JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

IKT-Norge er skuffet over null nye IT-studieplasser i statsbudsjettet

Ingen nye IKT-studieplasser i statsbudsjettet for 2019. Det bekymrer IKT-Norges direktør Heidi Austlid, som nå håper KrF redder IT-fremtiden.
I VANDREHALLEN: Heidi Austlid og Line Gaare Paulsen i IKT-Norge.

I VANDREHALLEN: Heidi Austlid og Line Gaare Paulsen i IKT-Norge.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Vi er innmari skuffet over at Venstre ser ut til å få til mer i opposisjon enn i posisjon, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge, etter at statsbudsjettet for 2019 er lagt frem.

Det ligger ikke en eneste IT-studieplass i budsjettet for neste år, påpeker hun, og det er ugreit når behovet er minst 5.000 studieplasser i inneværende fireårsperiode for å møte etterspørselen i det allerede støvsugde markedet for IT-ekspertise. I fjor kom det 1.000 nye. Men i år altså null, ifølge Austlid.

– Venstre har vært tydelig på dette tidligere og vært et parti som faktisk har fått gjennomslag. I en tid der vi må, og det legges opp til, å øke digitaliseringstakten i offentlig sektor og næringslivet, vil det ikke være nok folk som kan utgjøre jobbene på kort eller lang sikt. Nå må vi sette vår litt til at KrF klarer å gjøre en jobb! De er kanskje ikke det fremste digitaliseringspartiet, men de vil spille en kjemperolle når Stortinget må gå inn og gjøre et løft, sier Austlid.

EL og IT Forbundet: – Ikke noe statsbudsjett for framtida

Ikke hurra-verdig

At det er lagt opp til en langtidsplan for forskning der 800 millioner kroner er satt av til «teknologiløft», som kanskje kan brukes på IT-studieplasser, høres noe diffust ut mener Austlid.

– 5.000 IT-studieplasser, som vi minimum må opp på, er bare et forsiktig estimat. I Danmark sier man 20.000 og i Sverige 70.000. Vi vet at ungdom vil studere teknologi og at næringen er renska for teknologikompetanse. Flere IT-studieplasser er helt avgjørende for å lykkes, sier hun.

Ellers fastslår hun at det er satt av 1,7 milliarder til digitalisering. Beløpet har ligger rundt en milliard de siste åra, så prisvekst og slikt tatt i betraktning, finner ikke Austlid noen grunn til å rope hurra for beløpet.

Det er bra at hoveddelen av pengene går til Nav, for der er det behov, og med noe penger også til ting som barnevern. Men det er ikke noen tekno-revolusjon på gang, fastslår Austlid.

– Det er ingenting i dette budsjettet som vil gi push-varsel til innbyggerne, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

SAMTALE: IKT-Norges Heidi Austlid slår av en prat med Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Lise Lyngsnes Randeberg fra Tekna.

SAMTALE: IKT-Norges Heidi Austlid slår av en prat med Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Lise Lyngsnes Randeberg fra Tekna.

Leif Martin Kirknes

Kompetanse

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg har også kommentarer til budsjettet.

– Regjeringens forslag til statsbudsjett er et godt steg i riktig retning for å sikre teknologisk utvikling og et konkurransedyktig næringsliv, men det er nesten blottet for kompetansetiltak for de høyt utdannede, sier hun.

– For at teknologer skal kunne bidra til økt innovasjonsfart og digitalisering, så krever Tekna at regjeringen satser på tiltak som også bidrar til kompetanseheving for de høyt utdannede.

Håkon Haugli i Abelia har også fått med seg budsjettet, og til Nettverk omtaler han det som «et grått budsjett».

– Regjeringen har forstått betydningen av digitalisering, men har fortsatt et stykke å gå i forstå best mulig bruk av midlene, sier leder for teknologi og digitalisering i Abelia, Kjetil Thorvik Brun, i en pressemelding etter å ha finlest budsjettet.

Regjeringen reduserer elavgiften, men øker grunnrenteskatten

Mye fornying

Her er budsjettforslagene vi har funnet innen IT:

GENERELT: 1,7 milliarder kroner foreslås bevilget til digitaliseringstiltak på fagområdene til flere departementer. Tilsagnsramme på 127,2 millioner kroner til medfinansieringsordningen for digitaliseringsprosjekter.

NAV: IKT-modernisering i Arbeids- og velferdsetaten, blant annet med selvbetjeningsløsninger og bedre sikkerhet. Det foreslås å starte «Prosjekt 3» i 2019, der nye løsninger for sykepenger, pleiepenger og omsorgspenger skal på plass. 423,5 millioner kroner foreslås bevilget til dette i 2019.

DIVERSE IKT-FORNYING: 50 millioner til modernisering av Skatteetatens merverdiavgiftssystem, som begynner å trekke på åra. 60 millioner kroner til modernisering av folkeregisteret i helse- og omsorgsektoren. 30 millioner kroner til digitalt løft for barnevernet som i dag jobber mye manuelt og papirbasert. 50 millioner kroner til Statens pensjonskasse til IKT-utvikling.

DIVERSE IKT-FORNYING II: 40 millioner koner til videreføring av prosjektet «Digitale domstoler» og 13 millioner kroner til teknisk utstyr i domstolene. Domstolene skal også få beholde gevinster høstet av «Digitale domstoler». 40 millioner kroner til arbeidet med å etablere en felles IKT-løsning for Statsministerens kontor, departementene og Departementenes servicesenter. 50 millioner kroner til utvikling av systemstøtte til Tolletatens grensekontroll

Regjeringen vil overføre tre milliarder til Enova og klimatiltak

Sikkerhet og tele

IT-SIKKERHET: 316 millioner kroner til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet for at de skal sette seg i stand til å implementere og starte utøvelsen av nye og utvidede oppgaver med bakgrunn i ny sikkerhetslov. 25 mill. til PST for å jobbe mot «hybride trusler» og cybertrusler. 17,5 mill. som UNIT skal bruke til å etablere et program for informasjonssikkerhet i universitets- og høyskolesektoren.

TELEKOM: 183 millioner kroner til telesikkerhet og –beredskap, i tillegg til at bevilgningen på 40 millioner for alternativt kjernenett videreføres og videreføring av de 40 millioner kroner som er satt av for å tilrettelegge for flere fiberkabler til utlandet + tilsagnsfullmakt på inntil 20 millioner kroner. 99,75 millioner kroner til bredbåndsutbygging der det ikke finnes kommersielt grunnlag for utbygging. 150 millioner kroner til å frigjøre 700MHz-frekvensbåndet med tanke på kommende 5G.

TILSYN O.L.: 6 millioner kroner mer til Forbrukertilsynet som er tiltenkt styrket tilsyn og veiledning i digitale medier som blogger og nettsamfunn. 2 millioner kroner til Datatilsynet. 300.000 til Personvernnemnda. 23 millioner kroner økning til Statens helsetilsyn knyttet til forslag om utvidet varslerordning og tilsyn med IKT-løsningene i helse- og omsorgssektoren.

Regjeringen øker ikke fagforeningsfradraget

Forskning, kompetanse

FORSKNING: 65 millioner kroner til forskning på muliggjørende teknologier (Kunnskapsdep.), 10 mill. til IKTPLUSS-programmet i Forskningsrådet (Moderniseringsdep.), 10 millioner kroner til å følge opp «Digital 21»-strategien (Næringsdep.), 10 mill. til Pilot-T-ordningen i Forskningsrådet (Samferdselsdep.) og 126 mill. til videreføring og opptrapping av tildelte studieplasser 2015-2018.

KOMPETANSE: 3,55 millioner kroner til Seniornett Norge, 2 millioner kroner til en tilskuddsordning for å øke den digitale deltakelsen og kompetansen i befolkningen, «Digihjelpen», og 1.5 millioner kroner til Kompetanse Norge for å videreutvikle opplæringsressursene under «Digidel». 130 millioner kroner til gjennomføring av kompetansereformen «Lære hele livet».

REGELVERK: Det foreslås at Skatteetaten og Tolletaten skal kunne få bruke personopplysninger under utvikling og testing av IT-systemer.

LA FREM BUDSJETT: Siv Jensen på vei mot Stortinget like før klokka 10 i dag.

LA FREM BUDSJETT: Siv Jensen på vei mot Stortinget like før klokka 10 i dag.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse