JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere land arrangerer virtuell korona-hackathon. Nå har også Norge meldt seg på.

Er det mulig å «hacke» seg ut av korona-krisa? I en rekke land konkurreres det nå om de beste ideer. Norge har nylig etablert sin egen konkurranse.
ILLUSTRASJONSFOTO: Her fra et hackathon hos Statens kartverk i 2017.

ILLUSTRASJONSFOTO: Her fra et hackathon hos Statens kartverk i 2017.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Nå driver teknologimiljøer i land rundt om i verden og arrangerer konkurranser for å finne frem til de beste ideene om hvordan teknologi kan hjelpe oss i korona-krisa.

Det startet med et «hackathon»-initiativ i Estland for to helger siden.

Planen: å «hacke seg ut» av krisa.

Forrige helg kastet Litauen og flere andre land seg inn i det med et lignende arrangement etter samme modell.

Den kommende helga skal Norge i gang med det samme.

Hacke-maraton

Her må forklares litt først: Et hackathon er et godt etablert begrep i IT/gründer-kretser, satt sammen av «hacking» og «maraton».

Her samles mennesker med dertil egnede – og som oftest digitale – kunnskaper, til noen intensive dager, gjerne en helg, der de skal komme opp med praktiske ideer til digitale løsninger til mer eller mindre konkrete formål eller til gitte premisser.

Ofte er det arrangert i form av en konkurranse med en konkret tidsfrist, der målet er å ha best mulig idé og dertil en fungerende prototyp innen tiden er omme. Lite søvn og arbeid ut i de sene nattestimer er ikke uvanlig.

Hack the crisis!

13.–15. mars deltok over 1000 folk i et privat/offentlig samarbeidshackathon i Estland, med tittelen «Hack the crisis!» – i dette tilfellet et virtuelt hackathon.

Arrangementet kom på plass opp på rekordtid, og landets minister for IT og utenlandshandel Kaimar Karu sto for åpningstale via et webinar.

– Nå er tiden for å bevise konseptet vi har jobbet med i 20 år; å være en digitalt transformert nasjon!, sa han blant annet i talen, ifølge medarrangør Garage48.org.

Mens visegeneralsekretær for økonomisk utvikling, Viljar Lubi, har uttalt:

– Ja, vi er et lite land, men vårt nett-hackathon er allerede en inspirasjon for andre land!

Alle kan bli en helt

Og det har Lubi rett i. Helga som var nå, var Litauen på plass med virtuelt hackathon inspirert av samarbeidet mellom Estland og Garage48. «Folk i Litauen handler i solidaritet med den myndighets-iverksatte Covid19-karantenen», heter det i en pressemelding.

Konkurransen i Litauen samlet over 600 deltakere og 140 sponsorer på få dager.

– Nå er det viktigere enn noensinne å dele våre hjerner, vår kunnskap og vår kreativitet og å jobbe sammen, sier den litauiske seriegründeren Vladas Lašas, som har vært organisator for hackathonet.

– Vår «nye virkelighet» vil ikke være over i morgen. Jeg tror vi vil se mange nye forretningsmodeller, mange nye ideer og at mange nye oppfinnelser vil dukker opp, har viseminister for økonomi og innovasjon i Litauen, Elijus Čivilis, uttalt.

– Alle kan bli en helt nå.

Norge også

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at også Norge nå kaster seg med etter samme modell. Arrangementet er i ferd med å organiseres nå og skal gå av stabelen i helga.

Blant annet Oslo kommune og IKT Norge er med som partnere, sammen med mange IT-selskaper med kontorer i Norge og norske forretningsmiljøer. «Tech- og startup-miljøet», som de kaller det selv. NITO, Telia og KS er blant sponsorene. Initiativtaker er Emergence School of Leadership, Code11 og Oslo Business Region. Fra fredag klokka 16 har dem som vil delta 48 timer på seg til å lage noe. Søndag klokka 20 er det premieutdeling.

En hel rekke andre land har hatt eller har planer om lignende arrangementer. Finland hadde forrige helg, India har hele denne uka, svenskene har første helga i april, for å nevne noen. Også Brasil, Canada, Nigeria, Tyrkia, Georgia og Australia og for så vidt de aller fleste Europeiske land er på lista over Hack the crisis-engasjerte. Denne uken foregår også Hack the crisis India, i samarbeid med Estland og Garage48.

– Vi har 27 bekreftede hackathons og vokser, meldte Garage48 tirsdag ettermiddag.

HackCorona!

FriFagbevegelse/Nettverk har også hørt om andre internasjonale hackathon-aktige initiativ som arrangeres under emneknagger som «HackCorona».

Her er en simpel, men kjekk, idé fra en 3D-printende nederlender under emneknaggen Hackcorona: printbart albuehåndtak til vasker som mangler slikt.

FriFagbevegelse har tidligere laget reportasje fra et hackathon hos Statens kartverk i Hønefoss. Du kan lese den om du vil ha mer beskrivelser fra et hackathon.

Les også: Leteaksjon-app vant på teknologisk innovasjonskonferanse

Kobler frivillig og hjelpetrengende

De beste ideene fra Estlands hackathon:

1. Zelo–sammenkobling av sårbare folk med frivillige via en telefonsentral. Med sårbare menes i denne sammenhengen de som ikke har familie og venner til å hjelpe dem. Mange er villige til å hjelpe, men det mangler en måte å koble folk med behov opp mot frivillige.

2. Venit Breathing-apparat. Det finnes ikke nok ventilatorer. Venit skal lages som en billig mekanisk ventilator som er lett å sette opp og rulle ut i sykehus i pandemier, slik at doktorer ikke skal måtte ta grusomme valg om hvem som skal få og hvem som ikke skal få.

3. Vanemuine–database over medisinsk frivillige. For å få på plass et sikkert register over mennesker med dertil egnet kompetanse og deres plassering og kunne kalle dem inn. I dag bruker mange regneark som er tidkrevende og usikret.

4. Share Fore One- arbeidskraftdelingsplattform som kobler sammen bedrifter slik at de kan utveksle arbeidskraft i tilfeller der et selskap har for lite arbeidsoppgaver, mens andre selskaper har for mange arbeidsoppgaver og for få folk.

5- Korona-sporing. En datadreven app som skal utvikles av Velmio som tar data fra systemlogger og dingsene vi har på oss (som smartklokker) for å levere helseinnsikt som lar brukerne holde øye med sin egen helsesituasjon. Fordi folket gjerne vil vite mer om sin egen helsesituasjon mens helsevesenet ikke har kapasitet til å bli bombardert med spørsmål om råd.

3D-printet respirator

De beste ideene fra Litauens hackathon:

1. Wise humans. En virtuell chatte-bot som kan forstå ulike typer spørsmål og gi folk presise svar om virus for å sortere hva som er falske nyheter som sirkulerer på nettet og begrense presset på eksisterende koronavirus-telefontjenester.

2. Light the path. Et spesielt type UV-lys som dreper patogen på 15 minutter, til rengjøring av for eksempel ambulanser som har fraktet korona-pasienter eller busser or den saks skyld

3. Under pressure–en 3D-printet respirator-enhet

4. Mokykla Namuose–i kontekst av hjemmeskolering. En nettside der IT-selskaper kan donere ubrukt programvare til barn som trenger det. Fra før har en hel haug selskaper sagt seg villige til å donere datamaskiner, det neste steget er donering av programvare.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse