JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VANNKRAFT: Zakariasdammen-demningen. Flere av Tafjords kraftverk har drift i tilknytning til vannet. (Illustrasjonsfoto)

VANNKRAFT: Zakariasdammen-demningen. Flere av Tafjords kraftverk har drift i tilknytning til vannet. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Statsbudsjettet

EL og IT og Energi Norge håper skatteendring vil gi mer fornybar energi, flere arbeidsplasser og samfunnsinntekter

Både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i fornybarnæringen har et klart ønske for neste års statsbudsjett. Endring av grunnrenteskatten for vannkraft.30.09.2020
14:21
01.10.2020 10:21

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

– Vi har ett ønske i år, og det er at regjeringen endrer på grunnrenteskatten for vannkraft slik at det blir lønnsomt å utvide dagens produksjon. Det vil gi Norge mer fornybar energi til å løse klimaproblemet, og det vil skape nye arbeidsplasser og inntekter til bedrifter og kommuner, skriver informasjonssjef i Energi Norge, Aslak Øverås i en epost.

Ønsket kommer som svar på spørsmål om hva han vil ha i statsbudsjettet for 2021, som er like om hjørnet.

Øverås peker på at endringer i skatteregimet for vannkraft etter 2007 har gjort det stadig dyrere for eierne å modernisere eller bygge nytt. Problemet er at det ikke gis fradrag for lånekostnader i grunnrenteskatten, bare et lavt skjermingsfradrag, oppsummerer Øverås.

– Nye prosjekter risikerer dermed å betale mer i skatt enn de har i overskudd. Da blir det ikke særlig attraktivt å investere i vår viktigste og kanskje mest miljøvennlige fornybarressurs. Et skrekkeksempel er Jøssang kraftverk i Rogaland, som gikk nærmere ni millioner i minus i 2018. Likevel måtte det betale 2,5 millioner i grunnrenteskatt, påpeker Øverås.

Har klare forventninger

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, er enig i dette kravet og har også endringer i kraftskatten som ett av forbundets viktigste ønsker i det kommende statsbudsjettet.

– I dette tilfellet er det allerede et flertall av partiene på Stortinget som sier de vil ha en endring. Vi er spent på hva denne endringen vil innebære, men vi forventer at regjeringen kommer med en løsning, sier han.

I august var Andersen og andre representanter for vannkraftnæringen, NHO og LO i møte med statsminister Erna Solberg, der vannkraftskatten var tema. Også Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet deltok i møtet. Forbundslederen tror ikke dette møtet hadde kommet i stand hvis det ikke hadde vært etablert et politisk flertall for en skatteendring.

(saken fortsetter under bildet)

MØTTE ERNA: Representanter for vannkraftnæringen, NHO og LO  var i møte med statsminister Erna Solberg 25. august for å diskutere vannkraftskatten.

MØTTE ERNA: Representanter for vannkraftnæringen, NHO og LO var i møte med statsminister Erna Solberg 25. august for å diskutere vannkraftskatten.

Energi Norge

– Denne saken har vi jobbet med i flere år og det er fordi vi er overbevist om at dette er samfunnsmessig smart å gjøre. Utløser vi disse investeringene, vil det samlet sett bidra til økte inntekter for det offentlige, både gjennom skatt og eierinntekter, da de aller fleste av disse anleggene er offentlig eid, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

– I tillegg vil det være en betydelig sysselsettingseffekt, noe som ikke minst er viktig i en tid der vi er bekymret for hvilke effekter korona-situasjonen vil ha både på fremtidige investeringer og sysselsetting.

Hva ønsker de seg?

Neste onsdag kommer statsbudsjettet for 2021. Nettverk har tatt runden hos organisasjoner med en fot innenfor elektro og IKT for å høre hva de ønsker seg fra årets budsjett.

(saken fortsetter under bildet)

STATSBUDSJETT: Det ligger an til å bli Jan Tore Sanner som legger frem statsbudsjettet for 2021 neste onsdag. I fjor var det Siv Jensen.

STATSBUDSJETT: Det ligger an til å bli Jan Tore Sanner som legger frem statsbudsjettet for 2021 neste onsdag. I fjor var det Siv Jensen.

Leif Martin Kirknes

I tillegg til endringer i kraftskatten tror Jan Olav Andersen at det vil komme flere krisepakker fremover og forbundet ønsker at disse pakkene i størst mulig grad skal bidra til en omstilling fra fossil til fornybar.

– Det er behov for en enorm innsats for å skape nye jobber, sier Andersen.

EL og IT og motparten i den nylig avsluttede elektriker-meklingen, Nelfo, har flere sammenfallende ønsker. Ikke minst gjelder det tiltak som kan stimulere til økt sysselsetting, gjerne i offentlig regi.

I tillegg deler EL og IT mange av ønskene til IKT Norge, både når det gjelder flere studieplasser innen IKT og på økt sikkerhet og beredskap.

Ut av koronakrisen

Nelfo, NHOs forening for elektro, ekom og heis, ønsker at statsbudsjettet for 2021 blir et budsjett som tar oss ut av koronakrisen.

– Viktig for Nelfo-bedriftene vil være tiltak som stimulerer til sysselsetting. Satsing på enøk (= energieffektivisering, red.anm.), utbygging av bredbånd og bygging av vei og bane. Det betyr mye for aktiviteten rundt omkring i landet, skriver direktør for næringspolitikk, Tore Strandskog, i en e-post.

I tillegg må kommunene få midler til å sette i gang nye prosjekter, samt midler til rehabilitering og energi og klimatiltak, legger han til.

– Vi er også spent på hva som kommer når det gjelder permitteringsregimet, lønnstilskudd og lærlingetilskudd. Og hvis jeg skal toppe ønskelisten; bransjeprogrammet for elektrifisering av Norge må videreføres i 2021, skriver Strandskog.

Datasentre

Den uavhengige interesseorganisasjonen IKT-Norge har en 15-punkters lang liste over ønsker til det kommende statsbudsjettet.

Blant annet ønsker de en digital plattform for etter- og videreutdanning, minimum 1500 nye IKT-studieplasser, utdanning av teknisk fagpersonell til datasenterbransjen og 10 millioner kroner til å sikre at universiteter og høgskoler kan utvikle relevante tilbud innenfor kunstig intelligens. Til kunstig intelligens ønsker de også et 100 millioner kroners fond for å stimulere til mer forskning og bruk.

De ønsker også at det lages en nasjonal ramme for etablering av datasentre, inklusive konsekvensutredning og konsesjonsutdeling.

IKT-Norge vil ha 500 millioner kroner til ekom-bygging i områder der kommersielle krefter ikke vil bygge ut for egen lommebok, 230 millioner kroner til sikkerhet og beredskap i ekomnettene og at digitale nettverk må inkluderes i transportinfrastruktur-begrepet. For å nevne noe.

– Statsbudsjettet for 2021 må balansere kunsten mellom langsiktig kurs framover, og tiltak som er nødvendige for å løfte det digitale Norge gjennom den pågående pandemi-situasjonen, skriver IKT-Norges direktør for politikk, Liv Freihow, i en melding.

Ordninger, skatt og forskning

Abelia, foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, har særlig tre ønsker for der norske statsbudsjettet i den tilstanden verden er i nå.

Virkemiddelgjennomgangen må støtte oppunder nytt eksportrettet næringsliv, mener Abelia. Med virkemiddelapparat mener Abelia alle støtteordninger det offentlige tilbyr. Det er fra regjeringen igangsatt et arbeid med å gå gjennom dette.

Foreningen ønsker at apparatet må vris på slik at eksportrettet næringsliv får vokse fram, i form av varer og tjenester som har betydelig mindre karbonavtrykk enn dagens eksport av petroleumsressurser.

Rammene for opsjonsskatteordningen må landes i 2021, mener Abelia. Det handler om gründere, som Abelia ønsker flere av. De mener dagens ordning for opsjonsskatt ikke fungerer og at den er lite konkurransedyktig sammenlignet med land som Sverige og Storbritannia.

Til sist mener Abelia at forskningsinstituttene må sikres fortsatt økt grunnbevilgning. Instituttene får færre oppdrag i disse korona-tider, noe de har fått kompensasjon for i grønn tiltakspakke for 2020, men Abelia mener de trenger tilsvarende midler også i 2021.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2020
14:21
01.10.2020 10:21Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Har du fått dagpenger store deler av 2020, men er i jobb igjen til våren, kan du se langt etter feriepenger

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker