JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Elektrikerne krever bedre reisebestemmelser og økt kjøpekraft

EL og IT Forbundet og Nelfo utvekslet tirsdag sine krav til Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK).
Forbundsleder Jan Olav Andersen (t.v.) og adm. direktør i Nelfo, Ove Guttormsen, er klare for forhandlinger på landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK) i slutten av april. Foran, leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes (t.v.) og direktør i arbeidslivsseksjonen i Nelfo, Cathrine Aspestrand.

Forbundsleder Jan Olav Andersen (t.v.) og adm. direktør i Nelfo, Ove Guttormsen, er klare for forhandlinger på landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK) i slutten av april. Foran, leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes (t.v.) og direktør i arbeidslivsseksjonen i Nelfo, Cathrine Aspestrand.

Alejandro Decap, EL og IT Forbundet

knut.viggen@lomedia.no

Og spesielt ett krav er tydelig fra EL og IT, før forhandlingene starter 26. april:

Det må bli slutt på at elektrikere bruker av egen fritid på å reise til og fra arbeidssted.

LOK er forbundets største overenskomst, har en historie som strekker seg helt tilbake til 1918 og omfatter mer enn 22.000 arbeidstakere, hvorav nesten 14.000 er organisert i EL og IT Forbundet.

Offentliggjør alle krav

For første gang på mange år velger LO-forbundet å presentere samtlige av sine krav offentlig ved kravoverleveringen, i motsetning til det som har vært praksis tidligere.

Motparten Nelfo har valgt ikke å gjøre det samme.

Rammene for dette oppgjøret er naturlig nok avhengig av resultatet i frontfaget, der partene har frist til natt til 1. april med å bli enige.

EL og IT Forbundet har satt økt kjøpekraft som et krav. Siste tall fra teknisk beregningsutvalg for prisveksten er 3,3 prosent og skulle frontfaget (Fellesforbundet) oppnå et resultat på 3,5 prosent, vil dette bet økt kjøpekraft slik det ligger an akkurat nå.

Kostbart reisekrav

I alt presenterer EL og IT Forbundet en liste på 29 krav, flere av dem er tekstkrav som ikke nødvendigvis koster penger. Det er klart færre enn ved tidligere oppgjør.

Ved siden av kravet om økt kjøpekraft er endringene i reisebestemmelser det kravet som trolig vil koste aller mest å få gjennom.

Da tillitsvalgte fra klubber og fagforeninger møttes til landstariffkonferanse på Lillehammer i oktober i fjor ble det bestemt at årets forhandlinger skulle konsentreres om å få til bedre vilkår på dette punktet for medlemmene. En lang rekke tillitsvalgte sto fram og fortalte om medlemmer som må benytte egen fritid for å komme seg til anleggsplasser langt fra egen bedrift, uten å få kompensasjon for det. Det er også et økende problem.

En spørreundersøkelse blant medlemmene som ble presentert på møtet i mars, viser at 60 prosent har mer enn 20 minutters reisetid for å komme til og fra arbeidsstedet, som gjerne er et anlegg ganske langt fra der bedriften er lokalisert.

Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di

Strømpriser og krig

Det ble gjort en tydelig prioritering på Lillehammer og da tillitsvalgte møtte hverandre igjen til en ny oppsummering 15. mars var de klare på at dette kravet sto fast, selv om både økte strømpriser, sterk prisvekst og ikke minst krigen i Ukraina har gjort at verden ser ganske annerledes ut nå enn den gjorde for et halvt år siden.

– Det har blitt lagt tydelige prioriteringer fra tariffprosessen i organisasjonen. Skal vi komme i havn i dette oppgjøret på LOK så er vi avhengige av at vi får til forbedringer i overenskomstens reisebestemmelser, sa Jan Olav Andersen ved overleveringen tirsdag.

Tradisjonen tro er det forbundslederen som også leder forhandlingene for EL og IT Forbundet på LOK.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker  

Streiket sist i 1996

Tillitsvalgte over hele landet forbereder seg nå på at årets forhandlinger kan bli de vanskeligste på mange år og at den i verste fall kan ende med streik.

Sist det var konflikt på denne tariffavtalen var så langt tilbake som 1996, den gang endte oppgjøret med en åtte uker lang streik og lockout.

Da sto striden rundt etter- og videreutdanning.

Innsikt: Her er en kort forklaring på hva lockout er

Oversikt: Vet du når lønna di skal forhandles? Her kan du se når de ulike oppgjørene starter 

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse