JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fritid

Ares «guilty pleasure» er å spille cello

Telemontør og tillitsvalgt Are Bergli Heier kunne ingenting om noter og klassisk musikk for fire og et halvt år siden. Nå spiller han cello i symfoniorkester.
 Are Bergli Heier og celloen er blitt følgesvenner og det har gitt ham innpass i Østfold symfoniorkester.

Are Bergli Heier og celloen er blitt følgesvenner og det har gitt ham innpass i Østfold symfoniorkester.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg tok med farmora mi på konsert i Fredrikstad og trodde aldri hun skulle like det, men så ble hun nesten litt frelst, gitt, sier Are Bergli Heier (32) og smiler, ulastelig antrukket i svart dress etter nok en vel gjennomført konsert med Østfold symfoniorkester.

Der har han de to siste årene sittet på plassen sin i cellorekka.

Kirkemusikk, samtidsmusikk og korverker er kanskje ikke det man først assosierer med den joviale 32-åringen, som i dag leder EL og IT-klubben i OneCo Networks, leder Distrikt Østfold og sitter i forbundsstyret i EL og IT. I tillegg er han også politisk engasjert for SV i hjembyen Sarpsborg.

Flere timer i uka

Men faktum er at han de siste fire og et halvt årene har brukt flere timer i uka på sin nye hobby - cello, samtidig som han også har rukket å bli småbarnsfar.

Det var på en flytur med forbundsstyret til Hammerfest i fjor høst at han først avslørte for Nettverk at han hadde en «guilty pleasure».

– Jeg spiller cello, sa han.

Da var det naturlig at vi også ville oppleve ham på konsert.

Artig og utfordrende

I februar spilte Østfold symfoniorkester to kirkekonserter i Glemmen og Hærland kirke, i anledning hundreårsjubileet til komponisten og organisten Egil Hovland.

Det ble en flott opplevelse med amatørorkesteret, som markedsfører seg som et kvalitetsorkester som kan fremføre et klassisk orkesterrepertoar. Her samles talenter fra musikkskoler, gode amatører og folk med fartstid fra profesjonelle symfoniorkester.

– Jeg er nok blant dem med minst erfaring her, kom inn som relativt fersk, men det er moro å være med, artig og utfordrende, noen ganger også i overkant utfordrende, som det siste stykket vi spilte nå i kveld, ler 32-åringen.

Så det på you-tube

Hvordan i all verden ble det cello? Are Bergli Heier forteller at det var en kamerat som introduserte ham for en youtube-video med piano og cello.

– Det hørtes gørtøft ut, sier han.

– Men så så jeg på prisen for en cello og syntes det var rådyrt. Så da endte jeg opp med å kjøpe meg gitar - men det fikk jeg ikke til!

Det ble cello til slutt.

– Jeg ringte hjem til kjerringa og sa at det kommer en pakke på døra. Det ble ikke så veldig godt mottatt.

Totalt ga han rundt 12.000 kroner for instrument, kasse og bue. En relativt rimelig sum sammenlignet med det du ellers kan få kjøpt. De beste strykeinstrumentene kan gå for sekssifrede beløp og vel så det.

Noter på Ipad

Han har gått på kurs hos en cello-lærer i fire og et halvt år og gjør det fortsatt.

– Det første han spurte om var om jeg kunne noter. Nei, sa jeg. – Vi tar det underveis, svarte han.

I dag leser Are noter, på et eget note-nettbrett, som er noe større enn en vanlig Ipad, og blar seg fram og tilbake med hjelp av en fotpedal.

– Jeg er av få i orkesteret som bruker det, så det har jeg investert i. Jeg tror ikke jeg ville ha klart å holde orden på notearkene skulle jeg hatt dem på papir. Nå kan jeg trykke meg litt fram og tilbake med foten, ingen som merker det, forklarer han.

I orkesteret har han så langt spilt fire eller fem konserter.

– Det siste stykket du spilte var ganske avansert?

– Jeg spilte nok ikke så mye som det så ut til at jeg spilte, altså, ler han.

– Det er så mye raske partier, jeg leser ikke notene raskt nok, det er et kjempeproblem i og med at jeg ikke har spilt så lenge. Når det begynner å gå i den hastigheten der på slutten så tror jeg at jeg vet hvor jeg er hen, men egentlig ligger jeg en takt bak eller foran. Men jeg gir meg ikke, sier Are.

– Hvor mye tid og krefter investerer du i å øve?

– Det er øvelse i orkesteret hver torsdag og utenom går det nok med en tre-fire timer i uka.

Han er også i ferd med å bygge seg et eget øvringsrom hjemme.

– Det satt litt dypt inne hos hun hjemme at jeg skulle få det, men så har hun til gjengjeld et svært rom med PC’en sin og det er vesentlig større enn det jeg har fått, påpeker Are Bergli Heier.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse