JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VANNKRAFT: Zakariasdammen-demningen. Flere av Tafjords kraftverk har drift i tilknytning til vannet. (Illustrasjonsfoto)

VANNKRAFT: Zakariasdammen-demningen. Flere av Tafjords kraftverk har drift i tilknytning til vannet. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Statsbudsjettet

EL og IT og Energi Norge håper skatteendring vil gi mer fornybar energi, flere arbeidsplasser og samfunnsinntekter

Både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i fornybarnæringen har et klart ønske for neste års statsbudsjett. Endring av grunnrenteskatten for vannkraft.30.09.2020
14:21
01.10.2020 10:21

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

– Vi har ett ønske i år, og det er at regjeringen endrer på grunnrenteskatten for vannkraft slik at det blir lønnsomt å utvide dagens produksjon. Det vil gi Norge mer fornybar energi til å løse klimaproblemet, og det vil skape nye arbeidsplasser og inntekter til bedrifter og kommuner, skriver informasjonssjef i Energi Norge, Aslak Øverås i en epost.

Ønsket kommer som svar på spørsmål om hva han vil ha i statsbudsjettet for 2021, som er like om hjørnet.

Øverås peker på at endringer i skatteregimet for vannkraft etter 2007 har gjort det stadig dyrere for eierne å modernisere eller bygge nytt. Problemet er at det ikke gis fradrag for lånekostnader i grunnrenteskatten, bare et lavt skjermingsfradrag, oppsummerer Øverås.

– Nye prosjekter risikerer dermed å betale mer i skatt enn de har i overskudd. Da blir det ikke særlig attraktivt å investere i vår viktigste og kanskje mest miljøvennlige fornybarressurs. Et skrekkeksempel er Jøssang kraftverk i Rogaland, som gikk nærmere ni millioner i minus i 2018. Likevel måtte det betale 2,5 millioner i grunnrenteskatt, påpeker Øverås.

Har klare forventninger

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, er enig i dette kravet og har også endringer i kraftskatten som ett av forbundets viktigste ønsker i det kommende statsbudsjettet.

– I dette tilfellet er det allerede et flertall av partiene på Stortinget som sier de vil ha en endring. Vi er spent på hva denne endringen vil innebære, men vi forventer at regjeringen kommer med en løsning, sier han.

I august var Andersen og andre representanter for vannkraftnæringen, NHO og LO i møte med statsminister Erna Solberg, der vannkraftskatten var tema. Også Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet deltok i møtet. Forbundslederen tror ikke dette møtet hadde kommet i stand hvis det ikke hadde vært etablert et politisk flertall for en skatteendring.

(saken fortsetter under bildet)

MØTTE ERNA: Representanter for vannkraftnæringen, NHO og LO  var i møte med statsminister Erna Solberg 25. august for å diskutere vannkraftskatten.

MØTTE ERNA: Representanter for vannkraftnæringen, NHO og LO var i møte med statsminister Erna Solberg 25. august for å diskutere vannkraftskatten.

Energi Norge

– Denne saken har vi jobbet med i flere år og det er fordi vi er overbevist om at dette er samfunnsmessig smart å gjøre. Utløser vi disse investeringene, vil det samlet sett bidra til økte inntekter for det offentlige, både gjennom skatt og eierinntekter, da de aller fleste av disse anleggene er offentlig eid, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

– I tillegg vil det være en betydelig sysselsettingseffekt, noe som ikke minst er viktig i en tid der vi er bekymret for hvilke effekter korona-situasjonen vil ha både på fremtidige investeringer og sysselsetting.

Hva ønsker de seg?

Neste onsdag kommer statsbudsjettet for 2021. Nettverk har tatt runden hos organisasjoner med en fot innenfor elektro og IKT for å høre hva de ønsker seg fra årets budsjett.

(saken fortsetter under bildet)

STATSBUDSJETT: Det ligger an til å bli Jan Tore Sanner som legger frem statsbudsjettet for 2021 neste onsdag. I fjor var det Siv Jensen.

STATSBUDSJETT: Det ligger an til å bli Jan Tore Sanner som legger frem statsbudsjettet for 2021 neste onsdag. I fjor var det Siv Jensen.

Leif Martin Kirknes

I tillegg til endringer i kraftskatten tror Jan Olav Andersen at det vil komme flere krisepakker fremover og forbundet ønsker at disse pakkene i størst mulig grad skal bidra til en omstilling fra fossil til fornybar.

– Det er behov for en enorm innsats for å skape nye jobber, sier Andersen.

EL og IT og motparten i den nylig avsluttede elektriker-meklingen, Nelfo, har flere sammenfallende ønsker. Ikke minst gjelder det tiltak som kan stimulere til økt sysselsetting, gjerne i offentlig regi.

I tillegg deler EL og IT mange av ønskene til IKT Norge, både når det gjelder flere studieplasser innen IKT og på økt sikkerhet og beredskap.

Ut av koronakrisen

Nelfo, NHOs forening for elektro, ekom og heis, ønsker at statsbudsjettet for 2021 blir et budsjett som tar oss ut av koronakrisen.

– Viktig for Nelfo-bedriftene vil være tiltak som stimulerer til sysselsetting. Satsing på enøk (= energieffektivisering, red.anm.), utbygging av bredbånd og bygging av vei og bane. Det betyr mye for aktiviteten rundt omkring i landet, skriver direktør for næringspolitikk, Tore Strandskog, i en e-post.

I tillegg må kommunene få midler til å sette i gang nye prosjekter, samt midler til rehabilitering og energi og klimatiltak, legger han til.

– Vi er også spent på hva som kommer når det gjelder permitteringsregimet, lønnstilskudd og lærlingetilskudd. Og hvis jeg skal toppe ønskelisten; bransjeprogrammet for elektrifisering av Norge må videreføres i 2021, skriver Strandskog.

Datasentre

Den uavhengige interesseorganisasjonen IKT-Norge har en 15-punkters lang liste over ønsker til det kommende statsbudsjettet.

Blant annet ønsker de en digital plattform for etter- og videreutdanning, minimum 1500 nye IKT-studieplasser, utdanning av teknisk fagpersonell til datasenterbransjen og 10 millioner kroner til å sikre at universiteter og høgskoler kan utvikle relevante tilbud innenfor kunstig intelligens. Til kunstig intelligens ønsker de også et 100 millioner kroners fond for å stimulere til mer forskning og bruk.

De ønsker også at det lages en nasjonal ramme for etablering av datasentre, inklusive konsekvensutredning og konsesjonsutdeling.

IKT-Norge vil ha 500 millioner kroner til ekom-bygging i områder der kommersielle krefter ikke vil bygge ut for egen lommebok, 230 millioner kroner til sikkerhet og beredskap i ekomnettene og at digitale nettverk må inkluderes i transportinfrastruktur-begrepet. For å nevne noe.

– Statsbudsjettet for 2021 må balansere kunsten mellom langsiktig kurs framover, og tiltak som er nødvendige for å løfte det digitale Norge gjennom den pågående pandemi-situasjonen, skriver IKT-Norges direktør for politikk, Liv Freihow, i en melding.

Ordninger, skatt og forskning

Abelia, foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, har særlig tre ønsker for der norske statsbudsjettet i den tilstanden verden er i nå.

Virkemiddelgjennomgangen må støtte oppunder nytt eksportrettet næringsliv, mener Abelia. Med virkemiddelapparat mener Abelia alle støtteordninger det offentlige tilbyr. Det er fra regjeringen igangsatt et arbeid med å gå gjennom dette.

Foreningen ønsker at apparatet må vris på slik at eksportrettet næringsliv får vokse fram, i form av varer og tjenester som har betydelig mindre karbonavtrykk enn dagens eksport av petroleumsressurser.

Rammene for opsjonsskatteordningen må landes i 2021, mener Abelia. Det handler om gründere, som Abelia ønsker flere av. De mener dagens ordning for opsjonsskatt ikke fungerer og at den er lite konkurransedyktig sammenlignet med land som Sverige og Storbritannia.

Til sist mener Abelia at forskningsinstituttene må sikres fortsatt økt grunnbevilgning. Instituttene får færre oppdrag i disse korona-tider, noe de har fått kompensasjon for i grønn tiltakspakke for 2020, men Abelia mener de trenger tilsvarende midler også i 2021.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2020
14:21
01.10.2020 10:21Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

Se bildene

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Lise Åserud / NTB

Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

NTB Scanpix

Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Ole Palmstrøm

Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Studentar får ein korona-milliard i ekstra stipend: – Eg er ikkje imponert, seier hotelltilsett Nathalie


Flere saker