JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eystein Garberg mener pensjonsreformen er urettferdig mot arbeidere:

«Dette systemet har støtte fra LO, blir Eystein fortalt. Han kan ikke tro det er sant.»

Eystein Garberg har gitt ut en pensjonspamflett han håper rokker ved LO-kongressen senere i år.
KJEMPER VIDERE: Eystein Garberg har gitt ut film om rettferdig pensjon, og gir nå også ut bok om temaet. Han håper det blir debatt om problemstillingen på LO-kongressen.

KJEMPER VIDERE: Eystein Garberg har gitt ut film om rettferdig pensjon, og gir nå også ut bok om temaet. Han håper det blir debatt om problemstillingen på LO-kongressen.

Jan-Erik Østlie

leif.kirknes@lomedia.no

Eystein Garberg er leder i Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag og forkjemper for rettferdig pensjon. Nå har han gitt ut en pamflett om temaet, der også den unge elektrikeren Anita Gjersvold er med.

Nettverk har tidligere skrevet om Anita Gjersvold som er nødt til å jobbe til hun blir over 70 år for å få 66 prosent av lønna i pensjon, som er noe av grunnlaget for at Garberg mener dagens pensjonsordning er urettferdig. De færreste elektrikere holder ut i yrket etter å ha passert 60. Mange må gi seg med belastningsskader eller sykdom.

Ble overrasket

Pamfletten, med tittelen «Rettferdig pensjon på 1-2-3», er gitt ut av Manifest forlag og har 62 sider med tekst og bilder om temaet. For et år siden ble det også gitt ut en film om temaet, som nå er å finne på Youtube.

«Eystein oppdager at medlemmene i fagforeninga risikerer en pensjon på under 40 prosent av lønn etter mer enn 40 år i full jobb.

En akademiker med nøyaktig samme opptjening som en arbeider kan få 60.000 mer i pensjon hvert eneste år. Bare fordi han lever en akademikers liv med høyere levealder og senere yrkesstart.

Dette systemet har støtte fra LO, blir Eystein fortalt. Han kan ikke tro det er sant,» kan man lese på baksiden av pamfletten.

– Må gå i bresjen

Pensjonsreformen ble planlagt på starten av 2000-tallet og innført i 2011. Det var i forkant av dette at Garberg fattet interesse for pensjonstemaet og oppdaget at de unge rammes hardt i systemet som er innført.

– En gang var arbeiderbevegelsen en uredd forsvarer av arbeidsfolks interesser i kampen om folketrygden og AFP. Jeg tror det haster med å finne tilbake til den rollen, skriver Eystein Garberg blant annet i forordet.

PAMFLETT: Denne lille boka er gitt ut på Manifest forlag nå på starten av året.

PAMFLETT: Denne lille boka er gitt ut på Manifest forlag nå på starten av året.

faksimile

Han hevder litt senere i pamfletten at reformen ikke ble rettferdig og riktig. «LOs vedtak (på kongressen 2005, red.anm.) støtter faktisk ikke det systemet politikerne vedtok. Derfor må vi gå i bresjen for helt nødvendige forbedringer,» skriver Garberg.

«Vi krevde en pensjon som er rimelig rettferdig for yrkesgrupper med ulik levealder. Vi fikk en pensjonsreform som rendyrker høyrefolkets belønningsprinsipp. En reform som strider mot mye av det LO har kjempet for i 100 år,» kan man lese.

Kongress-tema i 2017?

På EL og IT Forbundets landsmøte i 2015 ble pensjonskampen vedtatt skjerpet fra forbundets side, og nå håper Eystein Garberg at temaet også tas behørig opp på LO-kongressen senere i år. AFP skal evalueres i 2018.

«Det er nå vi har sjansen. Kongressen må slå fast framtidsretta krav som gjenreiser LO som en kampkraft for rettferdig pensjon», skriver Garberg, hvorpå han lanserer tre steg i retning av det han oppfatter som mer rettferdig pensjon.

Det er også opprettet en egen aksjonsgruppe kalt «Rettferdig pensjon» der EL og IT-eren Øivind Wallentinsen sitter i styret i tillegg til Garberg, samt et knippe andre fagforeningsfeller fra andre forbund. Gruppa ledes av Svein Åge Samuelsen i LO Trondheim.

BELASTENDE JOBB: De færreste elektrikere holder ut etter fylte 60. Jobben tærer på skuldre og knær, blant annet. Her er Anita Gjersvold på vei ned en høy stige på arbeidsplassen sin, etter å ha inspisert solceller på taket.

BELASTENDE JOBB: De færreste elektrikere holder ut etter fylte 60. Jobben tærer på skuldre og knær, blant annet. Her er Anita Gjersvold på vei ned en høy stige på arbeidsplassen sin, etter å ha inspisert solceller på taket.

Leif Martin Kirknes

Garberg pryder også forsiden på dagens Klassekampen i anledning pensjonspamfletten. Han forteller til avisa at mange blir sjokkerte når han legger frem regnestykket:

– Når jeg forteller folk om dette, blir de helt målløse. De tror jeg kødder. Det er åpenbart for folk at en arbeider og akademiker som tjener like mye, jobber like mye og er pensjonist like lenge, ikke skal forskjellsbehandles.

I samme avis får han støtte av EL og IT-forbundsleder Jan Olav Andersen.

– Bildet av konsekvensene av pensjonsreformen begynner å bli ganske tydelig, og det er ganske stygt, sier Andersen til Klassekampen.

Les også oppdatering: Tor-Arne Solbakken lover Eystein Garberg pensjonsdebatt på LO-kongressen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse