JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik skal vi sikres nok elektrikere i 2035

EL og IT: – Vi må ha tilstrekkelig med lærlinger, læreplasser og attraktive arbeidsplasser

Når en fersk fagarbeider er tvunget til å jobbe i et bemanningsselskap de fire første årene blir heller ikke elektrikeryrket særlig attraktivt, mener forbundsleder Jan Olav Andersen.
FAGFOLK-DEBATT: Nelfo-sjef Ove Guttormsen, Turid Kristensen (H), forbundsleder Jan Olav Andersen  og rådgiver Jonas Bals med lærlingpatruljens vest etter debatten onsdag.

FAGFOLK-DEBATT: Nelfo-sjef Ove Guttormsen, Turid Kristensen (H), forbundsleder Jan Olav Andersen og rådgiver Jonas Bals med lærlingpatruljens vest etter debatten onsdag.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

– Mangelen på fagfolk er ikke noe som skjer plutselig, men er et resultat av en langvarig og kontinuerlig neglisjering, og det skal vi passe oss godt for, sier Nelfo-sjef Ove Guttormsen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at Norge vil mangle 100.000 fagarbeidere i 2035. Selv om søkningen til yrkesfagene viser en vekst i år, er det fortsatt langt fram til særlig bygg- og anleggsbransjen blir «friskmeldt».

Guttormsen var en av deltagerne i paneldebatten «Fagfolk i manko» i regi av EL og IT Forbundet på Arendalsuka onsdag, der nettopp frykten for at vi om få år vil mangle tusenvis av fagarbeidere – deriblant elektrikere og energimontører – var diskusjonstema.

Byggenæringen er positiv til ny lov som skal gjøre innleie vanskeligere

– Fortsatt god søkning

Nelfo-sjef Ove Guttormsen sier elektrobransjen fortsatt er ganske heldig stilt og har en bra posisjon. Det er god søkning til elektrofagene og fortsatt god tilgang på fagarbeidere. Men mange bransjer er kommet bakpå.

Han mener nøkkelen er en jevn og stabil tilgang på lærlinger og at bedriftene tilbyr utviklingsmuligheter.

– Vi må utvikle fagene videre og jobbe kontinuerlig med oppdatering og kompetanse, mener Guttormsen.

Han trekker særlig frem økt elektrifisering og behov for enda bredere kompetanse. Et eksempel er utbygging av et nett av ladestasjoner for el-biler der det ikke bare kreves kompetanse innen høy- og lavspenning, men også betalingssystemer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRAMTIDSTRO: Nelfo-sjef Ove Guttormsen mener elektro har en fin framtid.

FRAMTIDSTRO: Nelfo-sjef Ove Guttormsen mener elektro har en fin framtid.

Leif Martin Kirknes

Flere søker yrkesfag

Turid Kristensen (H), stortingspolitiker fra Akershus, er partiets talsperson for forskning og høyere utdanning, inkludert fagutdanning. Hun peker på at regjeringen har satt i gang et ganske stort yrkesutdanningsløft.

– Når det begynner å bli manko på fagfolk blir det også mer innleie. Hvis alle skiltene på en arbeidsplass står på polsk er det ikke veldig attraktivt å søke seg til disse yrkene heller. Derfor må vi rekruttere flere inn i yrkesfag, forklarer Kristensen.

– Og så er det en faktor til, nemlig oppfatningen foreldre og rådgivere i skolen har om yrkesfag. Når elevene får råd om at «du som er smart skal ikke velge yrkesfag» og når bare 40 prosent av foreldre på landsbasis vil anbefale sine barn å velge yrkesfag, blir det skjevt, mener Kristensen.

Hun tror noe av grunnen til at det er slik er at folk ikke er kjent med de mulighetene som finnes for de som velger yrkesrettet utdanning.

– Derfor er det veldig gledelig at søkertallet til yrkesfagene har gått opp.

Flere elever velger yrkesfag. – Svært gledelig, sier ministeren

Flere barrierer

Forbundsleder Jan Olav Andersen, mener det er tre barrierer som hindrer tilgangen på fagarbeidere.

– Først må du ha tilstrekkelig antall elever, dernest tilstrekkelig antall læreplasser. Begge disse er det problemer med i dag. Og når man er ferdig med læretida må du jo ha attraktive jobber å tilby. Når en nyutdannet fagarbeider må gjennom fire år i et bemanningsbyrå før hun kan få fast trygg jobb, gjør det noe. Det er en helhet man må være klar over, sier Jan Olav Andersen.

Jonas Bals, utdannet maler, tidligere rådgiver for Ap-leder Jonas Gahr Støre og forfatter av boken «Hvem skal bygge landet?», sier fagforeninga han er medlem av, for noen år siden laget en norsk versjon av country-sangen «mama, don't let your sons grow up to be cowboys» som fikk tittelen «mamma, la ikke din sønn bli bygningsarbeider».

– Mens vi før sang den med et smil, har smilet stivna de siste årene, sier han.

– Og det henger sammen med utviklinga i arbeidslivet de siste årene som har gått i så fryktelig, fryktelig gæli retning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEBATT: Forbundsleder Jan Olav Andersen i debatt med Høyres Turid Kristensen om kompetanse og fagutdanning.

DEBATT: Forbundsleder Jan Olav Andersen i debatt med Høyres Turid Kristensen om kompetanse og fagutdanning.

Leif Martin Kirknes

Gammeldagse holdninger

Ove Guttormsen mener vår forståelse av hva som er en fagarbeider er veldig gammeldags.

– Ser vi på samfunnet rundt oss er det i ferd med å bli ufattelig avansert, men også ufattelig sårbart. En fagarbeider er en person som sørger for at samfunnet fungerer, og fagarbeider er derfor et komplisert og fremtidsrettet yrke, sier Nelfo-sjefen og får støtte av Jonas Bals.

– Forsker og sosiolog Ivar Frønes har sagt at det er grovt urettferdig at en med en sammenrasket bachelor kan si at han er høyere utdanna, mens en som er fagarbeider for alltid blir sett på som lavt utdanna. Det er en uhyre gammeldags oppfatning, mener Bals.

EL og IT Forbundet refser regjeringens snarvei til yrkesfag: – Fullstendig faglig uforstandig og feil

Innleie er blitt normalt

Forbundsleder Andersen mener det er den selvstendige fagarbeideren som er nøkkelen i den produktivitetsveksten som Norge har sett de siste årene.

– Dette er det første bedriftene mister når man mister kompetanse. Jeg er litt redd for Guttormsens darwinistiske tro på at de beste vil tiltrekke seg de beste, den er litt skummel. Vi ser i dag at bedrifter får oppdrag i en størrelsesorden de aldri skulle hatt, nettopp fordi det er så enorm tilgang på arbeidskraft via bemanningsbransjen og innleie fra utlandet. Når over 90 prosent innen bygg- og anlegg i Oslo og Akershus er innleid fra bemanningsselskap, forteller det sitt.

Hans motpart på arbeidsgiversiden, Ove Guttormsen, mener enhver bedrift som kvitter seg med grunnkompetanse gjør noe feil og at å basere seg på at andre eier kompetansen ikke er langsiktig. Men innleie trengs for å ta toppene.

Den virkelighetsbeskrivelsen er ikke Jan Olav Andersen helt med på.

– I byggebransjen handler det ikke om å ta topper i dette hele tatt, dette er blitt en normalsituasjon. Og det vi ser har ekstremt uheldige konsekvenser. Du får voldsomt segregerte arbeidsplasser, der de utenlandske sitter for seg sjøl, og de norske for seg sjøl. Dette er ikke et toppfenomen, det er det normale.

Regjeringa må trappe opp innsatsen for mer etter- og videreutdanning, mener LO

– Følger markedslogikken

Jonas Bals mener byggeplass- og anleggsledere følger ren markedslogikk når de leier inn billig arbeidskraft og viser til at det forrige byrådet i Oslo blant annet stilte krav om at en så og så stor del skulle utføres av ufaglærte, nettopp for å sikre lav timelønn.

– Det offentlige har muligheter til å stille krav, slik vi nå ser det gjennom den nye Oslo-modellen, Skiens- og Telemarks-modellen, krav om så og så mange prosent lærlinger og fagarbeidere, sier Jonas Bals, som skulle ønske man hadde begrenset mulighetene til innleie allerede i 2005.

– Den gang skyldte man på EØS-avtalen. Hvordan hadde det sett ut i byggebransjen om man likevel hadde innført begrensninger? I stedet er det blitt sånn at de jobbene vi skal rekruttere ungdom til kalles polakkyrker. Det er ikke håpløst, men både murerfaget, malerfaget og tømmerfaget er i krise. Jeg er genuint bekymra for om vi klarer å vedlikeholde og bygge nytt om noen få år. Jeg hadde et bekymringsfullt møte med forskere like før jeg slutta på Stortinget. de sa at veldig mange av de som går på yrkesfag i dag ikke har lyst til å fortsette så lenge i yrket som fagarbeidere, men vil utvikle seg videre, forteller Bals.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE BRA: Jonas Bals mener utviklingen i bygg og anlegg har gått i helt feil retning.

IKKE BRA: Jonas Bals mener utviklingen i bygg og anlegg har gått i helt feil retning.

Leif Martin Kirknes

– Politikk virker

Ove Guttomsen deler ikke Jonas Bals' bekymring når det gjelder elektro, og mener bransjen kan tilby mye. Jan Olav Andersen mener det er utrolig viktig å unngå oppsplitting og holde faget samlet.

– Men vi må spørre oss hvorfor det er blitt sånn. Og jeg mener det er fordi politikk virker. Bemanningsbransjen var forbudt til 2000 – før dette var ikke innleie noe problem og man leide inn folk fra andre produksjonsselskap. Man har grovt undervurdert det frislippet og den kraften som det representerte, og derfor er vi kommet dit vi er i dag, sier Andersen.

Turid Kristensen (H) tror ikke det er for sent, og setter sin lit til at vi nå er inne i en stor endring på yrkesfag, noe som søkertallene kan bære bud om.

– Vi er inne i den største endringen på yrkesfag på mange, mange år. Vi endrer for å få mer spesialisering, man yrkesretter mer en del av fellesfagene.

4 av 10 velgere er usikre på hvem som har best politikk for arbeidsledige

Styrke lærlingeordningen

Jan Olav Andersen tror styrking av lærlingeordningen er nøkkelen til å styrke fagarbeideren.

– Så er det selvfølgelig sånn at bransjen klarte å dimensjonere skoleklasser. Jeg tror, Ove, at den systematiske jobben med å skaffe lærlingeplasser må bransjen selv løse. I dag er det slik at 25 prosent ikke får læreplass. Og en god del av dine bedrifter har ikke lærlinger i det hele tatt, sier Andersen.

– Og så er det slik at bransjen burde og kunne hatt en sterkere stemme når det gjelder opprettelse av nye læreplasser. bransjen vet best hvor det er mest behov, sier han.

ENGASJERENDE: Ungdomsleder Dagfinn Svanøe kastet seg inn i debatten etter at panelet hadde sagt sitt om kompetanse og fagarbeidere.

ENGASJERENDE: Ungdomsleder Dagfinn Svanøe kastet seg inn i debatten etter at panelet hadde sagt sitt om kompetanse og fagarbeidere.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse