JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-tillitsvalgte luftet frustrasjoner etter LO-kongressen

Debatten om LO-kongressen ble den mest heftige under et ellers rolig todagers landsstyremøte i EL og IT Forbundet på Sørmarka. Men skuffelser til tross, alle var enige om at EL og IT-delegasjonen hadde gjort jobben sin.
VEIEN VIDERE: Jan Olav Andersen vil ikke dvele ved nederlagene, men peke framover for EL og IT Forbundet etter LO-kongressen.

VEIEN VIDERE: Jan Olav Andersen vil ikke dvele ved nederlagene, men peke framover for EL og IT Forbundet etter LO-kongressen.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

LO-kongressen ble en skuffelse for de som ønsket seg radikale politiske endringer, og flere luftet sin frustrasjon fra talerstolen under debatten om LO-kongressen onsdag ettermiddag. Langt flere tok ordet til dette programpunktet enn under valgkampseansen der det stort sett var bred enighet om både planer og strategier.

Aktivt forbund

EL og IT Forbundet var ett av de forbundene som var mest aktive i forkant av LO-kongressen. Hele 560 forslag kom inn til forbundet fra fagforeninger og distrikt, 125 av dem ble sendt videre til LO-kongressen.

– Vi gjorde en god innsats, vi var godt representert og samtlige delegater var oppe på talerstolen, forklarte forbundsleder Jan Olav Andersen under innledningen.

– Vår oppgave var å få mest mulig gjennomslag for vår politikk. Alle forslagene var godt forankret i organisasjonen. Min oppsummering, og den er min - ikke forbundsstyrets vurdering, er at LO-kongressen på de viktigste spørsmålene tok et skritt i riktig retning, men på langt nær så store og lange skritt som vi hadde ambisjoner om, sa Andersen.

Pensjon

Hans hovedinntrykk fra LO-kongressen er at den styrket det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet.

– De som ønsket å styrke dette samarbeidet stilte godt forberedt, man har konsolidert det som kanskje var litt ute av kontroll for fire år siden og man er nå tilbake på hovedsporet, konstaterte Andersen.

Han trakk frem særlig pensjon, som var og er en viktig sak for EL og IT.

– Det er viktig å avklare et felles ståsted for fagbevegelsen, spesielt med tanke på tariffoppgjøret i 2018. Da mener jeg man har oppnådd til en viss grad, det er langt fra så avklarende som vi kunne ønske oss, men det er ikke sånn at det er en annen linje som har blitt banka fast. Pensjonsoppgjøret må fortsatt tas, uttalelsen som nå er vedtatt trekker ikke LO i en retning som ikke gjør det mulig for oss å gå i den retningen vi ønsker. Jeg er ikke direkte misfornøyd med uttalelsen, men den kunne vært bedre, kommenterte forbundslederen.

Bemanningsbransjen

Et annet område som var viktig for EL og IT er forholdet til bemanningsbransjen, der EL og IT ønsker et forbud.

– Igjen mener jeg at LO-kongressen gikk et skritt i riktig retning og legger opp til en annen kamp. Kongressen ønsker at utleie av arbeidskraft som hovedregel skal være forbudt, framholdt Andersen.

Profitt i velferd

Forbundslederen mener LO-kongressen gikk aller lengst på spørsmålet om profitt i velferd.

– Her gikk LO-kongressen aller lengst og valgte en radikal plattform som sier et klart nei til profitt i velferd. Det er et ganske oppsiktsvekkende radikalt forslag og nå heiser vi faktisk opprørsfanen i velferdssektoren, sa Andersen.

Handlingsrom

EØS-spørsmålet fikk stor oppmerksomhet i media i forkant av LO-kongressen og EL og ITs standpunkt om å si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale fikk bred dekning.

– Her fikk vi ikke gjennomslag. Hvis vi skal lete etter noe positivt å si, er det at forsvarerne av EØS-avtalen har tegnet opp et handlingsom som er veldig stort. Vi skal passe på å minne dem om dette handlingsrommet. Fallhøyden for dem som er tilhengere av EØS-avtalen er ganske stor, fordi man har avvist EØS som årsak til forverringen i arbeidslivet, og i stedet peker på regjeringen.

Klima og omstilling

At LO-kongressen fikk på plass et nytt kapittel om utdanning, blant annet etter forslag fra EL og IT, var ifølge forbundslederen svært viktig.

– I tillegg mener jeg at spørsmålet om klima og omstilling, fikk en stor plass i LOs handlingsprogram. det ble ganske så likt kompromisset Ap-landsmøtet landet på i april, men samlet sett det grønneste handlingsprogrammet LO noen gang har hatt. Nå skal vi bruke disse kongressvedtakene til å få gjennomslag for vår politikk, sa Jan Olav Andersen.

– Mørk tunnel

Forbundsstyremedlem Svein Raa Davidsen fra Hordaland og Sogn og Fjordane mente forbundslederen var flink til å se lys i en ellers fryktelig mørk tunnel.

Svein Davidsen, forbundsstyret og Distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane.

Svein Davidsen, forbundsstyret og Distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane.

Leif Martin Kirknes

– LO-kongressen var en mørk opplevelse synes jeg, men enig i Jan Olav om at vi må gå videre. Jeg hadde håpet på et politisk verksted og så blir du litt sur og litt skuffet over deg sjøl fordi du ikke får være med og utvikle fagbevegelsen. Det var noen lyspunkter, som bemanningsbyråene, men det er viktig at det blir fulgt opp, sa Davidsen.

– Skaper forventninger

Venke Marie Heimdal, medlem av forbundsstyret og leder i Distrikt Trøndelag, er også skuffet over LO-kongressen.

Venke Heimdal

Venke Heimdal

Leif Martin Kirknes

– Jeg var litt skuffet også for fire år siden og den gangen her var jeg enda mer skuffet. Vi skaper noen forventninger og det har vi gjort med alle forslagene vi har sendt inn. Vi skal ikke være i lomma til Arbeiderpartiet, selv om jeg er Ap-medlem. Vi er enig med Ap i ett og alt, og stilte ikke et eneste krav til dem. Godt at du er så positiv, Jan Olav for det trenger vi nå, sa Heimdal.

– Sentralstyrt

Svein Åge Samuelsen, Distrikt Trøndelag, var ikke delegat, men fulgte debatten og vedtakene.

Svein Åge Samuelsen, Distrikt Trøndelag.

Svein Åge Samuelsen, Distrikt Trøndelag.

Leif Martin Kirknes

– Jeg har aldri tidligere opplevd at så mange forslag har blitt avvist. Dette er sentralstyrt og jeg er enig med dem som sier kongressen har vært skuffende. Grunnplansdemokratiet har ikke vært til stede. Refrenget er at vi ikke skal forstyrre Ap i sin valgkamp, vi skal ikke komme med forstyrrende vedtak. Vi tapte på EØS, vi tapte bemanning, vi tapte Lofoten Vesterålen, vi tapte pensjonen, vi tapte folketrygden. Det er en defensiv LO-kongress vi har fått gjennom. Men Jan Olav er positiv, og det må ta med oss videre, sa Samuelsen, som etterlyste flere mindretallsinnstillinger.

– Som forventet

Morten Andre Svendsen, leder i Distrikt Oslo og Akershus mener LO-kongressen ble som forventet på forhånd.

Morten Svendsen, Oslo og Akershus

Morten Svendsen, Oslo og Akershus

Leif Martin Kirknes

– Jeg hadde aldri forventet at LO-kongressen ville gjøre noe med EØS-avtalen, men kanskje med bemanningsbransjen. Det positive som skjedde er det Jan Olav dro fram. Jeg synes det er helt naturlig med et fagligpolitisk samarbeid, men synes det er interesseorganisasjonen som skal påvirke partiet og ikke omvendt. Er det sånn at LO skal være tjent med å være haleheng til Ap? Spurte Svendsen.

– Må følges opp

Øivind Wallentinsen, leder i Rogaland Elektromontørforening fulgte ikke debatten veldig mye på nett, men synes det er noen av vedtakene som er bra.

Øivind Wallentinsen, Rogaland Elektromontørforening.

Øivind Wallentinsen, Rogaland Elektromontørforening.

Leif Martin Kirknes

– Da tenker jeg på bemanningsforetakene. Jeg trodde ikke at det kom til å gå noe lenger enn det som ble vedtatt, men poenget nå er å få det fulgt opp slik at det blir noen realitetsendringer. Det andre er utdanning, sjøl om jeg kunne tenkt meg et annet innhold enn det som ble vedtatt. Det er positivt at man fikk endret innstillingen slik at utdanning får en sentral plass, sa Wallentinsen. Han trakk også frem ting han opplevde som særdeles negative og det gjaldt i første rekke pensjonsvedtaket.

– Det er et godt stykke fra vårt forslag og til det kongressen landet på. Hva som var vurderingen for at det ikke ble fremmet noe mindretallsforslag kjenner jeg ikke til, men det hadde vært et poeng å få tatt det opp i salen. Det samme gjelder forsåvidt også EØS-spørsmålet, men her er veien opp til en eventuell oppsigelse av avtalen ganske bratt, hvis man skal se realpolitisk på det.

– Møtt av bulldoser

Leder i Heismontørenes Forening og forbundsstyremedlem Markus Hansen mener de radikale på LO-kongressen ble møtt med en bulldoser fra talerstolen.

Markus Hansen, forbundsstyret og HMF.

Markus Hansen, forbundsstyret og HMF.

Leif Martin Kirknes

– Vi ble møtt med samme propaganda som det vi så i 1972 eller 1994. Den gang kom det fra næringslivet, nå kom det fra kongressrepresentanter. Det var innlegg på innlegg fra talerstolen godt forberedt, det var kanskje 60 talere som meldte seg med en gang. Det gikk ikke an å føre en ordentlig diskusjon, det ble bare tatt bort og harselert med. Så ble handlingsrommet gjentatt gang på gang. Jeg mener LO ikke skal styres av et parti, det skal styres av medlemmene, sa Hansen.

– Veldig i villrede

Bjørnar Dahle, sitter i forbundsstyret, men representerte LO i Møre og Romsdal under LO-kongressen. Dette var hans første kongress.

– Jeg har vært utålmodig på pensjon, og blir like skuffa og overraska hver gang. Jeg er fortsatt veldig i villrede og frustrert, sa Dahle. – Vi har en pensjonsordning som gjør at noen kan gå av på 62 år og få servicepensjon og kan ta ut 60-70-80 000 kroner ekstra i måneden. Så har vi en sliter som går ut på smalhans og får avkorting. Det er grunnleggende feil og ødeleggende for det norske samfunnet. Utover det fikk vi gjennomslag for små steg i riktig retning, de må vi dyrke, sa Dahle.

– En bommert

Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, ble heller ikke særlig inspirert av LO-kongressen. Etter å ha holdt mer enn 50 foredrag om pensjon, ikke bare for eget, men også for andre forbund og møtte over 200 tillitsvalgte i EL og IT nå på våren i forkant av kongressen, hadde han håpet på et annet utfall.

Eystein Garberg, Elektroarbeidernes Fagforening, Trøndelag.

Eystein Garberg, Elektroarbeidernes Fagforening, Trøndelag.

Leif Martin Kirknes

– Akkurat nå er det mørkt. Jeg håper jeg kan komme meg ut av mørket om litt. Min største bommert var at jeg faktisk trodde at det nyttet. Jeg synes delegatene og forbundet vårt gjorde en god jobb, vi kunne ikke vært bedre forberedt, men jeg blir trist når jeg ser hvordan de største forbundene blokkerer for gode forslag. Jeg blir trist over den voldsomme makten og den arrogansen som gjennomsyrer toppledelsen i LO. Jeg tror fortsatt at det nytter, men vi må jobbe på en annen måte. Her er det åpenbart ikke sunn fornuft som gjelder. Vi må gjøre noe annerledes foran neste kongress, sa Garberg.

– Skape opinion

Hanne Lise Fahsing syntes også at EL og ITerne gjorde en god figur, der hun satt på bakerste benk som observatør.

Hanne Lise Fahsing, Distrikt Trøndelag.

Hanne Lise Fahsing, Distrikt Trøndelag.

Leif Martin Kirknes

– Jeg har fulgt noen kongresser og tror ikke jeg har vært så forbausa noen gang. Mange var godt forberedt. Men jeg trodde vi hadde større gjennomslag. Og så er det de lokale LO’ene. Vi er ganske vingeklippet. Kanskje må vi finne oss en annen arena og skape en opinion på utsida. Så får vi engasjere oss i det nye regionrådet og velge folk som vil være på den fylkeskonferansen som kan presse på med våre standpunkt, sa Fahsing

Svein Åge Samuelsen var oppe for andre gang og støttet Fahsings syn:

– En bevegelse uten bevegelse er en død bevegelse.

– En feilvurdering

Jan Olav Andersen oppsummerte debatten med ikke bare én, men to alternative oppsummeringer. Den ene mer for innvortes bruk, den andre mer offisiell.

– Det er vanskelig å se for seg et regjeringsskifte uten at Ap har en finger med i spillet. Sånn at vi minner oss på det selv. Jeg oppfatter ikke at de landene der man har løst opp det fagligpolitiske samarbeidet har tjent noe på det. Men kanskje burde LO-kongressen vært avholdt før Ap-landsmøtet? Likevel mener jeg det er en feilvurdering å hevde at denne kongressen ikke utfordrer på noen områder, det gjelder blant annet velferd i privat sektor, sa Andersen.

– Fortsetter kampen

Han kom også inn på pensjon.

– Den vedtatte uttalelsen har et positivt element ved seg ved at den peker på levealdersjusteringen som en utfordring. Pensjonsuttalelsen stanser ikke noen kamper, men løser heller ikke noen. Nå blir det vår oppgave å fortsette pensjonskampen, konkluderte forbundslederen, som tar på seg oppgaven som lysbærer for dem som befinner seg i mørke.

– Jeg skal gjøre mitt beste som lysbærer. LO-kongressen har ikke endret noen av våre strandpunkt. Vi skal fortsette å kjempe for vår politikk. Og den som lar seg deprimere av tilbakeslagene, får jeg virkelig håpe ikke forblir i mørke. Vi kan være stolte av det vi har gjort, vi skal bagatellisere nederlagene og så skal vi være klare til å ta kampen videre, avsluttet Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse