JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet krever etterutdanning for permitterte

EL og IT nevner dronekurs og kurs i smarthusteknologi som eksempler på kompetanseheving i elektrofagene.
DRONEKURS: Statnett-ansatte på dronekurs i 2017. Nå nevnes dette som et eksempel på en mulig etterutdanning for permitterte innen elektro/energi.

DRONEKURS: Statnett-ansatte på dronekurs i 2017. Nå nevnes dette som et eksempel på en mulig etterutdanning for permitterte innen elektro/energi.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Forbundsstyret i EL og IT Forbundet mener regjeringen må komme med treffsikre tiltak som øker aktiviteten i økonomien og får de som nå permitteres som følge av koronakrisen raskt tilbake i arbeid.

Det går fram av en uttalelse enstemmig vedtatt av forbundsstyret torsdag 26. mars.

Les: Arbeiderpartiet vil mangedoble bevilgningene til kompetansepåfyll.

EL og IT Forbundet har til nå registrert rundt 550 permitterte medlemmer, men frykter tallet vil øke betydelig hvis store bedrifter, bygg og anlegg eller oljesektoren må stenge helt eller delvis ned, som følge av karantene eller mangel på oppdrag.

Etter- og videreutdanning

EL og IT Forbundet har i hele sin historie har vært opptatt av etter- og videreutdanning av medlemmene. Forgjengeren, NEKF, gjennomførte i 1996 en åtte uker lang streik for retten til etter- og videreutdanning og flere av fagforeningene arrangerer jevnlige oppdateringskurs for blant annet elektrikere og telekommontører.

Nå mener forbundet at krisen vi er inne i, og som ser ut til å bli en av de mest omfattende på flere tiår, bør benyttes til økt innsats på kompetanseheving og bedriftsinterne tiltak.

Krever raske tiltak

Regjeringen har økt støtten til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring med 50 millioner og samtidig varslet at den vil legge fram flere forslag før påske.

EL og IT Forbundet vil at regjeringen trapper opp innsatsen på dette området og mener ansatte som blir permitterte må få muligheten til å kombinere det med etter- og videreutdanning.

– Utdanningssektoren må bidra gjennom å legge til rette for nettbaserte tilbud. Vi forventer også at politikerne bidrar. Regjeringens varslede stortingsmelding om livslang læring må bli et viktig bidrag, men koronasituasjonen krever også tiltak som virker raskt, heter det i uttalelsen fra forbundet.

Droner og smarthus

Eksempler på kursbehov innen IKT kan for eksempel være knyttet til trygg håndtering av sensitiv data eller etiske problemstillinger knyttet til bruk av kunstig intelligens. Innen elektrofagene kan det for eksempel være bruk av droner i vedlikehold av kraftnettet eller installering av nye, smarte strømstyringssystemer, skriver forbundet.

80 prosent tilskudd

EL og IT Forbundet krever at støtten til bedriftsintern opplæring styrkes ytterligere, utover det som er vedtatt. Som et midlertidig tiltak må også tilskuddsbegrensningen økes fra 70 til 80 prosent av virksomhetens kostnader knyttet til opplæringen, krever forbundet.

Lærlinger må sikres

EL og IT Forbundet slår også et slag for lærlingene og forventer at regjeringen sikrer alle permitterte lærlinger dagpenger på nivå med den lønnen de har som lærlinger. Forbundet mener dette også må gjelde lærlinger med inntekt på under 74.894 kroner (0,75 G), som er minstekravet for å ha rett på dagpenger fra NAV for alminnelig ansatte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse