JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lefdal Installasjon benyttet innleide elektrikere uten kontrakt:

Bærum kommune griper inn mot ulovlig innleie av elektrikere på prestisjeprosjekt

Innleide elektrikere jobber ulovlig på Bærum kommunes demenslandsby, skrev Budstikka. Tillitsvalgt mener han fikk munnkurv. Nå ber kommunen Lefdal Installasjon om å rydde opp.
ULOVLIG INNLEIE: Lefdal Innstallasjon AS bruker ulovlig arbeidskraft under byggingen av Carpe Diem på Dønski byggherre Bærum kommune

ULOVLIG INNLEIE: Lefdal Innstallasjon AS bruker ulovlig arbeidskraft under byggingen av Carpe Diem på Dønski byggherre Bærum kommune

Budstikka

knut.viggen@lomedia.no

I går mente eiendomsdirektøren at kommunen ikke skulle blande seg inn i interne anliggende hos leverandøren Lefdal Installasjon og at «det er ufattelig mange ting som inngår i arbeidsmiljøloven. Det er i utgangspunktet utenfor kontrakten vi har med firmaet og derfor skal vi ikke blande oss inn i bedriftsinterne ting».

I dag kommer et helt annet budskap fra eiendomsdirektør Kristin Fagerhaug.

p

– Bærum kommune aksepterer ikke ulovlig innleie av arbeidskraft hos leverandører og underleverandører i våre byggeprosjekter. Det er avdekket forhold som faller utenfor kommunens lov- og forskriftsmessige kontrollsystemer, skriver Fagerhaug på Bærum kommunes hjemmeside.

– Vi har besluttet å be om en skriftlig redegjørelse for lovligheten av bruk av innleide arbeidere, og hvilke umiddelbare tiltak som blir gjennomført for å rette opp i forholdene. Kommunen vil følge saken nøye for å sikre at arbeidene ved byggeprosjektet er i tråd med lovverket.

HR/Personal-sjef i Lefdal, Bente Lampe, skriver i en epost at de har en løpende dialog med kommunen.

– Og vi svarer på alle spørsmål de måtte ha, sier hun.

Arbeider uten kontrakt

Lokalavisa Budstikka kunne i dag avdekke at Lefdal Installasjon, en av Osloområdets største og mest meritterte installasjonsbedrifter, benytter innleide elektrikere uten kontrakt på Bærum kommunes nye demenslandsby, kalt Carpe Diem.

Det skal ifølge de tillitsvalgte ikke være noe i veien med de utenlandske arbeidstakernes arbeidsavtaler, hverken det som gjelder lønn eller øvrige arbeidsbetingelser.

Striden står rundt signering av en innleieavtale mellom de tillitsvalgte og ledelsen, slik arbeidsmiljøloven krever. Denne kontrakten skal blant annet regulere de innleides arbeidsvilkår og skal blant annet forhindre sosial dumping.

Uten en slik kontrakt har ikke de innleide arbeiderne lov til å jobbe på prosjektet, mente klubbleder Øystein Tømmervik.

Det samme innrømmet ledelsen i Lefdal Installasjon. Ledelsen mener klubben har hindret signering ved å kreve at en annen separat avtale skulle signeres før innleieprotokollen kunne finne sted.

– Da dette er to uavhengige prosesser, opplever ledelsen dette som et urimelig krav, skriver toppledelsen i selskapet i en epost til FriFagbevegelse.

Sliter med ledelsen

Klubbleder Øystein Tømmervik mener han er blitt nektet å nektet å besøke arbeidsplassen. Det benektes av ledelsen, som mener saken i Budstikka er feilaktig og ikke dekkende for de faktiske forholdene i prosjektet.

(Saken fortsetter under bildet)

Øystein Tømmervik er klubbleder i Lefdal.

Øystein Tømmervik er klubbleder i Lefdal.

Knut Viggen

Tømmervik sier han og klubben har slitt med å få et møte med ledelsen. På våren og sommeren har det vært planlagt tre innleiemøter. Alle møtene ble avlyst av ledelsen. Det var også satt opp et møte i september. Det ble avlyst av ledelsen, i følge den, på grunn av klubbens prioriteringsrekkefølge. Det kom forøvrig etter et vedtak på et klubbmøte.

Lefdal-ledelsen sier i sitt svar at de er opptatt av å være en seriøs bedrift som forholder seg til gjeldende regelverk.

– Ledelsen har tung, faglig og kommersiell kompetanse, og har målrettet jobbet for å styrke selskapets rutiner og oppfølging for å sikre trygge arbeidsplasser, skriver de.

Tømmervik mener at noe av den manglende kommunikasjonen skyldes at to direktører og to på HR er helt nye i elektrofaget.

– Lefdal Installasjon byttet ledelse i 2016. Etter dette har lovverket blitt håndtert dårligere. De som leder bedriften vår har aldri vært elektrikere. De har for dårlig kunnskap om lov og arbeidsliv. De har ikke interesse for å lære seg lovene heller. Jeg tror de prøver på den enkleste løsningen. sa Tømmervik til Budstikka.

p

Lite tillitsvalgttid

I etterkant av oppslaget i lokalavisa sier Tømmervik at han ble oppringt og kraftig irettesatt.

– Har fått munnkurv, melder han til FriFagbevegelse i ettermiddag.

Det tilbakevises av ledelsen.

– Dette medfører ikke riktighet. I tråd med vanlig praksis har klubbleder avsatt tid til tillitsvalgtarbeid innenfor ordinær arbeidtsid, og står fritt til å bruke denne tiden, skriver ledelsen.

Tømmervik bekrefter at han ble ringt opp av avdelingsleder i etterkant av oppslaget og at tillitsvalgttiden er fast annenhver fredag og rundt 11 timer hver måned.

– Dette går med til å besvare spørsmål, følge opp saker, forberedelser til møter/saker, medlemsinfo og gjennomgå referater, pluss pluss, kontrer han.

– Når tillitsvalgte/undertegnede ber om mer tid, så har ikke dette blitt godkjent. Nå har vi over 100 medlemmer og 64 innleide, så dette krever mer tid. Jeg har bedt konkret om fire besøk på forskjellige arbeidsplasser, for å besøke medlemmer, nyansatte og innleide og fått konkret avvisning om dette og ingen ekstra tid, sier Tømmervik.

Han viser til at det i andre deler av landet ikke er uvanlig at tillitsvalgte er på heltid, med samme antall medlemmer og innleide.

Høy innleieandel

Innleieproblematikken i bygg og anlegg og den høye andelen innleide utenlandske arbeidere innen særlig elektro, er noe som opptar svært mange tillitsvalgte i EL og IT Forbundet, bare et par uker før landstariffkonferansen i LOK.

Før LO-kongressen i 2017 kom rapporten som blant avdekket at 44 prosent av alt elektroarbeid i bygg og anlegg i Oslo og Akershus var innleid.

Det har siden 2017 vært gjennomført en politisk streik, en politisk markering og en aksjonsdag for faste ansettelser.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen og daglig leder i arbeidsgiverforeningen Nelfo, Ove Guttormsen sto senest for en uke siden fram og oppfordret til ryddig bruk av innleie i elektrobransjen.

Nelfo og EL og IT Forbundet er enige om å følge avtalen fra byggebransjen og oppfordrer til ryddig bruk av innleie i elektrobransjen

– Prøver så godt de kan

Tømmervik legger ikke skjul på at han også er svært opptatt av den uheldige utviklingen på innleie i bransjen.

Han tar også bedriften sin litt i forsvar.

– Lefdal er blant de beste i Oslo og prøver så godt de kan, men bedriften er presset av konkurranse fra andre useriøse bedrifter uten tariffavtale, mener han.

Han sender likevel et stikk til ledelsen.

– Lefdal-ledelsen prøver å fokusere på sin egen toilkning av sunn fornuft, framfor å følge lov- og avtaleverk til punkt og prikke, slik klubben ønsker, sier han.

– Tillitsvalgte mener Lefdal Installasjon AS har de beste forutsteningene til å bli landets beste elektrobedrift, avslutter Øystein Tømmervik.

– Glad for svaret

Leder i Fagforbundet i Bærum, Bjørn M. Johnsen, sier han er glad for at kommunen har tatt grep.

– Kommunen kan ikke sitte og se på at lover og regler på et prosjekt som dette ikke overholdes, sier han.

Johnsen, som er representant for Arbeiderpartiet i det nye kommunestyret i Bærum, sier spørsmålet om Bærum kommune også skal innføre Oslo-modellen er noe som bør tas opp politisk når det nye kommunestyret samles.

Høyrestyrte Bærum kommune har til nå ikke villet innføre en modell, som setter krav om blant annet antall lærlinger og underentreprenører i byggeprosjekter.

– Vi er opptatt av at de som skal gjøre et arbeid for Bærum kommune skal oppfylle krav til antall lærlinger. Det er selvsagt enklere når det dreier seg om fast ansatte og ikke innleide, sier han.

– Intern oppvask

Jan Henrik Larsen, forbundssekretær i EL og IT Forbundet, reagerer sterkt på fremgangsmåten til ledelsen i Lefdal Installasjon AS. Han mener det er uhørt at tillitsvalgte behandles på denne måten. Han sier forbundet ble sjokkert over Bærum Kommunes første respons på oppslaget i Budstikka, men er nå lettet og glad for at kommunen tar ulovlig innleie på alvor.

– Forbundet forventer at det blir en intern oppvask på hvordan ledelsen i Lefdal har opptrådd ovenfor tillitsvalgt og ansatte»

EL OG IT: Jan Henrik Larsen er forbundssekretær i EL og IT Forbundet.

EL OG IT: Jan Henrik Larsen er forbundssekretær i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse