JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Leder i Rogaland Elektromontørforening, Øivind Wallentinsen, ledet debatten med de to lederkandidatene på møtet i Distrikt Agder i Kristiansand torsdag. Her noterer Kulseth og Garberg spørsmålene som kommer inn.

Leder i Rogaland Elektromontørforening, Øivind Wallentinsen, ledet debatten med de to lederkandidatene på møtet i Distrikt Agder i Kristiansand torsdag. Her noterer Kulseth og Garberg spørsmålene som kommer inn.

Knut Viggen

Garberg og Kulseth kjemper side om side om ledervervet i EL og IT Forbundet

Eystein Garberg og Geir Ove Kulseth reiser land og strand rundt for å fortelle hvorfor de begge ønsker å bli EL og IT Forbundets nye leder. De får mange spørsmål på veien.05.12.2022
11:29
07.12.2022 13:07

knut.viggen@lomedia.no

18. mars 2023 utløses spenningen. Da skal 270 delegater avgjøre hvem som blir EL og IT Forbundets leder etter Jan Olav Andersen, som går av etter åtte år som leder.

Det eneste som er klart på forhånd er at det blir en trønder.

Eystein Garberg fra Orkanger har ledet Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag siden 2014, Geir Ove Kulseth fra Nardo og Trondheim har jobbet de siste fem årene med etterutdanning på forbundskontoret i Oslo, men har også bakgrunn fra samme fagforening som Eystein.

Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg stiller begge til valg som ny leder av EL og IT Forbundet på landsmøtet 15.-19. mars.

Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg stiller begge til valg som ny leder av EL og IT Forbundet på landsmøtet 15.-19. mars.

Knut Viggen

De møttes første gang til duell på Oslokonferansen tidligere i høst. Da inviterte de seg selv til alle forbundets 13 distrikter for at flere tillitsvalgte og medlemmer skulle lære dem bedre å kjenne. De har vært i Stavanger, i Bodø, i Østfold, i Oslo og Akershus og på Lillehammerkonferansen tidligere i oktober og november, sist uke gjennomførte de en liten maratonreise, med besøk både i Bergen, Kristiansand og i Skien.

– Vi får mange gode spørsmål. Og spørrelysten er stor, forteller Garberg og Kulseth.

Skiller seg ut

Til Kristiansand kom de kvelden før og fikk skyss inn til byen av nestleder i fagforeningen, Nikolai Borø, som for tiden er frikjøpt blant annet for å gjennomfjøre flere skolebesøk og rekruttere medlemmer.

I Kristiansand ble de møtt av leder i Agder Elektromontørforening (AEMF) og Distrikt Agder, Torstein Kiland, styremedlem Arne Malmbekk (Caverion) og leder i Rogaland Elektromontørforening, Øivind Wallentinsen, som dagen etter ledet spørsmålsrundene rundt ledervalget.

– Når folk bruker fritiden sin på dette, tar vi selvsagt godt imot dem, det skulle bare mangle, sier Kiland.

Wallentinsen mener årets ledervalg skiller seg ut fra foregående år, ved at tillitsvalgte og medlemmer nå får en unik mulighet til å bli kjent med lederkandidatene på forhånd. Det gjør at de lettere kan danne seg et bilde av kandidatene.

Aktuelt: Bjørnar skal finne kandidater til å styre EL og IT Forbundet de neste fire årene

Vil ha mindre avstand

Både Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg er trøndere og kommer fra samme fagforening, Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag. Men mens Eystein har ledet fagforeningen de siste åtte årene, har Geir Ove vært ansatt, først i fagforeningen, senere på forbundskontoret de siste fem årene der han har hatt ansvar for etterutdanning (ELBUS).

Tradisjonelt har den valgte lederen i EL og IT Forbundet kommet fra forbundskontoret. Det ønsker Eystein Garberg en forandring på.

– Jeg vil ha mindre avstand fra medlem til forbundsleder og jeg mener at en tillitsvalgt som kommer utenfra har et annet utgangspunkt enn en som er ansatt på forbundskontoret, gjentok Garberg på møtet i Agder.

Eystein Garberg ønsker mindre avstand mellom medlemmene i forbundet og forbundsledelsen og sier han vil bidra til det skulle han bli valgt som leder på landsmøtet neste år.

Eystein Garberg ønsker mindre avstand mellom medlemmene i forbundet og forbundsledelsen og sier han vil bidra til det skulle han bli valgt som leder på landsmøtet neste år.

Knut Viggen

– Vi både er og bør være en grasrotorganisasjon. Ledelsen oppgave er å så frø og gi næring som grunnlag for vekst slik at vi får nye stødige tillitsvalgte, mener Garberg.

Han trekker fram medlemsveksten i hans egen fagforening, med mer enn 1.000 nye yrkesaktive medlemmer de siste åtte årene og en dobling av antall medlemmer på tariffavtale.

Han mener forbundet har mye god politikk, men at ting kan gjøres bedre.

Garberg snakker også om tillit og kultur og at det må være rom for å ha forskjellige meninger. Det mener han det er for lite av i forbundet i dag.

– Jeg har ennå ikke opplevd at det har vært noen uenighet i ledelsen (AU) før en sak kommer til forbundsstyret. I mitt styre i fagforeninga er det ofte uenighet, poengterer Garberg.

– Vi må ha mer diskusjon og mindre hersketeknikk, fremholder han.

Har et godt utgangspunkt

Geir Ove Kulseth mener forbundet har et godt utgangspunkt, det er vekst i medlemstallet og man klarer å verve nye medlemmer. Samtidig opplever verden i dag flere kriser, med krig i Europa, en energikrise og en kamp for å redusere klimagassutslipp, noe som blant annet betyr en storstilt elektrifisering.

– Vi skal ha et godt og trygt arbeidsliv for alle medlemmene våre, gripe de mulighetene som finnes i våre bransjer og bygge en samlet og sterkere organisasjon, sier Geir Ove.

Alt er ikke perfekt, mener også han, det er en viss splittelse i forbundet, noe som kanskje alltid har vært der.

– Jeg er litt i tvil om den sammenslåinga vi hadde i 1999 (NEKF og Tele og Data red.anm.) er kommet helt i mål, sier Kulseth.

Nå mener han også at det har oppstått en splittelse i LOK-miljøet.

– Jeg opplever at det er manglende tillit, blant annet til forbundskontoret og det er lite kultur for å skryte av hverandre. Dette må vi gjøre noe med, sier Kulseth.

– Tillit er ikke noe man kan be om, men noe man må gjøre seg fortjent til. Jeg vil bidra til å bygge tillit, fremholder Kulseth.

Geir Ove Kulseth mener EL og IT Forbundet må ha minst en hånd på rattet når viktige politiske veivalg skal tas framover.

Geir Ove Kulseth mener EL og IT Forbundet må ha minst en hånd på rattet når viktige politiske veivalg skal tas framover.

Knut Viggen

Han mener også at det er viktig at forbundet får et bredere perspektiv, gjennom å slippe til flere unge medlemmer og kvinner i utvalgene.

Kulseth tror også det er viktig å bygge allianser utenfor fagbevegelsen, og trekker blant annet fram forbundets engasjement i Broen til Framtiden.

– Vi har noen unike muligheter framover, men vi har også noen utfordringer som vi må ta tak i, sier Geir Ove Kulseth.

Ny kamp om aldersgrensa?

Øivind Wallentinsen ledet debatten og først ute i Kristiansand var Torstein Kiland, som lurte på om debatten rundt aldersgrenser for valg til verv i forbundet nå kunne komme opp igjen, ett og et halvt år etter at landstyret vedtok en aldersgrense. I en ny innstilling fra AU foreslås det nemlig å fjerne denne aldergrensen igjen, før den har fått lov til å virke.

– Stiller Jan Olav opp igjen likevel? Spurte Kiland.

– Jeg har et avslappa forhold til den aldersgrensa. Jeg tror ikke jeg vil sitte som forbundsleder i 20 år uansett. Hvis aldersgrensa skulle bli opphevet er jeg nittini prosent sikker på at Jan Olav ikke fortsetter, svarte Geir Ove Kulseth.

Eystein Garberg var en av dem sto i spissen for forslaget om en aldersgrense, som ble vedtatt i landsstyret.

– Jeg synes det er betenkelig når de legger opp til omkamp på denne saken uten at de lar vedtaket fra 2021 virke en gang. Jeg tenker at dette er mye viktigere enn at det ikke berører meg og Geir Ove, mente Garberg.

Klima og splittelse

De ble også stilt spørsmål rundt forbundets klimaengasjement og forholdet til Brussel og når det eventuelt oppsto en splittelse.

– Mitt inntrykk er ikke at forbundskontoret generelt driver med grønn omstilling eller Brussel-politikk. Det er lønns- og arbeidsforholdene for medlemmene som er viktigst. Når det gjelder splittelsen mener jeg at alle skal snakke sammen og ikke legge opp til forskjellige møteplasser, sa Kulseth.

Eystein Garberg svarte at han er litt forsiktig med å si hvilken dreining man skal ha på forbundskontoret.

Anita Helgesen tillitsvalgt i Caverion Arendal, Nikolai Borø, nestleder i AEMF og Malin Mogstad, tillitsvalgt  Eltel Networks, følger med under presentasjonen av lederkandidatene i Kristiansand torsdag.

Anita Helgesen tillitsvalgt i Caverion Arendal, Nikolai Borø, nestleder i AEMF og Malin Mogstad, tillitsvalgt Eltel Networks, følger med under presentasjonen av lederkandidatene i Kristiansand torsdag.

Knut Viggen

– Jeg tror det er generelt viktig å synliggjøre hva man driver på med. Jeg oppfatter ikke at det er noen splittelse i LOK-miljøet, men forbundskontoret kontrollerer kanskje ikke dette miljøet så mye som de har gjort tidligere. Jeg mener det er diskusjoner og uenighet som driver oss fremover, svarte Garberg.

Mange ønsket å stille spørsmål til kandidatene og flere av spørsmålene dreide seg om utfordringer tillitsvalgte møter og hva forbundsledelsen kan gjøre for å hjelpe tillitsvalgte som opplever vanskelige situasjoner. Utfordringene med blant annet sosial dumping i telekombransjen og rekruttering og verving i IKT-bransjen var også spørsmål kandidatene måtte svare på.

– Vi fikk en fin debatt og har fått et godt innblikk i hva kandidatene står for, sier Torstein Kiland, som gleder seg til landsmøtet i mars.

Torstein Kiland er leder i Agder Elektromontørforening og leder av Distrikt Agder.

Torstein Kiland er leder i Agder Elektromontørforening og leder av Distrikt Agder.

Knut Viggen

05.12.2022
11:29
07.12.2022 13:07Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene


Flere saker