Statsbudsjettet 2019:
EL og IT Forbundet: – Ikke noe statsbudsjett for framtida
EL og IT Forbundet mener de store skattekuttene går på bekostning av nødvendige investeringer for framtida, som for eksempel fornybar energi, arbeid, kompetanse og digital infrastruktur.
GJENKJENNELIG: Leder i EL og IT Forbundet. Jan Olav Andersen, mener regjeringens forslag til statsbudsjett er gjenkjennelig: Skattelette til de rikeste finansieres med kutt for arbeidsfolk.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Profilen er gjenkjennelig. Det gis store skattekutt, samtidig som skatten på diett øker, dermed øker skatten for arbeidsfolk. De kutter på dagpengeperioden for permitterte. Her skal tydeligvis arbeidsfolk finansiere skattelette for de rikeste, sier Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet.
Ikke helt uventet, er EL og IT Forbundet kritisk til regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt fram i dag. Regjeringen foreslår nye skatte- og avgiftslettelser på om lag 1,7 milliarder kroner bokført i 2019. Dette inkluderer blant annet økt bunnfradrag i formueskatten til 1,5 millioner kroner, reduksjon av den maksimale satsen for eiendomsskatt fra sju til fem promille og at eiendomsskattegrunnlaget ikke skal kunne overstige 70 prosent av markedsverdien.
Regjeringen foreslår også å redusere selskaps- og personskatten fra 23 til 22 prosent i 2019.
• De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista
Vil ha mer klima-støtte
EL og IT Forbundet peker på at den nye FN-rapporten om klima, som ble lagt fram tidligere i dag, viser at vi må halvere klimautslippene hvert tiår framover. Forbundet mener regjeringens klimatiltak ikke er sterke nok til å svare på denne utfordringen. Enova får tilført 344 millioner kroner. Det er for lite ifølge EL og IT
– Vi mener ENOVA-støtten minst må fordobles. På klima er det ingen ambisjon, slik vi ser budsjettet, sier Jan Olav Andersen. Forbundet mener Stortinget bør bruke klimarapporten fra FN som rettesnor i behandlingen av budsjettforslaget, og sikre en langt mer kraftfull satsing på klima og fornybar energi.
– En slik satsing ville vært et viktig bidrag til et reelt skifte fra satsing på fossile til satsing på fornybare arbeidsplasser og velferd utover oljealderen, mener Jan Olav Andersen.
• Regjeringen vil overføre tre milliarder til Enova og klimatiltak
Mer til arbeid og kompetanse
EL og IT Forbundet etterlyser en bred satsing på kompetanse for å legge grunnlaget for full sysselsetting framover. NAVs oppfølging av brukerne må styrkes, med flere og bedre arbeidsmarkedstiltak. Det må bli mer bruk av opplærings- og utdanningstiltak, med vridning mot videregående opplæring, og med særlig vekt på yrkesfag, mener forbundet.
EL og IT sier budsjettet har flere gode teknologisatsinger, men Stortinget må konkretiseres at det skal bevilges penger til flere nye IKT-studieplasser.
– Flere IKT-studieplasser er noe vi etterlyser, sier forbundslederen.
• IKT-Norge er skuffet over null nye IT-studieplasser i statsbudsjettet
Flere norske arbeidsplasser
Statsbudsjettet setter av store penger på samferdsel på bane, vei og tunnel. Når samfunnet bruker store midler på denne sektoren, så er det viktig hvordan kontraktene tildeles. Her må regjeringen legge fram en plan for hvordan mest mulig av investeringene kan bidra til å øke kompetanse, konkurransekraft for næringslivet og flere arbeidsplasser i Norge, heter det i uttalelsen EL og IT har lagt ut på sin hjemmeside.
EL og IT er også opptatt av kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i en tid der det går godt for norsk økonomi.
– Lykkes vi, vil det styrke muligheten for å få grupper som sliter inn på arbeidsmarkedet. Dessverre ser vi at det heller ikke i år satses nok på dette området. 20 millioner kroner til a-krimsentrene kompenserer ikke for kuttene gjennom flere år som følge av en avbyråkratiserings- og effektivitetsreform, skriver forbundet.
Bra med redusert el-avgift
EL og IT Forbundet deler Energi Norges glede over redusert elavgift, men reagerer negativt på at utjevningsordningen for nettleie, som bidrar til redusert strømregning for folk i områder av landet med høyest nettkostnader, kuttes.
Stortinget ba i mars 2018 regjeringen om å utrede ulike modeller for utjevning av nettariffene i Norge og komme tilbake til Stortinget med dette som egen sak høsten 2018.
• Regjeringen reduserer elavgiften, men øker grunnrenteskatten
Kutt i bredbåndsatsingen
Regjeringen kutter også ordningen for tilskudd til bredbåndsutbygging i kommuner som har dårlig bredbåndsdekning fra 150 millioner til i underkant av 100 millioner. Nasjonal kommunikasjonsmyndighets dekningsrapport for 2017 viser at to av fem husstander i distriktene ikke har tilbud om høykapasitetsnett.
– Regjeringens forslag til kutt er dårlig distriktspolitikk og dårlig næringspolitikk, mener Jan Olav Andersen.
Økte forskjeller
– Tendensen i denne regjeringens politikk er 1,7 milliarder i skatte- og avgiftslettelser, samt kutt i diett og dagpenger. Skattelette er ikke aktiv næringspolitikk, men en politikk for økte forskjeller, sier Jan Olav Andersen.
Les også:
• Regjeringen øker ikke fagforeningsfradraget
• Regjeringa øker skatten på diett i jobbreiser – igjen
• Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad
• Regjeringen lar Color Line flagge om – 700 norske sjøfolk blir satt på land