rørt Karoline Nystrøm som deler ut prisen Elektrokvinnen 2024 på Eliaden.
«Heidi! Heidi! Heidi! Heidi!» roper og danser Montørjentene på første og andre rad og får med seg hele salen og konferansier Erlend Elias.
Stemningen er … elektrisk.
EL og IT-forbundssekretær Heidi Lie tilbrakte natten før i riksmekling med NHO Elektro, men stråler av glede mens hun vandrer mot scenen.
Prisen er svært gjev i elektriker-miljøet og er opprettet for å rette søkelys på mangfold, kjønnsbalanse og likestilling i en svært mannsdominert bransje, og løfte fram forbilder.
Montørjentene er heiagjeng for Heidi Lie. Her har de latterkrampe like før prisutdeling.
Leif Martin Kirknes
Leif Martin Kirknes
Om Elektrokvinnen 2024
Prisen er opprettet av Elektroforeningen (EFO).
Elektrokvinnen 2024 er en rollemodell innenfor bransjen. Hun bidrar til å sette mangfold på agendaen både innenfor eget selskap men også innenfor bransjen. Hun er fremtidsrettet, modig, kunnskapsrik og utholdende. Hun er en vi kan se opp til.
Juryen består av Frank Jaegtnes (adm.dir. EFO), Loveleen Rihel Brenna (grunnlegger og daglig leder, Seema), Ove Guttormsen (adm.dir. Nelfo), Ida Thorendahl (daglig leder, Lyskultur), Karoline Nystrøm (Chair Advisory Board on Diversity, EFO) og Helene Astrup (Senior HR rådgiver, Bravida)
Det deles også ut Elektrobransjens Mangfoldspris. Der er «å øke mangfoldet innen eget selskap (...) en sentral del av strategien. Lederne i selskapet er gode rollemodeller for god mangfoldsledelse, selskapet har tydelige og målbare aktiviteter som er tett knyttet til verdiskapning i selskapet. Selskapet inspirerer også andre ved å snakke med utestemme om mangfold,» skriver EFO om tankene rundt denne prisen.
Stas
Juryen har lagt særlig vekt på at Heidi Lie blir beskrevet som en rollemodell over lang tid med høyt engasjement for fag, kjønnsbalanse og mangfold.
De viser til at Lie i 2011 var initiativtaker for Montørjentene, og ellers har jobbet utrettelig for å få flere kvinner til å utdanne seg til elektroyrkene.
– Det er stas! Men det var ikke forventet, og jeg blir litt rørt, sier Lie til Nettverk etter utdelingen.
Lie startet som lærling som telekommontør i Telenor i 1996. Det har skjedd store endringer for kvinner i bransjen siden da, påpeker hun.
Om nytten og verdien av Montørjentene sier hun:
– Vi ser at det definitivt har hjulpet. Når vi samles og vi samarbeider og vi blir synlige og vi snakker litt høyt – vi må jo det fortsatt – men vi ser vi er på rett vei. Det er ikke tvil om at nettverket Montørjentene, og alle de andre nettverkene som dukker opp, er kjempeviktige for at vi skal klare å beholde jentene i bransjen.
Heidi Lie på vei opp scenen.
Leif Martin Kirknes
Juryen om Heidi Lie:
Heidi Lie har fagbrev som telekommunikasjonsmontør fra Telenor, IT-utdannelse, utdannelse som elektroteknikker, Ekom og innen bærekraft og økonomi.
Heidi startet som lærling i 1996, og har siden den gang opparbeidet seg lang erfaring og innsikt i bransjen, både som fagarbeider, bas og montør og ikke minst gjennom en lang rekke styreverv som tillitsvalgt både lokalt og sentralt.
Heidi er lidenskapelig opptatt av å få flere kvinner inn i elektrobransjen, og er ikke redd for å snakke med utestemme om mangfold.
Heidi Lie blir beskrevet som en rollemodell over lang tid med høyt engasjement for fag, kjønnsbalanse og mangfold.
Som initiativtaker for Montørjentene i 2011 har Heidi jobbet utrøttelig for å få flere kvinner til å utdanne seg til elektrofagene og har blant annet doblet kvinneandelen i region Vestland siden Montørjentene ble startet.
God flyt
Utdelingen av prisen fant sted på et historisk kvinneseminar under Eliaden. Salen var stappfull under prisutdelingen.
– Jeg ser det har kommet flere og flere rollemodeller. Det er så mange som kommer fram, og det er så bra. Alle som sitter i salen her er rollemodeller i bransjen vår, sa Lie.
Hun viste til for eksempel elektriker Lea Erlandsen, som ble kåret til Norges Hyggeligste Håndverker i 2023, som for øvrig også var blant tre nominerte til Elektrokvinnen i 2024.
Prisutdeler Nystrøm framhevet at det på Eliaden tidligere på dagen også ble arrangert en debatt om mangfold i bransjen med toppsjefer fra en rekke aktører i elektrobransjen i et debattpanel.
Det hadde neppe skjedd for ti år siden enes Nystrøm og Lie om.
– Vi er på en god flyt. Den må vi ikke stoppe nå, nå må vi holde det gående. Virkelig. Bransjen vår trenger det, sier Lie, som en del av prisen også fikk et kurs i mangfoldsledelse.
Bortsett fra elektriker Lea Erlandsen var også Anne Sødem, HR-direktør i Caverion, nominert i år.
Tidligere vinnere er Karoline Nystrøm (2022), da i Schneider Electric (også i 2022 var Heidi Lie blant nominerte) og i 2023 var det Lisa Marie Mo, fra Opplæringskontoret for Elektrofag i Sogn og Fjordane, – og skaperen av nettverket Jenter i Elektro SF – som fikk prisen.
Ahlsell også prisvinner
Under gårsdagens seanse ble det også delt ut Elektrobransjens Mangfoldpris.
Den ble vunnet av grossisten Ahlsell.
«Ahlsell er overbevist om at mangfold styrker selskapet. De mener det er avgjørende at hele organisasjonen forstår og støtter dette fokuset,» skriver juryen.
Administrerende direktør Runar Hansesætre trakk i sin takketale fram at de lenge har vektlagt synlig og usynlig mangfoldsarbeid og ser at det gjøre noe med tankesettet til lederne. Av 40 butikker har over halvparten kvinnelig butikkleder, påpekte han. Han bemerker også at de selger mer enn noen gang etter å ha satt mangfold på dagsordenen.
– Mangfoldsledelse er også økonomisk lønnsomt, bemerker han.
Ei litta tåre
Leif Martin Kirknes
En klem
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth, forbundsleder i EL og IT, er stolt over å ha Heidi Lie som kollega.
Leif Martin Kirknes
Historisk kvinnneseminar på Elaiden, her fra åpningen
Leif Martin Kirknes
Kvinnelige elektrikere in the house; på raden mest i fokus finner vi Monica Derbakk, Liv Beate Eidem, Inger Vagle og Kristine Wendt.
Leif Martin Kirknes
Homofil same og dermed helt klart en minoritet; Erlend Elias var konferansier.
Leif Martin Kirknes
Montørjenter i topp humør etter Heidi Lies pris
Leif Martin Kirknes