Garberg og Kulseth kjemper side om side om ledervervet i EL og IT Forbundet
Eystein Garberg og Geir Ove Kulseth reiser land og strand rundt for å fortelle hvorfor de begge ønsker å bli EL og IT Forbundets nye leder. De får mange spørsmål på veien.
Leder i Rogaland Elektromontørforening, Øivind Wallentinsen, ledet debatten med de to lederkandidatene på møtet i Distrikt Agder i Kristiansand torsdag. Her noterer Kulseth og Garberg spørsmålene som kommer inn.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
18. mars 2023 utløses spenningen. Da skal 270 delegater avgjøre hvem som blir EL og IT Forbundets leder etter Jan Olav Andersen, som går av etter åtte år som leder.
Det eneste som er klart på forhånd er at det blir en trønder.
Eystein Garberg fra Orkanger har ledet Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag siden 2014, Geir Ove Kulseth fra Nardo og Trondheim har jobbet de siste fem årene med etterutdanning på forbundskontoret i Oslo, men har også bakgrunn fra samme fagforening som Eystein.
Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg stiller begge til valg som ny leder av EL og IT Forbundet på landsmøtet 15.-19. mars.
Knut Viggen
De møttes første gang til duell på Oslokonferansen tidligere i høst. Da inviterte de seg selv til alle forbundets 13 distrikter for at flere tillitsvalgte og medlemmer skulle lære dem bedre å kjenne. De har vært i Stavanger, i Bodø, i Østfold, i Oslo og Akershus og på Lillehammerkonferansen tidligere i oktober og november, sist uke gjennomførte de en liten maratonreise, med besøk både i Bergen, Kristiansand og i Skien.
– Vi får mange gode spørsmål. Og spørrelysten er stor, forteller Garberg og Kulseth.
Skiller seg ut
Til Kristiansand kom de kvelden før og fikk skyss inn til byen av nestleder i fagforeningen, Nikolai Borø, som for tiden er frikjøpt blant annet for å gjennomfjøre flere skolebesøk og rekruttere medlemmer.
I Kristiansand ble de møtt av leder i Agder Elektromontørforening (AEMF) og Distrikt Agder, Torstein Kiland, styremedlem Arne Malmbekk (Caverion) og leder i Rogaland Elektromontørforening, Øivind Wallentinsen, som dagen etter ledet spørsmålsrundene rundt ledervalget.
– Når folk bruker fritiden sin på dette, tar vi selvsagt godt imot dem, det skulle bare mangle, sier Kiland.
Wallentinsen mener årets ledervalg skiller seg ut fra foregående år, ved at tillitsvalgte og medlemmer nå får en unik mulighet til å bli kjent med lederkandidatene på forhånd. Det gjør at de lettere kan danne seg et bilde av kandidatene.
Aktuelt: Bjørnar skal finne kandidater til å styre EL og IT Forbundet de neste fire årene
Vil ha mindre avstand
Både Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg er trøndere og kommer fra samme fagforening, Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag. Men mens Eystein har ledet fagforeningen de siste åtte årene, har Geir Ove vært ansatt, først i fagforeningen, senere på forbundskontoret de siste fem årene der han har hatt ansvar for etterutdanning (ELBUS).
Tradisjonelt har den valgte lederen i EL og IT Forbundet kommet fra forbundskontoret. Det ønsker Eystein Garberg en forandring på.
– Jeg vil ha mindre avstand fra medlem til forbundsleder og jeg mener at en tillitsvalgt som kommer utenfra har et annet utgangspunkt enn en som er ansatt på forbundskontoret, gjentok Garberg på møtet i Agder.
Eystein Garberg ønsker mindre avstand mellom medlemmene i forbundet og forbundsledelsen og sier han vil bidra til det skulle han bli valgt som leder på landsmøtet neste år.
Knut Viggen
– Vi både er og bør være en grasrotorganisasjon. Ledelsen oppgave er å så frø og gi næring som grunnlag for vekst slik at vi får nye stødige tillitsvalgte, mener Garberg.
Han trekker fram medlemsveksten i hans egen fagforening, med mer enn 1.000 nye yrkesaktive medlemmer de siste åtte årene og en dobling av antall medlemmer på tariffavtale.
Han mener forbundet har mye god politikk, men at ting kan gjøres bedre.
Garberg snakker også om tillit og kultur og at det må være rom for å ha forskjellige meninger. Det mener han det er for lite av i forbundet i dag.
– Jeg har ennå ikke opplevd at det har vært noen uenighet i ledelsen (AU) før en sak kommer til forbundsstyret. I mitt styre i fagforeninga er det ofte uenighet, poengterer Garberg.
– Vi må ha mer diskusjon og mindre hersketeknikk, fremholder han.
Har et godt utgangspunkt
Geir Ove Kulseth mener forbundet har et godt utgangspunkt, det er vekst i medlemstallet og man klarer å verve nye medlemmer. Samtidig opplever verden i dag flere kriser, med krig i Europa, en energikrise og en kamp for å redusere klimagassutslipp, noe som blant annet betyr en storstilt elektrifisering.
– Vi skal ha et godt og trygt arbeidsliv for alle medlemmene våre, gripe de mulighetene som finnes i våre bransjer og bygge en samlet og sterkere organisasjon, sier Geir Ove.
Alt er ikke perfekt, mener også han, det er en viss splittelse i forbundet, noe som kanskje alltid har vært der.
– Jeg er litt i tvil om den sammenslåinga vi hadde i 1999 (NEKF og Tele og Data red.anm.) er kommet helt i mål, sier Kulseth.
Nå mener han også at det har oppstått en splittelse i LOK-miljøet.
– Jeg opplever at det er manglende tillit, blant annet til forbundskontoret og det er lite kultur for å skryte av hverandre. Dette må vi gjøre noe med, sier Kulseth.
– Tillit er ikke noe man kan be om, men noe man må gjøre seg fortjent til. Jeg vil bidra til å bygge tillit, fremholder Kulseth.
Geir Ove Kulseth mener EL og IT Forbundet må ha minst en hånd på rattet når viktige politiske veivalg skal tas framover.
Knut Viggen
Han mener også at det er viktig at forbundet får et bredere perspektiv, gjennom å slippe til flere unge medlemmer og kvinner i utvalgene.
Kulseth tror også det er viktig å bygge allianser utenfor fagbevegelsen, og trekker blant annet fram forbundets engasjement i Broen til Framtiden.
– Vi har noen unike muligheter framover, men vi har også noen utfordringer som vi må ta tak i, sier Geir Ove Kulseth.
Ny kamp om aldersgrensa?
Øivind Wallentinsen ledet debatten og først ute i Kristiansand var Torstein Kiland, som lurte på om debatten rundt aldersgrenser for valg til verv i forbundet nå kunne komme opp igjen, ett og et halvt år etter at landstyret vedtok en aldersgrense. I en ny innstilling fra AU foreslås det nemlig å fjerne denne aldergrensen igjen, før den har fått lov til å virke.
– Stiller Jan Olav opp igjen likevel? Spurte Kiland.
– Jeg har et avslappa forhold til den aldersgrensa. Jeg tror ikke jeg vil sitte som forbundsleder i 20 år uansett. Hvis aldersgrensa skulle bli opphevet er jeg nittini prosent sikker på at Jan Olav ikke fortsetter, svarte Geir Ove Kulseth.
Eystein Garberg var en av dem sto i spissen for forslaget om en aldersgrense, som ble vedtatt i landsstyret.
– Jeg synes det er betenkelig når de legger opp til omkamp på denne saken uten at de lar vedtaket fra 2021 virke en gang. Jeg tenker at dette er mye viktigere enn at det ikke berører meg og Geir Ove, mente Garberg.
Klima og splittelse
De ble også stilt spørsmål rundt forbundets klimaengasjement og forholdet til Brussel og når det eventuelt oppsto en splittelse.
– Mitt inntrykk er ikke at forbundskontoret generelt driver med grønn omstilling eller Brussel-politikk. Det er lønns- og arbeidsforholdene for medlemmene som er viktigst. Når det gjelder splittelsen mener jeg at alle skal snakke sammen og ikke legge opp til forskjellige møteplasser, sa Kulseth.
Eystein Garberg svarte at han er litt forsiktig med å si hvilken dreining man skal ha på forbundskontoret.
Anita Helgesen tillitsvalgt i Caverion Arendal, Nikolai Borø, nestleder i AEMF og Malin Mogstad, tillitsvalgt Eltel Networks, følger med under presentasjonen av lederkandidatene i Kristiansand torsdag.
Knut Viggen
– Jeg tror det er generelt viktig å synliggjøre hva man driver på med. Jeg oppfatter ikke at det er noen splittelse i LOK-miljøet, men forbundskontoret kontrollerer kanskje ikke dette miljøet så mye som de har gjort tidligere. Jeg mener det er diskusjoner og uenighet som driver oss fremover, svarte Garberg.
Mange ønsket å stille spørsmål til kandidatene og flere av spørsmålene dreide seg om utfordringer tillitsvalgte møter og hva forbundsledelsen kan gjøre for å hjelpe tillitsvalgte som opplever vanskelige situasjoner. Utfordringene med blant annet sosial dumping i telekombransjen og rekruttering og verving i IKT-bransjen var også spørsmål kandidatene måtte svare på.
– Vi fikk en fin debatt og har fått et godt innblikk i hva kandidatene står for, sier Torstein Kiland, som gleder seg til landsmøtet i mars.
Torstein Kiland er leder i Agder Elektromontørforening og leder av Distrikt Agder.
Knut Viggen